![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da sie zrobic cos takiego, zeby zamontowac w formularzu pole, ktore jest niewidoczne dla uzytkownika i ma juz ustalona wartosc, ktora jest przeslana wraz z danymi z formularza? Chodzi mi o to, ze mam dwa osobne pliki z formularzami i jeden obslugujacy skrypt, ktory musi wiedziec, "skad" przyszly dane. Wiem, ze mozna to zrobic uzywajac dwoch dodatkowych plikow .php obslugujacych kazdy formularz i kierujacych dane do skrytpu "koncowego" za pomoca header(location: ...), ale chcialbym wiedziec, czy mozna to zrobic sposobem, ktory opisalem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jasne że tak, oto kod:
-------------------- Człowiek jest skazany na wolność Jean-Paul Sartre |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niezbyt kapuje o co ci chodzi, ale ja bym to zrobił tak:
plik.html: przykładowe zastosowanie hiddena w obsluz_plik.php
Nie wiem czy o to ci chodziło, ale moze ktos inny skorzysta ![]() -------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli ta zmienna ($_POST['nazwa']) bedzie miala taka wartosc jak VALUE w formularzu to wlasnie o to mi chodzilo
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2008 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam podobny problem ale chcialbym uzyc tych zmiennych takze w formularzu... jak deklaruje je jako normalne zmienne w formularzu to nie potrafie ich przekazac do skrytpu
![]() konkretnie to zmienne te w formularzu maja zawierac ceny produktow i byc tam wyswietlane a w skrypcie przetwarzajcym formularz maja sluzyc do obliczenia kwoty do zaplaty.... prosze o pomoc ![]() nikt nie pomoze? ![]() Ten post edytował sebastiankozub 18.02.2008, 00:01:52 -------------------- >> strony internetowe - Leszno <<
>> skup samochodów osobowych << >> programy żużlowe << |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem dokładnie gdzie masz problem... przykładowy kod jakiś podaj...
Zobacz też tutaj: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Formularze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2008 Skąd: Leszno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OTO KOD FORMULARZA
-------------------------- <?php $CENA_OPON = 200; $CENA_OLEJU = 20; $CENA_SWIEC = 50; ?> <form action="przetworzzamowienie.php" method=post> <table border=0> <tr bgcolor=#cccccc> <td width=150>Produkt</td> <td width=50>Cena </td> <td width=50>Ilość</td> </tr> <tr> <td>Opony</td> <?php echo "<td>".$CENA_OPON."</td>"; ?> <td align="center"><input type="text" name="iloscopon" size="3" maxlength="3"></td> </tr> <tr> <td>Olej</td> <?php echo "<td>".$CENA_OLEJU."</td>"; ?> <td align="center"><input type="text" name="iloscoleju" size="3" maxlength="3"></td> </tr> <tr> <td>Świece Zapłonowe</td> <?php echo "<td>".$CENA_SWIEC."</td>"; ?> <td align="center"><input type="text" name="iloscswiec" size="3" maxlength="3"></td> </tr> <tr> <td align="center" colspan="2" ><input type="submit" value="Złóż zamówienie"></td> </tr> </table> OTO KOD SKRYPTU PHP ------------------------ <?php $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $skad = $_POST['skad']; $CENA_OPON = $_GET['$CENA_OPON']; $CENA_OLEJU = $_GET['$CENA_OLEJU']; $CENA_SWIEC = $_GET['$CENA_SWIEC']; ?> <html> <head> <title>Części samochodowe Janka — wyniki zamówienia</title> </head> <body> <h1>Części samochodowe Janka</h1> <h2>wyniki zamówienia</h2> <?php echo 'Zamówienie przyjęto: '; echo date('H:i, jS F'); echo '<br />'; $ilosctowaru = $iloscswiec + $iloscoleju + $iloscopon; if(!empty($iloscopon)) echo $iloscopon. ' szt. opon <br />'; if(!empty($iloscoleju)) echo $iloscoleju. ' but. oleju <br />'; if(!empty($iloscswiec)) echo $iloscswiec. ' szt. świec <br />'; if(!empty($ilosctowaru)) { echo 'W przesyłce będzie ' .$ilosctowaru. ' sztuk towaru.<br />'; $wartosc = CENA_OLEJU * $iloscoleju + CENA_OPON * $iloscopon + CENA_SWIEC * $iloscswiec; echo 'Cena netto: ' .number_format($wartosc,2). ' PLN<br />'; $wartosc *= 1.22; echo 'Cena brutto: ' .number_format($wartosc,2). ' PLN<br />'; } ....itd ogolnie chodzi mi o te trzy zmienne z formularza: $CENA_OPON = 200; $CENA_OLEJU = 20; $CENA_SWIEC = 50; w formularzu wykorzystuje je do pokazania ceny produktow w tablece i chcialbym je tez przekazac do skrypu... aby obliczyc calkowita sume do zaplacenia przez klienta -------------------- >> strony internetowe - Leszno <<
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jednym z możliwych rozwiązań jest jak wyżej... dodaj sobie ukryte pola w formularzu...:
I tak trzy razy... potem musisz jeszcze przeedytować skrypt żeby te zmienne były pobierane ze tablicy $_POST a nie $_GET, jak teraz masz... BTW: I nie używaj dużych liter w nazwach zmiennych... duże litery są generalnie zarezerwowane dla stałych... Ten post edytował nowotny 18.02.2008, 16:24:57 |
|
|
![]()
|
|
hehe jejku ale banalne
![]() ![]() -------------------- >> strony internetowe - Leszno <<
|
|
--orzech-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|