|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 889 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%)
|
Forum już umarło?
Reddit i Stackoverflow oraz Facebook mocno zmniejszył popularność for, a od niedawna sztuczna inteligencja AI, wbiła jak sądzę ostatni gwóźdź do trumny takich projektów. Może czas zablokować dostęp do tworzenia nowych materiałów przez użytkowników lub ograniczyć tylko dla określonych grup, aby uniknąć problemu niechcianych treści? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 889 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%)
|
Ogólnie nic się nie dzieje, więc nie dziwne, że ludzie przestają wchodzić na forum.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 565 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat Obecnie chyba nawet nosporowi nie bardzo chce się tu udzielać. ano nie chce bo i nie ma po co. forum umarlo, sluzy teraz jedynie spamerom do spamowania. zajrze raz na tydzien i jedyne posty jakie sa to spamerskie, usuwam i znowu na tydzien spokoj.w obecnych czasach ai fora takie nie maja juz sensu a i bez ai forum to ledwo dychalo |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Przykre tak widzieć jak forum kona, te parenaście (dziesiąt?) lat temu tętniło życiem, a teraz... no ale nie ma co zrzucać winy na AI. Dobrze wiemy, że władcy domeny php.pl mieli w dupie rozwój forum/wortalu/czegokolwiek i położyli na to lachę nie chcąc równocześnie oddać domeny tym, co by mogli zrobić z nią coś pożytecznego. To się działo na lata świetlne przed upowszechnieniem się AI.
Z ciekawości: Wy dalej siedzicie w PHP? Ja tak, stuknęło mi już 12 lat w jednej firmie, niekoniecznie z branży IT (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Tak, ja dalej pracuje w PHP czasem równolegle używam Python, ale wciąż mnóstwo projektów, projekcików buduję lub rozwijam na PHP. Wciąż pracuje mi się przyjemniej w PHP niż w innych językach które spotkałem na drodze. A jak u was?
@nospor To co z moim postulatem? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
wg mnie php jest całkiem spoko, a to głównie dzięki Symfony:)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 624 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
no ale nie ma co zrzucać winy na AI. Dobrze wiemy, że władcy domeny php.pl mieli w dupie rozwój forum/wortalu/czegokolwiek i położyli na to lachę nie chcąc równocześnie oddać domeny tym, co by mogli zrobić z nią coś pożytecznego. To się działo na lata świetlne przed upowszechnieniem się AI. Ale AI jest/było gwoździem do trumny, stackoverflow się rozwijał i cóż, też już jest na krawędzi istnienia. Z ciekawości: Wy dalej siedzicie w PHP? Od 5 lat sporadycznie, od pół roku intensywnie python, a tak na codzień devops/admin. Co by nie mówić CRUDy się nudzą, babranie się, w zmieniających co pół roku, js-owych frameworkach też nie jest zbyt ciekawą robotą. |
|
|
|
|
|
|
Tak, ja dalej pracuje w PHP czasem równolegle używam Python, ale wciąż mnóstwo projektów, projekcików buduję lub rozwijam na PHP. Wciąż pracuje mi się przyjemniej w PHP niż w innych językach które spotkałem na drodze. A jak u was? @nospor To co z moim postulatem? masz na mysli to? "Może czas zablokować dostęp do tworzenia nowych materiałów przez użytkowników lub ograniczyć tylko dla określonych grup, aby uniknąć problemu niechcianych treści?" no to juz trzeba chyba w kodzie zmienic, ja nie mam dostepu. tak, dalej w php, choc ostatnio zaczalem robic projekt w node/react (nie z wlasnej inicjatywy, decyzja odgorna) |
|
|
|
|
|
|
wg mnie php jest całkiem spoko, a to głównie dzięki Symfony:) Ja do sf chyba nigdy się nie przekonam. Całkiem fajnie pisało mi się w 1, generator admina też robił wówczas wrażenie ale… to nie to. Lata pisałem w Kohanie i to był dla mnie fw idealny. Aplikacja w pracy stoi w głównej mierze na ZF1 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (plus jakiś autorski fw plus sf) więc ja po dziś dzień trzaskam głownie w ZF1 hehe. Aczkolwiek! ostatnią apkę zrobiłem w CI i też mi przypadł do gustu. Jednak wolę prostotę ponad komplikowanie wszystkiego byle „być pro”. |
|
|
|
|
|
|
tez kiedys bylem anty sf, ale juz od wielu lat jade tylko na tym. maly core, ktory mozesz rozszerzyc jesli trzeba, wszystko ma co t rzeba, szybko dziala.
zf1 bleh.. kiedys myslalem ze to jest wypas fw, potem zajrzalem w kod... pisany chyba przez praktykantow na praktykach (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) jak tylko sie da to migruje z zf1 do symfony. a jak sie nie da to cierpie w milczeniu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
|
|
|
|
|
no to juz trzeba chyba w kodzie zmienic, ja nie mam dostepu. Jeżeli dobrze znam fora, to wystarczy zmienić uprawnienia dostępu dla użytkowników forum. Czyli całej grupie: "Użytkownicy" odbiera się możliwość tworzenia nowych wątków i odpowiadania na istniejące. Ew. zablokować system rejestracji. Administratorzy powinni mieć taką możliwość. |
|
|
|
|
|
|
byc moze. pamietajmy ze to forum pamieta jeszcze ere dinozaurow (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) tak czy siak admin moze zajrzec
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.07.2026 - 02:19 |