![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim.
Przez lekkie pozycjonowanie rozumiem pozycjonowanie elementów strony - w tym wypadku formularza - - przy użyciu jak najmniejsze ilości znaczników HTML. Czyli zrzucenie większości zadań na CSS Chciałbym aby pola formularza były oddalone od tekstu je opisującego. W taki sposób aby owe pola znalazły się równo jedno pod drugim. Jak to zrobić oszczędzając sobie wpisywania dużej ilości znaczników HTML ? Albo jak to zrobić w ogóle ? CSS: HTML: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popraw kod na bardziej semantyczny:
CSS Kod .registration legend{display: none;}
.registration label{ display: block; width: 300px; margin: 2px 0; overflow: hidden; } .registration input{ float: right; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki.
Jest jednak jeszcze kilka szczegółów o które chciałbym zapytać. 1) IE. opisy pól są wyśrodkowane mimo iż dodałem text-align:left; - Jak temu zaradzić ? 2) Co masz na myśli pisząc semantyczny ? Że po label jest input a nie opis pola ? 3) Czy w swoim kodzie w parametrze fieldset dałeś display:none w jakiś szczególnym celu ? 4) Słyszałem że znaczniki <fieldset> są niepoprawnie obsługiwane przez IE wpłynie to jakoś na wyświetlanie tego formularza ? CSS: HTML: No i oczywiście wielki plus ( Pomógł ) dla ciebie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad. 1) W stylach dla div.registration form input dodaj text-align: left; (teraz masz ustawione jedynie dla <label />)
Ad. 2) Chodziło mi o dziesiątki elementów <p> - to są akapity, a lista pół formularza (z opsami) nie jest akapitem. Dodaktowo pola formlarza powinny być grupowane przy użyciu <fieldset> (dobrze jest też dodać <legend> aby w przypadku braku włączonej obsługi stylów było wiadomo czego dotyczy formularz (a dokładniej dany zestaw pól) - <legend> ułatwia też nawigację po stronie osobom niewidomym) Ad. 3) Element <legend> ukryłem (nie wiem jak ma wyglądać Twoja strona, ale jeżeli jest on niepotrzebny to już lepiej dodać mu display: none niż go w ogóle nie dawać) Ad. 4) Nie przypominam sobie, aby IE miał jakiś problem z <fieldset> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2025 - 05:47 |