![]() ![]() |
10.05.2007, 15:05:45
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
W zwiazku ze zblizajacym sie weekendem chcialbym rozpoczac dyskusje na temat oczekiwan programistow PHP w stosunku do pracodawcy. Jak wiadomo, wsrod PHPowcow popularny jest freelancing. Ja chcialbym przeciagnac kilka osob do pracy na etat, w fajnej stabilnej firmie, z ciekawymi projektami. Korzystamy z PHP w powaznych projektach o dosyc sporej skali, w zwiazku z czym codziennie mozna nauczyc sie czegos ciekawego. Do tego projekty sa naprawde wazne dla naszych Klientow, wiec czuje sie, ze praca nie idzie na marne. Jak dla mnie - bomba... Ale kandydatow do pracy jest niewiele. Dlaczego? Czy freelancing jest po prostu bardziej kuszaca perspektywa, ze wzgledu na elastyczny czas pracy i bycie panem wlasnego losu? Czy moze wciaz pokutuje opinia, ze pracodawcy to pijawy zatrudniajace PHPowcow za 800PLN netto (to z jednego z watkow na forum)? A moze doswiadczeni jest tak, ze freelancing jest sposobem na zebranie doswiadczenia, a pozniej przeskakuje sie na inny jezyk/technologie i dlatego w PHPie sa glownie freelancerzy? -------------------- Robert Janeczek
Managing Director G-Forces Web Management Polska robert.janeczek@gforces.pl www.etradepro.pl - Twój własny darmowy sklep internetowy |
|
|
|
10.05.2007, 15:22:46
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 427 Pomógł: 280 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (10%)
|
Dam Ci realny przykład:
~rashid gdybyś mnie chciał przeciągnąć to musiałbyś zmierzyć się na dzień dobry z mniej więcej tymi wymaganiami:
Jeśli firmy chcę wybierać wśród programistów (a nie kolesi co napisali w zyciu klika liczników i mówią na siebie programiści) to powinny oferować coś w tym stylu. |
|
|
|
10.05.2007, 15:57:15
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%)
|
mike_mech: I tak wolę leczyć się prywatnie. Więc ja mam mniejsze wymagania
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
|
10.05.2007, 17:03:15
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 427 Pomógł: 280 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (10%)
|
~Turgon ja też. Ala nadal chę mieć to zabezpieczenie.
~rashid zapomniałem o najważniejszej kwestii.
|
|
|
|
10.05.2007, 19:33:49
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 25 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%)
|
@mike_mech: tak to tylko w erze. u mnie o ile mogłbyś liczyć na pierwsze 6 punktów o tyle o ostatnim zapomnij.
ps. aha i to o czym piszesz wkazuje, że ciebie podniecają duże korporacje Ten post edytował normanos 10.05.2007, 19:35:34 -------------------- |
|
|
|
10.05.2007, 20:23:01
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 777 Pomógł: 37 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%)
|
w takim wypadku ~"awans finansowy"
ale prawda jest ze ciezko znalezc programiste, powinni sie wszyscy z tego powodu cieszyc -------------------- |
|
|
|
10.05.2007, 21:21:33
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 357 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
No ok, @normanos czyli co u Ciebie ludzie pracują po 20/24h na dobę ?
-------------------- Moje projekty:
|
|
|
|
10.05.2007, 21:23:16
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 25 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%)
|
envp: nie, ale dlaczego zaraz popadasz z jednej skrajności w drugą?
-------------------- |
|
|
|
10.05.2007, 21:46:29
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 463 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
@normanos: czemu? 8h/dzień, przecież to normalny czas pracy, ustawowy powiedziałbym. Osobiście uważałbym ten punkt za najważniejszy. I już masz odpowiedź czemu nikt nie chce dla Ciebie pracować. Pamiętaj, że ludzie zmęczenie i w stresie pracują mniej wydajnie.
@my salsa: jak dla mnie Google to wzór warunków pracy. Świetna organizacja. Czytałem kiedyś książke "Zdążyć przed terminem" - świetne odwzorowanie morałów. Ten post edytował Jabol 10.05.2007, 21:49:08 |
|
|
|
10.05.2007, 22:20:52
|
|
|
|
ps. aha i to o czym piszesz wkazuje, że ciebie podniecają duże korporacje Duże może nie, choć nie mam nic przeciwko nim. Tam też można zdobyć wiedzę i doświadczenie, ale trzeba uważać żeby korporacja CIę nie wchłonęła. Ale średnie bądź troszę większe firmy już tak.Małe firemki są dobre na początek, potem klepanie tego samego w kółko. Firmy takie jak wspominasz można sobie wsadzić. To samo i to samo. Ile można postawić małych stronek? Te same CMSki, cały czas klepanie pod klienta. Bleeeee. P.S. Patrz, w Erze nie pracuję a tak mam Sam ostatnio brałem udział w rekrutacji nowych pracowników do firmy i powiem Wam, że programistów bardzo trudno znaleźć. Dobrych jeszcze trudniej. Nawet programistów PHP, gdzie wydawałoby się, że to język łatwy i popularny. Przychodzi co do czego i kandydatów jak na lekarstwo. |
|
|
|
10.05.2007, 22:25:57
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 579 Pomógł: 39 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%)
|
Duże nie. Ale średnie tak. Małe firemki są dobre na początek, potem klepanie tego samego w kółko. To samo i to samo. Ile można postawić małych stronek? Te same CMSki, cały czas klepanie pod klienta. Bleeeee..... Mike na całe szczęście można znaleźć firmy w których nie klepiesz cms'ów i stronek ( a przynajmniej nie jest to ich główną działalnością ) ale niestety są w mniejszości. Ja w takiej firmie miałem okazję pracować, ale niestety szefostwo nie dorosło do powagi sytuacji i nie traktowali ani klientów, ani pracowników zbyt poważnie. Zwolniłem się przeszedłem do jeszcze mniejszej firmy, gdzie klepie w klawisze i szukam dalej czegoś innego .. czyli kolejnych zleceń jako freelancer. W moim przypadku każdą firmę praktycznie wyklucza to, że chcę pracować zdalnie. Ludzie nie przywykli do tego, że można tak pracować z bardzo dobrymi rezultatami. -------------------- 404
|
|
|
|
11.05.2007, 07:48:20
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 986 Pomógł: 301 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Sam ostatnio brałem udział w rekrutacji nowych pracowników do firmy i powiem Wam, że programistów bardzo trudno znaleźć. Dobrych jeszcze trudniej. Nawet programistów PHP, gdzie wydawałoby się, że to język łatwy i popularny. Przychodzi co do czego i kandydatów jak na lekarstwo. @mike_mech mozesz to rozwinac w jakim sensie byli "slabi"??. Ja chce pracowac jako programista ale moim glownym problemem jest brak znajomosci OOP i w sumie dlatego obawiam sie isc na rozmowe poniewaz moge byc odrazu skreslony za to ze programuje proceduralnie. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Pomogę w napisaniu skryptów z wykorzystaniem biblioteki Mootools |
|
|
|
11.05.2007, 07:58:51
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 542 Pomógł: 24 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%)
|
@mike_mech mozesz to rozwinac w jakim sensie byli "slabi"??. Ja chce pracowac jako programista ale moim glownym problemem jest brak znajomosci OOP i w sumie dlatego obawiam sie isc na rozmowe poniewaz moge byc odrazu skreslony za to ze programuje proceduralnie. Osobiście miałem ten sam problem idąc do pierwszej pracy Sam zresztą kilka miesięcy temu szkoliłem jednego programistę - posługiwałem się tylko strukturalnym z początku, obecnie firma, w której pracowałem jest z niego bardzo zadowolona. Ten post edytował sf 11.05.2007, 08:01:41 -------------------- |
|
|
|
11.05.2007, 08:27:15
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 579 Pomógł: 39 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%)
|
@skowron-line to co Ty podałeś to są rzeczy wg mnie do przyjęcia. Tak jak sf wystarczy znaleźć kogoś kto pisze z pasją a do tego potrafi przekazać swoją wiedzę tak, że sam zaczynasz pisać o wiele lepiej, szybciej i wydajniej ( ze względu na kod a nie szybkość klepania w klawiaturę ).
Ja mam inny przykład "słabych" programistów. Będąc kiedyś na rozmowie jako jeden z 15 zainteresowanych potrafiłem wyciągnąć dane z bazy ( 4 tabele ) jednym zapytaniem ... reszta tego nie potrafiła ( co dla mnie było nie do zrozumienia, ale takie były fakty ). W innym przypadku rozmawiając z gościem, który prowadził swego czasu rozmowy kwalifikacyjne, dowiedziałem się jednej strasznej rzeczy. Duża, ale naprawdę duża liczba osób, które myślały o sobie jako programiści odpadali na takim zadaniu: Jest zmienna A=5 i zmienna B=3. Jak zrobić, żeby zmienna A miała wartość zmiennej B a zmienna B wartość zmiennej A. << koniec zadania. Ludzie nie wiedzieli jak to zrobić ... nie licząc takich prób:
-------------------- 404
|
|
|
|
11.05.2007, 09:11:16
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 986 Pomógł: 301 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat @skowron-line to co Ty podałeś to są rzeczy wg mnie do przyjęcia w sumie ciesze sie ze to czytam ale nadal mam obawy, ale przemysle to zeby sporobowac gdzies Cytat Tak jak sf wystarczy znaleźć kogoś kto pisze z pasją a do tego potrafi przekazać swoją wiedzę tak, że sam zaczynasz pisać o wiele lepiej, szybciej i wydajniej no ja nieznam nikogo takiego, osoby ktora potrafi pisac OOP, chyba ze w C++ -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
|
11.05.2007, 09:16:43
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 249 Pomógł: 20 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot Ostrzeżenie: (0%)
|
To moze warto kupic Thinking in Java i zrobic cos w kierunku zarabiania wiecej niz 1200 netto ?
-------------------- Wole projektowac niz programowac...
|
|
|
|
11.05.2007, 09:20:08
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 789 Pomógł: 31 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
no ja nieznam nikogo takiego, osoby ktora potrafi pisac OOP, chyba ze w C++ A czym się różni OOP w PHP a C++? Oczywiście wiem że są pewne drastyczne różnice, ale mi chodzi o podstawy. Jak przeglądałem wzorce projektowe a przykłady były w C++ to tylko chwile musiałem się zastanowić, ale to nie jest wielki problem. I powiem więcej, jeśli chce się czegoś ciekawego doczytać o programowaniu to tego raczej się nie znajdzie na przykładach w PHP... A co do poziomu osób ubiegających, też mnie dziwi. (ale dla mnie to było korzystne To moze warto kupic Thinking in Java Po co od razu kupować, jak ktoś umie angielski i nie przeszkadza czytanie na komputerze... (choć osobiście posiadam) -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
|
11.05.2007, 09:25:39
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 249 Pomógł: 20 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot Ostrzeżenie: (0%)
|
OT: Bo czytanie ksiazki nie na kompie powoduje chociaz czesciowy powrot do normalnosci zamiast kolejnych trzech godzin przed kompem - - dla mnie jest to bardzo wazne - ale juz nie offtopujmy
-------------------- Wole projektowac niz programowac...
|
|
|
|
11.05.2007, 09:37:37
|
|
|
Cytat Chcesz szukac pracy jako programista nie znajac OOP - IMHO zalosne troche ... - u mnie bys jej wogole nie dostal winksmiley.jpg no i wlasnie takich sytuacji sie obawiam kiedy pomysle o tym zeby isc gdzies na rozmowe o prace -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
|
11.05.2007, 09:42:36
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 665 Pomógł: 256 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
skowron-line: sprobuj, jak cie przyjma to ok, jak nie to bedziesz mial motywacje zeby sie OOP w koncu nauczyc
-------------------- Emerytowany fanboi | http://b4.s3.quickshareit.com/unclesammac2a3fac.jpg
Problemy rozwiazuj na forum, na PM/PW nie pomagam bo nie jestem koniem. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.09.2010 - 22:30 |