![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam klopot ze sprawdzeniem danych wpisanych przez uzytkownika do formularza gdy ten bedzie chcial cos kupic w sklepie internetowym. Chodzi tu o to zeby nie wpisywal jakichs dziwnych rzeczy a np. imie czy nazwisko z duzej litery, bez cyferek itd. Formularz wyglada nastepujaco (plik nazywa sie powiedzmy form1.php:
![]() I teraz gdy uzytkownik wpisze dane klika na buttona na dole i wtedy ma byc akcja typu, ze jesli dane sa zle wpisane to ma wrocic z powrotem do tego formularza i wywalic komunikat gdzie jest blad (cos jak np. przy zakladaniu maila i wyborze nicku) A jesli wszystko bedzie ok to przejdzie dalej (do pliku form2.php) np prezentujac wpisane dane jeszcze raz z opcja wroc gdyby uzytkownik sie jednak pomylil w kodzie pocztowym czy cus w tym stylu. Probowalem to zrobic wykorzystujac if, cos w tym stylu co umiescilem w pliku form2.php:
I wlasnie z tym mam problem bo nie wiem jak sie za to zabrac praktycznie bo teoretycznie to chyba jest dobre podejscie... Nie wiem jak przekazac te zle wpisane dane z powrotem do tamtego formularza (form1.php). Jesli ktos wie jak sie za to zabrac to prosze o pomoc. No chyba ze bylby inny sposob sprawdzenia... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
poczytaj sobie o sesjach a napewno coś sobie wykombinyjesz ja torobie mniej więcej tak (ten kod jest zawarty w drugin pliku )
pewnie ci o to biega alejak nie to pisz -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki. Powiedzmy, ze czesc juz dziala
![]() Wyglada to mniej wiecej tak (tzn w tym pierwszym pliku form1.php) Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
a więc jak chcesz pokaać ostrzeżenie to je dajesz w tym miejscu w którym ma sie ono pokazać, ja to robie mniej więcej tak
i tak mniej wiecej ja to mam zrobione(chociarz u mnie info o wynaganych polach pokazuje się na samej górze) i tak na koniec dobrze jet jak bedziesz mial zapamiętanie i automatyczne wczytanie wcześniej wpisanych danych mniej więcej tak to zrobione
a później w pliku z formularzem dajesz
to tyle z mojej strony -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
OK! Dziala
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:00 |