![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam skrypt formularza, i w nim opcię kilku wyborów radio, tz.
Kod <input type="radio" name="skrypt" value="1" /> 1 <input type="radio" name="skrypt" value="2" /> 2 <input type="radio" name="skrypt" value="inny" /> inny I chciałby przerobic go tak, by po wybraniu "inny" można było podać coś własnego, np. w pole textowe input. A skryp php, który to obsługuje ma postać POST, i każde pole odpowiada zmiennej "name", czyli zminna $skrypt przyjmuje wartość każdego input radio, czyli dla inny jest to "inny", a ja chcę by to była nowa wartość z innego pola. Dane z formularza wysyłam do bazy danych zapytaniem:
Proszę o pomoc, EDIT: znalazłem coś takiego: Kod <form name="a"> <input type="radio" name="x" id="x" onclick="document.getElementById('w').disabled=true; document.getElementById('y').disabled=false" checked> <input type="text" name="y" id="y"> <input type="radio" name="x" id="z" onclick="document.getElementById('w').disabled=false; document.getElementById('y').disabled=true"> <input type="text" name="w" id="w"> </form> Tylko problem w tym, jak ustawić, by to wszystko odnośiło się do jednej zmiennej? Pozdrawiam, Mar. Ten post edytował openwater 28.09.2005, 11:53:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jak user klika na radio "inny" to wyświetla się pole tekstowe (tak to zrozumiałem):
Robisz swoje radio + teksotwy element: i teraz robisz sobie funkcję JS, która będzie zawierać: 1.) wczytanie wartości elemtu "skrypt" - document.forms.nazwa_formularza.skrypt 2.) uaktywnienie elementu "inna_wartosc" - document.getElementByID('inna_wartosc').style.visible:true; teraz w skrypcie do którego wysylane są informacje robisz:
Chyba o to chodziło. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za pomoc, ale teraz mam problem z ustawieniem tego w formularzu, bo przykład który znalazłem odwołuje sie do dwóch pól textowych, a ja chcę mięć coś takiego.
Kod <input type="radio" name="skrypt" value="1" /> 1 <input type="radio" name="skrypt" value="2" /> 2 <input type="radio" name="skrypt" value="inny" /> inny i obok tego to pole tekstowe, tylko nie wiem jak to poustawiać, aby się zgrało. Pozdrawiam, Mar. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(openwater @ 2005-09-28 20:20:41) Dziękuje za pomoc, ale teraz mam problem z ustawieniem tego w formularzu, bo przykład który znalazłem odwołuje sie do dwóch pól textowych, a ja chcę mięć coś takiego. Kod <input type="radio" name="skrypt" value="1" /> 1 <input type="radio" name="skrypt" value="2" /> 2 <input type="radio" name="skrypt" value="inny" /> inny i obok tego to pole tekstowe, tylko nie wiem jak to poustawiać, aby się zgrało. Pozdrawiam, Mar. Nie rozumiem o co Ci chodzi :/ Przeciesz wszytko napisałem i to chyba w miarę jasno. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, ale niezrozumialem funkcji JS
![]() ..ale zrobiłem bez tego, dodatkow pole tekstowe ustawiłem na stałe. No, ale bardzo mi pomogłeś. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 07:57 |