![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić formularz, taki że, jeśli będę miał jakieś nie wypełnione pole, to formularz wyświetli mi ponownie siebie i zaznaczy np na czerwono, że pole należy wypełnić. W dodatku ma się wtedy nie wysłać ? :/
Próbuję to zrobić od kilku dni i nie mogę nigdzie tego znaleźć a w pracy już mnie heblują :/. Proszę pomóżcie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wysylaj formularz do tego samego pliku co go tworzy. Nie wiem jak masz u siebie,ale np.:
A tak wogole do tego rzeczy są odpowiednie klasy, odpowiadające za formularze. Warto poszukać -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm :/, tylko, że mój formularz jest bardzo bardzo rozbudowany. W dodatku plik obsługujący formularz jest osobny, czyli mam plik formularz.php - właściwy formularz i wyslij.php - odpowadający za obsługę .
Jeśli chciałbym to zrobić metodą zaproponowaną powyżej bym musiał spędzić nad tym chyba bardzo bardzo bardzo dużo czasu. (bym musiał przeksztacić linijka po linijce kodu na php (by tabelka w której jest formularz nie wysypała się etc.). Czy nie można tego zrobić w jakiś inny sposób? Np poprzez plik obsługujący jeśli będzie mu brakowało jakiejś zmiennej, to żeby cofał do formularza i wtedy zaznaczał na czerwono? Jakiś pomysł? :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli masz to w innym pliku, to nie ma zwiazku ze sprawą - po prostu uzywasz skryptu @nospora w pliku z wyslij.php. W3dług mnie lepiej by było zrobic takie cos w JavaScripcie - wtedy nie trzebaby wysyłać danych na serwer i ich sprawdzac w skrypcie php a wszystko wykonałoby sie po stronie przegladarki. Ale tutaj juz nie pomoge - kompletnie sie nie znam na JS
![]() Ten post edytował _Mateo 12.04.2005, 17:53:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam tak - ma jakies pola textowe i pole typu submit. w formularzu mam : onsubmit="return sprawdzenie()" a funkcja sprawdzenie wyglada tak
Kod var alert1; function sprawdzenie(){ alert1 = ""; if(document.f1.name.value=="") alert1 = alert1 + "Imię i nazwisko osoby kontaktowej:"; if(document.f1.firma.value=="") alert1 = alert1 + "Nazwa firmy:"; if(document.f1.ulica.value=="") alert1 = alert1 + "Ulica:"; if(document.f1.kod.value=="") alert1 = alert1 + "Kod pocztowy:"; if(document.f1.miasto.value=="") alert1 = alert1 + "Miasto:"; if(document.f1.nip.value=="") alert1 = alert1 + "NIP:"; if(document.f1.telefon.value=="") alert1 = alert1 + "Telefon kontaktowy:"; if(document.f1.email.value=="") alert1 = alert1 + "Email używany do logowania:"; if(alert1.length < 1) { return true; }else { otworzAlert(alert1); return false; } } </script> natomiast funkcja otworzAlert(alert1) wyswietla okienko, w ktorym napisane jest czego urzytkownik nie wyswietlil. ponadto funkcja zwraca wtedy false wiec formularz sie nie wysle. Kod function otworzAlert(t) { okienko=open("dod_check.php?alert1=" + t,"okno", "width=430,height=310,scrollbars=no,menubar=no"); } </script> a strona dod_check.php juz zajmuje sie sparsowaniem stringa alert1 i wyswietleniem czego uzytkownik nie wypelnil ( podobine mozesz zrobic sprawdzanie bledow ) pozdr Ten post edytował vik-ing 12.04.2005, 20:57:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
js ma jednak jedną poważną wadę. MOżna go wyłączyć. Wówczas nie będzie żadnej walidacji u klienta i na serwer trafią złe dane.
Proponowałbym Ci zaineresować się klasami do formularzy. One załatwiają sprawę walidacji i u klienta i na serwerze. Znacznie przyspieszają prace niezależnie od wielkości formularzy, wręcz bym powiedział że im większy formularz, tym wieksze zalety korzystania z takiej klasy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Gdzie mógłbym poczytać o tych klasach do formularzy?
![]() |
|
|
![]()
|
|
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:43 |