![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
co sie tej mlodziezy czepiles, w ogole skad te dane ze mlodzi usuwaja konta bo im mama sprawdza co tam robia
jakby mi to przeszkadzalo to bym mame wrzucil na czarna liste czy jak to sie nazywa i problem rozwiazany (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) daj link do danych |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 20.02.2014 Ostrzeżenie: (10%)
|
"czepiłem sie" młodych, bo oni generują największy ruch na stronach, nowości są dla nich ważne i wyznaczają trendy, dlatego chciałbym ich mieć w serwisie.
Co do danych, poszukałem teraz troche, wydawało mi się, że było tego więcej w serwisach antyweb i spidersweb, ale po wyszukiwarkach tylko to znalazłem, po za tym, warto poczytać też komentarze pod tymi artykułami. Te czytałem: http://www.spidersweb.pl/2013/10/facebook-...tolatkowie.html http://www.spidersweb.pl/2013/10/facebook-ma-problem.html http://nt.interia.pl/internet/news-nasi-ro...nas,nId,1109950 Tych nie czytałem: http://90sekund.pl/jest-nowy-raport-mlodzi...anie-gdzie-ida/ http://technologie.gazeta.pl/internet/1,11..._wlasciwie.html http://internet.gadzetomania.pl/2013/05/24...iekacie-ankieta // edit Dodam jeszcze odnośnie początku mojego postu, że funkcje w serwisie dla młodych głównie "mam", ale tak wyszło, że kilka z nich, np. VOD - jest zarówno dla starszych Ten post edytował adrianpl20 25.02.2014, 12:50:14 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
uczepiłeś się tej ucieczki młodych, a tak jak napisał usb2.0 co za problem wycenzurować pewne niewygodne treści... przejrzałem te artykuły które stwierdziłeś, że czytałeś i z nich jednoznacznienie wynika to, iż jest to interpretacja tego problemu widoczna oczami autora, tak naprawdę to jest mały odsetek osób, które w naszym kraju z FB zrezygnowały, a nawet jeśli to coraz częściej po krótkim czasie na niego wracają.. Badania te zostały przecież przeprowadzone dla całego fb-ukowego świata a nie naszego kraju, wiec nie masz się o co martwić, wystarczy się rozejrzeć dokoła, na każdym kroku czy to na ulicy, czy w szkole,uczelni, pracy na ekranie widnieje własnie on... Doskonałym dowodem tego, że młodzi nadal nim żyją była akcja "nominacja piwna" i wylew filmików i ponownych nominacji, wiec myślisz ze jakby oni się bali rodziców to by takie rzeczy wrzucali nie, po prostu generalnie rzecz biorąc ludzie rezygnują bo nie każdy chce dać się tak ogłupić i niektórym po prostu zapala się czerwona lampka, a Twój pomysł nie ma szans na przebicie, bo FB nadal pożera wszystko, tak jak wygryzł NK, fotke, epulsa o który mało kto jeszcze pamięta, a swego czasu to tam kwitło internetowe życie... Podobnie jeśli chodzi o miejsce do komunikacji, kiedyś było tego pełno jakieś tleny,spiki, GG,czy skype a teraz głownie to czat FB i Google Hangouts...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
@up
dokladnie tak co do pomyslu, obawiam sie ze chocbys nawet mial cos co mogloby zjesc fb - o ile jest to mozliwe - to Ci sie nie uda. Nie brzmisz powaznie, piszesz np "w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji" zreszta to oznacza ze sam bys to robil? czy jak? ________________________ Cytat Od siebie dodam jeszcze: - Pinterest (społeczność chgw dla kogo i poco) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) dobrze powiedziane jak to czytam to czuje sie jakbys czytal https://www.facebook.com/dodawaniefirmdogooglemaps?fref=ts Ten post edytował usb2.0 25.02.2014, 16:39:19 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 20.02.2014 Ostrzeżenie: (10%)
|
@usb2.0, określiłem pomysł "w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji" - ponieważ, jak pisałem w poprzednich postach, będą na nim opcje znane z fejsa czyli czat, grupy, fanpage'e, znajomi, profile, a co do tych unikalnych opcji, to oczywiste, że nie będę wymieniał tutaj całej mojej listy, ale wspomniałem także wyżej o VOD (filmy).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
"czepiłem sie" młodych, bo oni generują największy ruch na stronach, nowości są dla nich ważne i wyznaczają trendy, dlatego chciałbym ich mieć w serwisie. no nie wiem, mi się nastolatkowie w sieci kojarzą raczej z osobami słabo ogarniającymi internet, nie umiejącymi się posługiwać google, nie znającymi podstawowych zasad, którym rządzi się internet - za to przesiadującymi długie godziny na jednej wybranej stronie, czy grze online. http://m.youtube.com/watch?v=9g4IrRlnGLQ to jest prędzejd obraz typowego młodego internauty. Ten post edytował PrinceOfPersia 25.02.2014, 17:17:49 |
|
|
|
|
|
|
|
no tak, masz rację - przesiadują na wybranej stronie dosyć długo, dlatego o nich mi chodzi, i wiadomo, że łatwiej chyba jest prowadzić stronę z której sam bym korzystał (ze starszymi, oraz "dziadkami", nie bede gadał / czatował). Jednak to, co napisałem, że wyznaczają trendy, to też ich "zasługa", np. apka Snapchat czy Whatsapp.
Dzięki za własną ocenę tych artykułów, danych, wygląda na to, że nie muszę się tym przejmować. Chciałbym ograniczyć spam, który na fejsie wykańcza wszystkich, tego nie da sie w nieskończoność czytać i czytać dzień w dzień w dodatku nie znajdując nic ciekawego. "Tony" postów dziennie, przeglądanie news feedu do końca i jak zwykle nic ciekawego, tylko cycki, gimby, "smieszne" tekściki itd.... Znajomi np u mnie nic nie wrzucają prawie, może 1 post na cały miesiąc od 130 znajomych... Czy ograniczenie kategorii fanpage'y - do takich publicznych, np. aktor, sportowiec, druzyna sportowa, film, wytwórnia, muzyka, program telewizyjny, ksiazka, sklep, itd... - ma sens? Czy jednak takie fanpage'e i tak będą powstawały - chyba że zrobic opcję zgłaszania i wtedy administracja usuwałaby ? Ten post edytował adrianpl20 25.02.2014, 17:57:46 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Adrian, Ty chyba nie znasz prawdziwego sensu istnienia fejsbuka. To najwieksza platforma reklamowa/marketingowa sluzaca promowaniu a w koncu sprzedawaniu przeroznych produktow. Te tony smieci ktore cie zalewaja maja ulokowac w twojej swiadomosci pewne rzeczy. Co za tym a moze i przed tym idzie: kasa. Wszystko jest napedzane pieniedzmi i FB bedzie tak funkcjonowal, zeby przynosic zyski. Ludzie beda tam umieszczac te wszystkie smieciowy obrazki do puki nie przestana czuc zapachu swiezej salaty.
Moim zdaniem tworzenie portalu spolecznosciowego pro publico bono ktory bedzie atrakcyjny dla mlodych, nie zalewany smieciami i przystepny dla starszych nie ma z ekonomicznego jak i racjonalnego punktu widzenia zadnego sensu. Jesli nie bedziesz mial kasy dlugo nie pociagniesz. |
|
|
|
|
|
|
|
Rozumiem, ale akurat spamowanie na okrągło amatorskich fanpejdzy, kasy nie przyniesie, a głównie firmy kupują te sponsorowane posty na FB. Co do kasy, mam kilka innych sposobów na zarobienie, myślę, że przez ograniczenie fanpejdzy nie zbankrutowałbym ;d
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak byś wyskoczył dziesięć lat temu ze swoim pomysłem to, jeszcze byś miał jakieś szanse. W dzisiejszych czasach bez dużego kapitału, na stworzenie jakiejś sensownej aplikacji internetowej masz szanse mniej niż zero. Wiem to po wielu letniej obserwacji branży internetowej w co warto wchodzić a czego broń borze nie ruszać. Dużo portali społecznościowych które biorą jako swoje główne źródło dochodu reklamy, często upadają jest to w większości stron główne źródło które być nie być musi być. Uwierz mi że pomysł to nie wszystko w przypadku biznesu internetowego jest to większe ryzyko niż otworzyć pobliski warzywniak. Pewnie myślisz dla czego, a dlatego że skrypt który będziesz miał lub komuś go zlecisz będziesz kosztował kilkadziesiąt tysięcy które zmieści się na jednej płycie lub pendrive. Skąd wiesz czy ktoś po stworzeniu aplikacji i włożeniu w niej kilkadziesiąt tysięcy, ktoś zainteresuje od ciebie kupić tą aplikacje choćby za 1/4 ceny. W przypadku wcześniej wspomnianego warzywniaka, budkę lub lokal jak kupisz jest to zdecydowana rzecz którą możesz sprzedać oraz zawartość sklepu w tym przypadku warzywa i owoce. Wnioski sam wyciągnij bo w pojedynkę jedynie co możesz stworzyć to panel logowania itp itd.
Ten post edytował krzysztof_kf 25.02.2014, 20:17:07 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
widzę dalej jesteś nieprzekonany, ulokuj te swoje środki w czymś bardziej sensownym... liczy się innowacyjność a nie to co już było.. bo nikt Ci tego nie "kupi", FB, Google oni wydaja grube miliony, na to aby niwelować konkurencje, a jak się nie udaje to ich kupują, tak było chociażby z YT, którego gdyby Google nie kupiło to by już dawno nie było... Albo ostatnio głośne przejecie WhatApp przez FB, a to co Ty proponujesz nawet nie będzie dla nich zagrożeniem, albo skoro to stany to zaraz się okaże ze naruszasz jakieś patenety ;D
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
Dodam jeszcze ze swojej strony, jak lokować pieniądze w biznes internetowy. To lepiej w taki co klienta zainteresuje dany produkt i zdecyduje się zakupić za realną gotówkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
Z tymi opcjami, które mam na liście, nawet nie ma żadnej opcji (chyba że wygrałbym w Totka) żebym sam wystartował, dlatego myślę o konkursie (teraz jest jakiś, 1mln zł do wygrania) i inwestor, jeżeli nie znajdę takowego to nie wystartuję i trudno, nie stracę nic pieniędzy, jedynie czas na ułożenie tego.
|
|
|
|
|
|
|
|
Właśnie szukasz sponsora, a dlaczego swoich pieniędzy nie włożysz w swój pomysł. Myślisz że jak ktoś ma inwestora/sponsora w tym przypadku chodzi o różne serwisy internetowe i społecznościowe to, ładuje taki inwestor swoje prywatne pieniądze. Właśnie że nie, są to w stu procentach pieniądze państwowe z unii europejskiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
jest takie przysłowie czas to pieniądz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A nikt w niepewny biznes przecież Ci nie zainwestuje... to może zrób tak napisz do Marka i sprzedaj mu swojego kota w worku może go Twój pomysł zainteresuje, a tak poważnie jeszcze raz powiem daj sobie spokój, bo samo utrzymanie serwerów wymagało by spania na pieniądzach nie wspominając o innych wydatkach (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Dlatego, że nie mam chociaż tego miliona zł. Wyżej wspomniałem o VOD (Wideo na życzenie). Jeżeli miałbym to zgodnie z planem otworzyć, to na takie filmy potrzebowałbym od startu kilkudziesięciu serwerów z wysokiej półki, zespół i reklama w TV.
@com wiem, od tego są te konkursy, żeby przeanalizowali pomysł, jeśli nie będzie opłacalny, to trudno. Całego czasu narazie na to nie poświęcam, uczę się i próbuję pisać powoli inne serwisy. Zrobić biznesplan i wysłać trochę emaili to chyba nie tak wiele, jeżeli nie będzie nikt chciał to niestety. Ten post edytował adrianpl20 25.02.2014, 20:31:32 |
|
|
|
|
|
|
|
No właśnie, a model biznesowy pewnie reklamodawcy (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) . A gdzie przychody od samego startu bo chyba społecznie nie będą współpracować.
Zamiast reklamować się w TV gdzie, za 15 sekund emisji kasują 100 tyś netto. To lepiej zlecić kampanie reklamową w onecie lub wp, może tam zareklamujesz się przez tydzień. Ten post edytował krzysztof_kf 25.02.2014, 20:37:02 |
|
|
|
|
|
|
|
Tak, reklamodawcy, oraz użytkownicy - płatne niektóre funkcje (drobne) oraz za oglądanie VOD, słuchanie muzyki i streaming.
Myślałem także o platformie z danymi marketingowymi, które firmy mogą sobie zakupić z automatu. Ten post edytował adrianpl20 25.02.2014, 20:43:37 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
na facebooku da się ukrywać posty danego użytkownika, (unfollow), da sie tez zagwiazdkować użytkowników (ta opcja nazywa się close friends). Interfejs Facebooka ma dużo ukrytych opcji, nieznanych dopóki się ich nie odkryje samemu, albo nie przeczyta, że istnieją, ale jednak te opcje istnieją i jak sie je odkryje to można bez problemu kontrolować to, co chcemy widzieć na naszej ścianie. Ostatecznoscia też może być opcja unfriend.
Fejsa nie ma co hejtować, skoro argumenty za hejtem (nie da się zlikwidować spamu) są inwalidą. edit: przynajmniej na mojej ścianie nie mam problemu z niechcianym spamem. Owszem, znajomi spamują (ale mnie to bawi raczej, nie przeszkadza), ale jak widzę jakąś niechcianą strone, to ją odlajkuję slbo wlaczam ukrywanie postow... Ten post edytował PrinceOfPersia 26.02.2014, 01:34:30 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
nie czytałem wszystkiego.
"facebook + wiele innych opcji"... Pomysł fajny jak masę innych, ale stańmy twardo na ziemi a nie wiśmy głową w chmurach. Ile masz kasy ? ile masz lat ? pracujesz ? Ile czasu programujesz ? Jakie masz doświadczenie ? Jeśli odpowiesz choć na jedno pytanie bez oczekiwanego rezultatu dla takiego projektu jestes przegrany z miejsca. Zrobisz drugiego facebooka ? Strona zintegrowana co krok z ajaxem, wszystko pod API, pełna kontrola tego co się dzieje i co robi użytkownik, zajebista baza danych, BEZPIECZEŃSTWO, wersja mobilna itd itp i tak w prawie nieskończoność. To tak jakbyś powiedział " zbuduje ferrari + kilka do niego dodatków, mając tylko garaż wynajęty od sąsiada, narzędzia od wujka i części ze złomowiska. Szkoda na Ciebie czasu. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.06.2026 - 20:01 |