Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Facebook - jaka przyszłość portali społecznościowych?
adrianpl20
post 21.02.2014, 19:47:45
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam. Mam wizję na nowy portal społecznościowy - przerośnięty funkcjami (tak, to muszę przyznać), w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji. Ostatnio bardzo często pisze się w internecie, że na facebooku siedzą nasi rodzice, że ucieka młodzież bo ich rodzice są na facebooku i czytają ich profile. Młodzież ucieka do nieznanych, trudnych do ogarniecia dla rodziców serwisów, typu Twitter, Vine, Instagram, Snapchat, What's app. W moim planowanym serwisie, mam troche opcji, które są użyteczne dla młodzieży jak i zarówno dla tych naszych rodziców - ludzi dojrzałych - starszych od młodzieży, więc tak myślę, jak to by wyglądało, skoro ucieka młodzież od rodziców, a ja miałbym w serwisie takie opcje w sam raz dla młodzieży i tych troche starszych (nie po 50-tce), to czy nie odstraszę, czy w ogóle uda mi się zachęcić młodzież do wejścia, do siedzenia na tym moim portalu? Jaka jest Wasza opinia, jakie macie zdanie na temat tego co napisałem, postawionego przeze mnie pytania odnośnie tego mojego planowanego serwisu i ogólnie o serwisach społecznościowych - głównie tych zwykłych typu facebook, twitter, bo wydaje mi się, że dla rodziców narazie abstrakcją są serwisy typowo z fotkami - Instagram, Snapchat, nawet i What's app. Dzięki z góry za dyskusję.
Go to the top of the page
+Quote Post
usb2.0
post 21.02.2014, 20:39:25
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

eee to o czym chcesz dyskutowac? nie napisales nic ciekawego
+Quote Post
adrianpl20
post 21.02.2014, 20:43:58
Post #3

X----

nie chodzi mi o ocenę mojego planowanego portalu, tylko o to, czy jest sens taki portal otwierać, który mógłby przyciągnąć także starszych - naszych rodziców, co mogłoby odstraszyć młodzież, jak to aktualnie dzieje się na fejsie.
+Quote Post
r4xz
post 21.02.2014, 21:06:21
Post #4

-----

To zależy, jeśli chcesz ogłupić społeczeństwo to jak najbardziej jest sens zakładać tongue.gif

--------------------
+Quote Post
PrinceOfPersia
post 21.02.2014, 21:09:10
Post #5

-----

Cytat
- przerośnięty funkcjami (tak, to muszę przyznać)

żeby zrobić serwis "przerośnięty funkcjami" trzeba albo znać się bardzo dobrze na programowaniu, albo mieć kasę na wynajęcie programistów za grube pieniądze.

Druga sprawa to infrastruktura, serwery, bazy danych. Nie jestem ekspertem od tego, ale nie trzeba być prorokiem, żeby się domyślić, że jak ktoś ma ambicję zrobić "drugiego facebooka" to jednak optymalizacja bazy danych i strony serwerowej będzie krytyczna.

trzecia sprawa to pomysł, którego na razie tu nijak nie widzę.

Cytat
w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji

Wow.

--------------------
+Quote Post
cykcykacz
post 21.02.2014, 22:17:56
Post #6

-----

Dla mnie portale społecznościowe, są kiepskie, nudne itd. a to daltego ponieważ w cześniej w internecie podawało się swoje ksywki, i można było sobie fajnie pożartowąc itd a teraz Jan Kowalski to Jan Kowalski, który ma tam pokazać jaki jest. Portale społecznościowe jak dla mnie zaczynają się robić już nudne...

Ale to tylko moja opinia, bo była Nasza Klasa, już nie ma naszej klasy, jest ten cały facebook zaraz go nie będzie...

A ty jak chcesz zrób to co chcesz, ale byś potrzebował garstki programistów...
+Quote Post
Pyton_000
post 21.02.2014, 22:26:12
Post #7

-----

NK nie ma bo za bardzo poszła w komercje, wiele opcji które powinny być standardowo było płatnych,
Strasznie kolorowo blee..

FB jest lekki (kolorystycznie) nikt nie zmusza nikogo na każdym kroku o kupienie jakichś FaceGąbek żeby zobaczyć znajomych znajomego.
Wydaje mi się (ale też tak się mówi w kręgach) że FB nie zniknie za prędko. Cały czas się rozwija, mimo że ludzi nie napływa już tak dużo to jest ich wystarczająco dużo żeby ciągnąć to wszystko.

Nowy serwis? Hm... konkurencja jest dobra, ale miną długie miesiące, lata zanim zacznie się tam normalny ruch a nie tylko 30 osób ze szkolnej ławki.
+Quote Post
PrinceOfPersia
post 21.02.2014, 23:02:52
Post #8

-----

jest jeszcze coś takiego, że chyba wszystkie wymienione tutaj "konkurencje" dla Facebooka czy Twittera to aplikacje mobilne, które oferują typowo mobilne usługi (wysyłanie zdjęć, wysyłanie wiadomości na numer telefonu), a nie zwykłe strony internetowe.

--------------------
+Quote Post
adrianpl20
post 22.02.2014, 14:41:43
Post #9

X----

Co moge dodać. Trochę programuję, potrafię napisać serwis, ale pare rzeczy musze sie douczyc no i ogólnie zmienic jezyk bo w php tego nie mam nawet zamiaru "tykać". Planuję poszukać inwestora, bo bez hajsu tu ani rusz - wiem o serwerach, bazach, zabezpieczeniach itd, po to kasa bd potrzebna smile.gif no i reklama ogromna oraz pewnie programistów bo raczej tego nie napisze ja sam.

Odnośnie pomysłu, chcę dzięki odpowiednim algorytmom wyświetlać fanpejdze, wydarzenia według naszych zainteresowań - naprawde, nie jak to miało byc z reklamami na fb a pokazuje mi jakieś "GÓWNO". Chcę postawić na zainteresowania, bo sam nie mam co robić na fb, a chetnie poczytałbym wpisy o tym co mnie interesuje. Chcę też zrobić VOD jedyną w swoim rodzaju - nie wiem czy dogadam się odpowiednio z wytwórniami, będę musiał liczyć na prawdziwy CUD. Chcę postawić także na streamingu, sportów, wydarzeń, kamerki. Chcę także fajnie podzielić fanpage, żeby łatwo było zaproponować uzytkownikowi do polubienia odpowiednie, według jego prawdziwych zainteresowań.

Użytkownik cykcykacz, fajnie napisałeś o tych nickach. Tak pomyślałem przez chwile, ze zamiast tych imion i nazwisk dać nicki, ale ciezko bd odszukac kogos, a po za tym, aktorzy itd, załozą sobie fanpage, wiec nwm wink.gif) co mysliscie?

// edit
Co powiecie o fanpejdzach? Zastanawiam sie nad tym spamem, amatorskie fanpejdze je robia. Myslałem o tym żeby wywalić fanpejdze amatorskie (zostawic tylko dla sportowców, filmów, muzyki, itp), ale sam nie wiem, na fb tylko fanpejdzami sie zyje w sumie, i nie wiem co mam zrobic, czy wywalic je - ograniczyc ewentualnie, lub zrobic tak samo jak na fb i pozwolic dalej na spamowanie tablicy..
+Quote Post
pyro
post 22.02.2014, 16:40:46
Post #10

-----

Gdybym dostawał złotóweczkę za każdy tekst w stylu "chcę stworzyć portal społecznościowy, ale o troszeczkę innych opcjach", mógłbym sobie kupić nowy misker.

Nie chce mi się rozpisywać kilku stron A4 z argumentami przeciw, więc ujmę to krótko: Szanuj swój czas, odpuść sobie ;p

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
adrianpl20
post 22.02.2014, 17:48:34
Post #11

X----

jest zapotrzebowanie globalne, na produkt NIE AMERYKAŃSKI, więc warto to wykorzystać.
+Quote Post
pyro
post 22.02.2014, 19:49:45
Post #12

-----

Skąd takie informacje?

--------------------
+Quote Post
adrianpl20
post 23.02.2014, 00:20:27
Post #13

X----

Z książki "Pascal po prostu gotuj" od Lidla... - Z internetu, tak trudno sie domyslec?

Ten post edytował adrianpl20 23.02.2014, 00:26:23
+Quote Post
Metinari
post 23.02.2014, 00:32:26
Post #14

-----

Budowanie ogólnotematycznego portalu społecznościowego typu pejsbuk to obecnie marny pomysł (patrz G-no+), tzn w ten sposób nie zbudujesz odpowiedniej masy krytycznej userów, a raczej kolejny pustostan po którym hula tylko i wyłącznie wiatr. Ja bym się skupił bardziej na funkcji, tzn zbudował społeczność wokół jakiejś konkretnej usługi, stronę która istnieje po coś więcej niż spamowanie walla reklamami i handlu danymi użytkowników.

Przykładami niech będą przytoczone przez Ciebie:
- Twitter (szybka/treściwa/zwięzła komunikacja)
- Instagram (hosting i manipulacja zdjęciami)
- Snapchat/Whatsapp/Wechat (szybka i teoretycznie bardzo prywatna/jednorazowa(?) komunikacja głównie mobilna)
- Vine (krótkie/treściwe/zwięzłe materiały wideo)

Od siebie dodam jeszcze:
- Pinterest (społeczność chgw dla kogo i poco)
- Soundcloud (hosting i prywatna komunikacja dla muzyków/artystów/wytwórni)
- Twitch (live streaming z gier)
- Youtube (hosting materiałów wideo)

Zwróć uwagę, że każdy z tych portali zagospodarowuje jakąś ciekawą niszę i nie jest "do wszystkiego" (nie jak ruska lokomotywa co pruje, boruje i zęby wyrywa wink.gif ), a jednak chyba o każdym z nich można powiedzieć, że jest społecznościowy.

Ten post edytował Metinari 23.02.2014, 13:18:37
+Quote Post
irmidjusz
post 23.02.2014, 09:46:42
Post #15

-----

Zrób jeszcze jeden randkowy portal społecznościowy... z tego zawsze jest kasa biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

--------------------
there is much to be learned
+Quote Post
Spawnm
post 23.02.2014, 11:03:02
Post #16

Grupa: Moderatorzy

Istnieje miejsce na kolejny wortal społecznościowy, ale nie stworzony drogą wielkiego pustego serwisu o niczym.

Chcesz pejsbuka? Zrób wiele małych serwisów tematycznych nakierowanych na konkretny temat. Potem je 'połącz' wspólnym wyglądem, a na końcu domeną i usprawnieniem interfejsu o szukajke po innych grupach, a raczej po wszystkim.
+Quote Post
pyro
post 24.02.2014, 16:48:49
Post #17

-----

Cytat(adrianpl20 @ 23.02.2014, 00:20:27 ) *
Z książki "Pascal po prostu gotuj" od Lidla... - Z internetu, tak trudno sie domyslec?

Z zapotrzebowania.pl czy zapytajbabciestefcie.pl ? Z dedukcji by wynikało, że z tego drugiego.

Na ten moment, zwłaszcza z takim podejściem, Twoje szanse wynoszą zero absolutne. No... chyba, że przez "sukces" rozumiesz stworzenie portalu, który potrafi zarobić na samoutrzymanie.

Jeżeli natomiast w przyszłości pomyślisz o tym poważniej, to @Spawn zapodał nieco lepszy pomysł, który i tak wymaga ogromu pracy i finansów.

--------------------
+Quote Post
adrianpl20
post 24.02.2014, 17:23:56
Post #18

X----

Dzięki, że dopingujecie i w ogóle wink.gif Ale chciałbym jeszcze poznać Wasze opinie, o tym, czy jeżeli opcje w serwisie, zakładki, będą pasowały - będą odpowiednie, zarówno dla młodzieży jak i starszych - rodziców, to np. starsi będą się rejestrować, i czy właśnie to, że Ci starsi będą sie rejestrować, nie odstraszy młodzieży? Bo właśnie jest to jeden z powodów opuszczania fejsa przez młodzież.

Ten post edytował adrianpl20 24.02.2014, 17:24:51
+Quote Post
Monter08
post 25.02.2014, 09:41:56
Post #19

-----

Cały czas wydaję mi się, że Ty tylko trollujesz. Zadajesz pytania na które wcześniej sobie odpowiedziałeś, oczekujesz od nas nie wiadomo czego. Naprawdę myślisz, że jakiś inwestor wyda grubą kasę jak powiesz mu, że chcesz zrobić drugiego facebooka? Tak jak napisał @pyro, szanuj swój czas, odpuść sobie. Popatrz na g+, google miało nieograniczone możliwości, niby coś innego zrobili ale jednak nie pykło. Myślę, że nie ma sensu dalej drążyć tego tematu.
+Quote Post
adrianpl20
post 25.02.2014, 11:55:12
Post #20

X----

Nie trolluję, mam własną wizję tego, napisałem że "drugiego facebooka" bo wiele opcji jest takich samych (G+ także je ma), profile, fanpage, grupy, czat.. Ale mam także własne unikalne pomysły do tego projektu. Proszę tylko o opinię odnośnie odchodzenia młodzieży z facebooka (przez rodziców / rodzinę)

Ten post edytował adrianpl20 25.02.2014, 11:56:08
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2.05.2025 - 06:23