Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Etat a freelance - oczekiwania programistow
rashid
post 10.05.2007, 15:05:45
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

W zwiazku ze zblizajacym sie weekendem chcialbym rozpoczac dyskusje na temat oczekiwan programistow PHP w stosunku do pracodawcy.

Jak wiadomo, wsrod PHPowcow popularny jest freelancing. Ja chcialbym przeciagnac kilka osob do pracy na etat, w fajnej stabilnej firmie, z ciekawymi projektami. Korzystamy z PHP w powaznych projektach o dosyc sporej skali, w zwiazku z czym codziennie mozna nauczyc sie czegos ciekawego. Do tego projekty sa naprawde wazne dla naszych Klientow, wiec czuje sie, ze praca nie idzie na marne. Jak dla mnie - bomba... Ale kandydatow do pracy jest niewiele. Dlaczego?

Czy freelancing jest po prostu bardziej kuszaca perspektywa, ze wzgledu na elastyczny czas pracy i bycie panem wlasnego losu?
Czy moze wciaz pokutuje opinia, ze pracodawcy to pijawy zatrudniajace PHPowcow za 800PLN netto (to z jednego z watkow na forum)?
A moze doswiadczeni jest tak, ze freelancing jest sposobem na zebranie doswiadczenia, a pozniej przeskakuje sie na inny jezyk/technologie i dlatego w PHPie sa glownie freelancerzy?

--------------------
Robert Janeczek
G-Forces Web Management Polska
robert.janeczek@gforces.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 10.05.2007, 15:22:46
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Dam Ci realny przykład:
~rashid gdybyś mnie chciał przeciągnąć to musiałbyś zmierzyć się na dzień dobry z mniej więcej tymi wymaganiami:
  • 3500zł netto;
  • umowa o pracę;
  • opieka zdrowotna;
  • zus;
  • ciekawe projekty, nie jakieś pierdoły w stylu kolejna strona www czy wdrażanie cms'a;
  • firma powinna organizować coś w stylu wspólne wypady na "piwo", karnety na basen, e.t.c.;
  • godziny pracy 07:00-15:00 bądź 08:00-16:00
... mniej więcej coś takiego.

Jeśli firmy chcę wybierać wśród programistów (a nie kolesi co napisali w zyciu klika liczników i mówią na siebie programiści) to powinny oferować coś w tym stylu.
+Quote Post
Turgon
post 10.05.2007, 15:57:15
Post #3

-----

mike_mech: I tak wolę leczyć się prywatnie. Więc ja mam mniejsze wymagania biggrin.gif

--------------------
Jah Music Is On My Mind !
+Quote Post
mike
post 10.05.2007, 17:03:15
Post #4

-----

~Turgon ja też. Ala nadal chę mieć to zabezpieczenie.

~rashid zapomniałem o najważniejszej kwestii.
  • Firma powinna bardzo jasno określać ścieżką rozwoju i nie powinien to być pusty slogan w ofercie pracy. Jeśli jestem młodszym programistą to chcę wiedzieć jakie są wymagania by awansować. Co potrzebuję umieć i jaką wiedzą się wykazać by awansować.
    Firmie powinno zależeć na rozwianiu wiedzy pracownika, choć kursy lub szkolenia nie są konieczne, ponieważ często wiążą się z lojalkami na niedorzecznie długie okresy czasu.
  • ścieżka rozwoju bogata w pionie i w poziomie smile.gif powinna istnieć możliwość migrowania (w granicach rozsądku) na inne stanowiska jak i awansowania na stanowiska wyższe, nie tylko z programisty na starszego, ale też być może na szefa zespołu/projektu ... Wszystko oczywiście w odpowiednim czasie, nie wszystko na raz. Ale możliwości muszą być
  • okres próbny (jeśli jest wymagany) to max 3 miesiące potem umowa na stałe;
+Quote Post
nrm
post 10.05.2007, 19:33:49
Post #5

-----

@mike_mech: tak to tylko w erze. u mnie o ile mogłbyś liczyć na pierwsze 6 punktów o tyle o ostatnim zapomnij. biggrin.gif to nie urząd miasta i biurwowanie winksmiley.jpg

ps. aha i to o czym piszesz wkazuje, że ciebie podniecają duże korporacje winksmiley.jpg No bo jak chcesz mieć mozliwości rozwoju w np.małej firmie reklamowej? jest 2 grafikow,2 koderow, 2 inne osoby i gdzie cie awansować? smile.gif

Ten post edytował normanos 10.05.2007, 19:35:34

--------------------
+Quote Post
Daimos
post 10.05.2007, 20:23:01
Post #6

-----

w takim wypadku ~"awans finansowy" biggrin.gif
ale prawda jest ze ciezko znalezc programiste, powinni sie wszyscy z tego powodu cieszyc biggrin.gif nie dlugo warunki pracy beda jak w google winksmiley.jpg

--------------------
scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
+Quote Post
envp
post 10.05.2007, 21:21:33
Post #7

-----

No ok, @normanos czyli co u Ciebie ludzie pracują po 20/24h na dobę ?
+Quote Post
nrm
post 10.05.2007, 21:23:16
Post #8

-----

envp: nie, ale dlaczego zaraz popadasz z jednej skrajności w drugą?

--------------------
+Quote Post
Jabol
post 10.05.2007, 21:46:29
Post #9

-----

@normanos: czemu? 8h/dzień, przecież to normalny czas pracy, ustawowy powiedziałbym. Osobiście uważałbym ten punkt za najważniejszy. I już masz odpowiedź czemu nikt nie chce dla Ciebie pracować. Pamiętaj, że ludzie zmęczenie i w stresie pracują mniej wydajnie.

@my salsa: jak dla mnie Google to wzór warunków pracy. Świetna organizacja. Czytałem kiedyś książke "Zdążyć przed terminem" - świetne odwzorowanie morałów.

Ten post edytował Jabol 10.05.2007, 21:49:08
+Quote Post
mike
post 10.05.2007, 22:20:52
Post #10

-----

Cytat(normanos @ 10.05.2007, 20:33:49 ) *
ps. aha i to o czym piszesz wkazuje, że ciebie podniecają duże korporacje winksmiley.jpg No bo jak chcesz mieć mozliwości rozwoju w np.małej firmie reklamowej? jest 2 grafikow,2 koderow, 2 inne osoby i gdzie cie awansować? smile.gif
Duże może nie, choć nie mam nic przeciwko nim. Tam też można zdobyć wiedzę i doświadczenie, ale trzeba uważać żeby korporacja CIę nie wchłonęła. Ale średnie bądź troszę większe firmy już tak.
Małe firemki są dobre na początek, potem klepanie tego samego w kółko. Firmy takie jak wspominasz można sobie wsadzić. To samo i to samo. Ile można postawić małych stronek? Te same CMSki, cały czas klepanie pod klienta.
Bleeeee.

P.S.
Patrz, w Erze nie pracuję a tak mam tongue.gif

Sam ostatnio brałem udział w rekrutacji nowych pracowników do firmy i powiem Wam, że programistów bardzo trudno znaleźć. Dobrych jeszcze trudniej. Nawet programistów PHP, gdzie wydawałoby się, że to język łatwy i popularny.
Przychodzi co do czego i kandydatów jak na lekarstwo.
+Quote Post
Cienki1980
post 10.05.2007, 22:25:57
Post #11

-----

Cytat(mike_mech @ 10.05.2007, 23:20:52 ) *
Duże nie. Ale średnie tak.
Małe firemki są dobre na początek, potem klepanie tego samego w kółko. To samo i to samo. Ile można postawić małych stronek? Te same CMSki, cały czas klepanie pod klienta.
Bleeeee.....

Mike na całe szczęście można znaleźć firmy w których nie klepiesz cms'ów i stronek ( a przynajmniej nie jest to ich główną działalnością ) ale niestety są w mniejszości. Ja w takiej firmie miałem okazję pracować, ale niestety szefostwo nie dorosło do powagi sytuacji i nie traktowali ani klientów, ani pracowników zbyt poważnie. Zwolniłem się przeszedłem do jeszcze mniejszej firmy, gdzie klepie w klawisze i szukam dalej czegoś innego .. czyli kolejnych zleceń jako freelancer.

W moim przypadku każdą firmę praktycznie wyklucza to, że chcę pracować zdalnie. Ludzie nie przywykli do tego, że można tak pracować z bardzo dobrymi rezultatami.

--------------------
404
+Quote Post
skowron-line
post 11.05.2007, 07:48:20
Post #12

-----

Cytat(mike_mech @ 10.05.2007, 21:20:52 ) *
Sam ostatnio brałem udział w rekrutacji nowych pracowników do firmy i powiem Wam, że programistów bardzo trudno znaleźć. Dobrych jeszcze trudniej. Nawet programistów PHP, gdzie wydawałoby się, że to język łatwy i popularny.
Przychodzi co do czego i kandydatów jak na lekarstwo.

@mike_mech mozesz to rozwinac w jakim sensie byli "slabi"??.
Ja chce pracowac jako programista ale moim glownym problemem jest brak znajomosci OOP i w sumie dlatego obawiam sie isc na rozmowe poniewaz moge byc odrazu skreslony za to ze programuje proceduralnie.

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post
sf
post 11.05.2007, 07:58:51
Post #13

-----

Cytat(skowron-line @ 11.05.2007, 08:48:20 ) *
@mike_mech mozesz to rozwinac w jakim sensie byli "slabi"??.
Ja chce pracowac jako programista ale moim glownym problemem jest brak znajomosci OOP i w sumie dlatego obawiam sie isc na rozmowe poniewaz moge byc odrazu skreslony za to ze programuje proceduralnie.

Osobiście miałem ten sam problem idąc do pierwszej pracy smile.gif Tam poznałem kolegę, z którym zawsze się wymienialiśmy opiniami i w końcu przeszedłem na OOP. Wydaje mi się, że ważne jest by znaleźć kogoś do tej pracy z pasją, nawet jeśli ktoś mniej umie.. wtedy się go doszkoli po prostu.

Sam zresztą kilka miesięcy temu szkoliłem jednego programistę - posługiwałem się tylko strukturalnym z początku, obecnie firma, w której pracowałem jest z niego bardzo zadowolona.

Ten post edytował sf 11.05.2007, 08:01:41

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
Cienki1980
post 11.05.2007, 08:27:15
Post #14

-----

@skowron-line to co Ty podałeś to są rzeczy wg mnie do przyjęcia. Tak jak sf wystarczy znaleźć kogoś kto pisze z pasją a do tego potrafi przekazać swoją wiedzę tak, że sam zaczynasz pisać o wiele lepiej, szybciej i wydajniej ( ze względu na kod a nie szybkość klepania w klawiaturę ).

Ja mam inny przykład "słabych" programistów. Będąc kiedyś na rozmowie jako jeden z 15 zainteresowanych potrafiłem wyciągnąć dane z bazy ( 4 tabele ) jednym zapytaniem ... reszta tego nie potrafiła ( co dla mnie było nie do zrozumienia, ale takie były fakty ). W innym przypadku rozmawiając z gościem, który prowadził swego czasu rozmowy kwalifikacyjne, dowiedziałem się jednej strasznej rzeczy. Duża, ale naprawdę duża liczba osób, które myślały o sobie jako programiści odpadali na takim zadaniu:

Jest zmienna A=5 i zmienna B=3. Jak zrobić, żeby zmienna A miała wartość zmiennej B a zmienna B wartość zmiennej A. << koniec zadania. Ludzie nie wiedzieli jak to zrobić ... nie licząc takich prób:
  1. <?php
  2. $a=5;
  3. $b=3;
  4. $a=$b;
  5. $b=$a;
  6. ?>

--------------------
404
+Quote Post
skowron-line
post 11.05.2007, 09:11:16
Post #15

-----

Cytat
@skowron-line to co Ty podałeś to są rzeczy wg mnie do przyjęcia

w sumie ciesze sie ze to czytam ale nadal mam obawy, ale przemysle to zeby sporobowac gdzies

Cytat
Tak jak sf wystarczy znaleźć kogoś kto pisze z pasją a do tego potrafi przekazać swoją wiedzę tak, że sam zaczynasz pisać o wiele lepiej, szybciej i wydajniej

no ja nieznam nikogo takiego, osoby ktora potrafi pisac OOP, chyba ze w C++

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

+Quote Post
NuLL
post 11.05.2007, 09:16:43
Post #16

-----

To moze warto kupic Thinking in Java i zrobic cos w kierunku zarabiania wiecej niz 1200 netto ? snitch.gif Chcesz szukac pracy jako programista nie znajac OOP - IMHO zalosne troche ... - u mnie bys jej wogole nie dostal winksmiley.jpg

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
Sedziwoj
post 11.05.2007, 09:20:08
Post #17

-----

Cytat(skowron-line @ 11.05.2007, 10:11:16 ) *
no ja nieznam nikogo takiego, osoby ktora potrafi pisac OOP, chyba ze w C++

A czym się różni OOP w PHP a C++?
Oczywiście wiem że są pewne drastyczne różnice, ale mi chodzi o podstawy. Jak przeglądałem wzorce projektowe a przykłady były w C++ to tylko chwile musiałem się zastanowić, ale to nie jest wielki problem.
I powiem więcej, jeśli chce się czegoś ciekawego doczytać o programowaniu to tego raczej się nie znajdzie na przykładach w PHP...

A co do poziomu osób ubiegających, też mnie dziwi. (ale dla mnie to było korzystne smile.gif )

Cytat(NuLL @ 11.05.2007, 10:16:43 ) *
To moze warto kupic Thinking in Java

Po co od razu kupować, jak ktoś umie angielski i nie przeszkadza czytanie na komputerze... (choć osobiście posiadam)

--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
+Quote Post
NuLL
post 11.05.2007, 09:25:39
Post #18

-----

OT: Bo czytanie ksiazki nie na kompie powoduje chociaz czesciowy powrot do normalnosci zamiast kolejnych trzech godzin przed kompem - - dla mnie jest to bardzo wazne - ale juz nie offtopujmy smile.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
skowron-line
post 11.05.2007, 09:37:37
Post #19

-----

Cytat
Chcesz szukac pracy jako programista nie znajac OOP - IMHO zalosne troche ... - u mnie bys jej wogole nie dostal winksmiley.jpg

no i wlasnie takich sytuacji sie obawiam kiedy pomysle o tym zeby isc gdzies na rozmowe o prace

--------------------

+Quote Post
dr_bonzo
post 11.05.2007, 09:42:36
Post #20

-----

skowron-line: sprobuj, jak cie przyjma to ok, jak nie to bedziesz mial motywacje zeby sie OOP w koncu nauczyc

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.08.2025 - 04:07