![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
Z tego co tutaj wyczytałem,to Scala diametralnie różni się od PHP czy C# więc jak u niej z obsługą takich technologi jak CSS,JQ,Ajax czy curl ,co z obsługą baz danych nie mówiąc już o browserach?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Nie wiem ,patrząc na manual nie zauważyłem żadnego przykładu dotyczącego jakiegoś html'owego tagu,jakieś przykłady z inputem ,textboxem itp..Czy ten język w ogóle wspiera Html?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Co ma piernik do wiatraka? Co ma strona serwera to strony klienta? CSS, JS, Ajax (och, AJAX to nie Javascript już, to jest jak MVC i PHP) są obsługiwane przez klienta, i tak samo w PHP można pisać same aplikacje konsolowe/okienkowe. Czy język PHP wspiera HTML? Nie. Zdziwiony? Jak w takim razie mogłeś w nim pisać stronki, zastanów się sam. Co to w ogóle browser? Btw. polecam popracować na swoją interpunkcją, po przecinkach, kropkach stawiamy odstępy, nie używamy pierdylion razy wkyrzykników/pytajników. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy ten język w ogóle wspiera Html?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Wpieranie w PHP HTML'a to funkcje echo, print coś jeszcze? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy język PHP wspiera HTML? Nie. Zdziwiony?
http://sourceforge.net/projects/php-html/ Cytat z wikopedii: Cytat Skrypty napisane w PHP są z reguły umieszczane w plikach tekstowych (czasami razem z kodem HTML lub XHTML). Dzięki temu PHP jest podobny w założeniach do coraz rzadziej stosowanego mechanizmu Server Side Includes[3]. PHP pozwala także na wykonywanie skryptów z linii poleceń podobnie jak Perl, Python oraz Ruby. Jego modułowa budowa daje również możliwość programowania samodzielnych aplikacji z interfejsem graficznym. PHP umożliwia współpracę z wieloma rodzajami źródeł danych, takich jak systemy zarządzania bazami danych, pliki tekstowe, dokumenty XML oraz serwisy WWW. Funkcja Header jest używana na początku dokumentu HTML do bezpośredniego przesyłania nagłówków HTTP. Funkcji taki jest zapewne więcej. I wszystko na ten temat.I co mi Pan mówi,że nie wspiera. Ten post edytował Rid 18.06.2011, 11:42:34 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wpieranie w PHP HTML'a to funkcje echo, print coś jeszcze? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No jeszcze dosyć dużo tego jest. Mam na myśli tutaj wszystkie biblioteki wspierające i przyśpieszające tworzenie kodu HTML, czyszczące, parsujące i optymalizujące go. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
chyba wszystkie powazniejsze projekty w PHP korzystają z systemu szablonów, i w takim wypadkach od strony języka starczy wspomniane echo
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
@Rid:
Zacznijmy od tego, że w przeciwieństwie do PHP Java (Scala) to język ogólnego przeznaczenia, więc w podstawowej dokumentacji nie znajdziesz tam pierdół związanych z obsługą jednego konkretnego środowiska jakim jest środowisko webowe (m.in. protokół HTTP). Scala jest oparta i kompatybilna z Javą, więc strony internetowe będziesz w niej pisał tak jak w Javie - tj. w JEE. Polecałbym też douczyć się co oznaczają terminy jakimi rzucasz bo tak na przykład AJAX to JS, cURL to biblioteka dla C, więc co ona może mieć do Javy? @markonix: echo / print zwracają po prostu dane do standardowego wyjścia - nie ma to jakiegokolwiek związku z HTML-em. @pyro: Raczej ciężko powiedzieć by biblioteki były wsparciem ze strony języka - chyba, że są to jakieś biblioteki, których nie dałoby się napisać w czystm PHP. Ten post edytował Crozin 18.06.2011, 14:40:45 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
Funkcje echo, print to standardowe funkcje wyjścia. Funkcja header pozwala wysyłać nagłówki HTTP - HTTP nie ma nic wspólnego z HTML - równie dobrze można przez niego wysyłać wszelkie inne zasoby - CSS, filmy AVI itp. To, że dane zewnętrzne klasy wspomagają pisanie HTMLa, nie znaczy przecież, że jest on wspierany natywnie - w każdym języku programowania można napisać wynikową stronkę w HTMLu.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
No jeszcze dosyć dużo tego jest. Mam na myśli tutaj wszystkie biblioteki wspierające i przyśpieszające tworzenie kodu HTML, czyszczące, parsujące i optymalizujące go. Każdy może sobie napisać bibliotekę w dowolnym języku, który parsuje i oczyszcza kod. PHP jest tu najczęściej wykorzystywany ale sam w sobie jakoś nie wspiera tworzenia tych bibliotek, taką samą można by napisać w C# i różniłaby się tylko klientem (w php będzie to raczej strona www, a w C to aplikacja dekopowa). Odchodzimy od tematu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
@pyro: Raczej ciężko powiedzieć by biblioteki były wsparciem ze strony języka - chyba, że są to jakieś biblioteki, których nie dałoby się napisać w czystm PHP. Cytat Każdy może sobie napisać bibliotekę w dowolnym języku, który parsuje i oczyszcza kod. PHP jest tu najczęściej wykorzystywany ale sam w sobie jakoś nie wspiera tworzenia tych bibliotek, taką samą można by napisać w C# i różniłaby się tylko klientem (w php będzie to raczej strona www, a w C to aplikacja dekopowa). Hmmm... w sumie zalezy jak na to spojrzeć. Ale każdy ma trochę racji. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dobra, troche powrócę do tematu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Obecnie "poznałem" Play Framework, tym razem w wersji ze Scalą. Dokumentację ma bardzo fajną. System templatów widać, że był inspirowany Razor'em z ASP.NET MVC. Sama Scala wydaje się fajna, nie trzeba pamiętać o zwracaniu. Niby jest to język statycznie typowany, jednak interpreter, jeśli nie wpiszesz typu wartości, sam się domyśli. Pisanie w nim wydaje się przyjemne, lekkie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Oczywiście, że Scala wspiera HTML. Poniższy kod się skompiluje.
Kod val html = <html> <body> Wspieram HTML!!11one;) </body> </html> Co do web frameworków, to polecam Lifta. Cytat Sama Scala wydaje się fajna, nie trzeba pamiętać o zwracaniu. Zwracaniu czego, obiadu? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To, że słowo kluczowe return jest opcjonalne nie znaczy, że nie trzeba o tym pamiętać. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
Ostatnio, czytając na internecie, znalazłem tą Scalę. Wygląda bardzo fajnie, myślę, że wykona w niej pewien projekt, który miał być w Javie (taki download wink.gif). Co myślicie o tym języku? Wydaje się łatwy.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
Łatwy? Zobaczyłeś tylko parę jego elementów. Jest niesamowicie zaawansowany. Bardziej niż Ruby i Java razem wzięte. Poza tym najpiękniejszy język jaki znam.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wookieb przecież Joe McQuay chodzi tylko o promocję linków(tak widzę, że zostały automatycznie usunięte) ze stopki i on nie ma zielonego pojęcia co i jak robi Scala.
PS. Ja zresztą też nic o tym języku nie wiem. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.05.2026 - 07:00 |