Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Efekt modułów/komponentów
tomahawk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam pewną aplikację której używam od kilku lat.
Chciałbym teraz ją tak przepisać aby uzyskać efekt modułowości.... coś podobnego jak ma wordpress że można sobie różne wtyczki dodawać.

Czy znacie jakieś wzorce ew. sposoby jak pisać aplikację aby można było dodawać moduły? Wprawdzie mógłbym się zagłębić w tego wordpressa ale IMHO jest źle napisany.

Kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać. Najlepiej jakby ktoś miał jakiś tutorial jak to działa i jak to najlepiej zrobić.
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Taki "efekt" osiągniesz piszą modułowo i/lub komponentowo (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
Proponuję, abyś skorzystał z jakiegoś frameworka (Zend, Symfony, Kohana), bo to jest obecnie najlepsza droga do pisania modularnego kodu.
Przejrzyj też tematy w działach OOP i PRO. Temat który poruszasz jest zbyt obszerny, aby udzielić jakichś konkretnych rad.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14...amp;hl=modu%B3y
Temat: Aplikacje PHP Pluginy

Pozdrawiam
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(tomahawk @ 30.09.2010, 22:04:38 ) *
Wprawdzie mógłbym się zagłębić w tego wordpressa ale IMHO jest źle napisany.

Przepraszam za offtopic, ale dlaczego twierdzisz, że jest źle napisany? Rozumiem, że sam napisałbyś taki cms lepiej...
+Quote Post
Pilsener

-----

Przy odpowiednich założeniach każdy kod poza naszym jest źle napisany (IMG:style_emoticons/default/party.gif)

Ale do rzeczy - narzucają się dwa logiczne rodzaje implementacji:
- scentralizowany (moduł jest integralną częścią serwisu)
- zdecentralizowany (moduł jest oddzielnym skryptem)

Ja wybrałem tą drugą opcję, bo tak mi wygodniej, założenia na jakich się oparłem:
- każdy moduł ma własny PA
- każdy moduł ma własny kod i bazę (nawet jeśli oznacza to dublowanie, coś za coś)
- każdy moduł ma własny system szablonów, style, skrypty, grafikę i tak dalej
- każdy moduł "wypluwa" gotową zmienną lub tablice zmiennych, których można użyć gdzie nam się podoba
- każdy moduł można prosto dodawać w PA systemu po uprzednim wrzuceniu plików i instalacji
- implementacja jest prosta: np. w kategorii 1/1.3/1.3.7 mamy zainstalowane moduły "pogoda" i "kursy walut" (po dodaniu modułu w PA pojawia się on oczywiście na liście dostępnych modułów), w bazie jest informacja, które pliki należy zaincludować oraz pod jaką nazwą zmienne z tych modułów będą dla nas dostępne i możemy ich użyć w szablonie, z którego ta kategoria korzysta.

Ale to wszystko i tak o kant d..., jeśli nie ma się wizji, jak to ma działać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.12.2025 - 17:12