![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiem, że to laickie pytanie ale nie mam pojęcia jak wyedytować plik php.ini mimo 2h spędzonych z googlami nic nie znalazłem, dosłownie tutaj na forum właściwie nie ma też żadnego tutaka jak to zrobić chciał bym się dowiedzieć. Jeśli ktoś by mógł mi pomóc to bardzo proszę napisać lub po prostu skierować do tutoriala, system na serwerze to fedora...
Dzięki z góry |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy, jaki masz serwer. U mnie jest taka ścieżka:
/opt/lampp/etc/php.ini Ten sam OS. Z tym że wiesz - inna sprawa, jeśli to nie jest serwer lokalny. Wtedy jest to oczywiście niemożliwe. Ten post edytował radex_p 18.05.2008, 10:22:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mam pojęcia jak wyedytować plik php.ini Po prostu otwierasz plik php.ini w notatniku, zmieniasz parametry zapisujesz zmiany i restartujesz serwer WWW (zwykle Apache), to wszystko... Pozdrawiam ~EDIT A... pytasz gdzie jest plik... no to na fedorze ja mam go w katalogu /etc/php.ini, ale zawsze możesz wpisać: Kod $ locate php.ini i znajdzie czi wszystkie pliki php.ini, i sam się domyślisz, który jest Twój. Pozdrawiam Ten post edytował Cezar708 18.05.2008, 10:26:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak jestem laikiem w tych sprawach napisałem zresztą i sama ścieżka nic mi nie daję bo nie wiem jak się tam dostać mam dostęp do konta root i pewna osoba powiedziała mi, że trzeba to zrobić przez putty ale nie wiem od czego zaczać poza zalogowaniem dalej się dosłownie gubie...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no po prostu.
Zaloguj się do serwera przejdź do folderu: cd /opt/lampp/etc/ i edytuj: nano php.ini EDIT: Zamieniłem vim na nano. To drugie prostsze w obsłudze. Ten post edytował radex_p 18.05.2008, 10:32:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak jestem laikiem w tych sprawach napisałem zresztą i sama ścieżka nic mi nie daję bo nie wiem jak się tam dostać mam dostęp do konta root i pewna osoba powiedziała mi, że trzeba to zrobić przez putty ale nie wiem od czego zaczać poza zalogowaniem dalej się dosłownie gubie... a to rozumiem, 1. otwierasz putty wpisujesz tam nazwę hosta do którego chcesz się połączyć, i [ENTER] 2. potem wpisujesz nazwę użytkownika (u Ciebie chyba root, z tego co rozumiem) 3. wpisujesz hasło. 4. po zalogowaniu otwierasz plik /etc/php.ini (o ile to lokalizacja Twojego pliku) poleceniem: Kod # vi /etc/php.ini 5. po otwarciu pliku klikasz na literkę "i" i możesz edytować plik, zmieniasz to co chcesz i kombinacją klawiszy [esc]:wq[enter] zapisujesz zmiany i wychodzisz z edytora vi 6. następnie restartujesz serwer apache, u mnie to jest komenda: Kod # /etc/init.d/httpd restart i wszystkie zmiany powinny być wprowadzone i zaakceptowane. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Hmm... jedno pytanie dotyczące zapisu zmian bo all wprowadziłem ale jakoś nie mogę rozszyfrować 2-giej części pkt. 5
Cytat 5. po otwarciu pliku klikasz na literkę "i" i możesz edytować plik, zmieniasz to co chcesz i kombinacją klawiszy [esc]:wq[enter] zapisujesz zmiany i wychodzisz z edytora vi a dokładniej Cytat [esc]:wq[enter] Co mam zrobić po zmianie? |
|
|
![]()
|
|
Eee... proponowałbym jednak nano, zamiast vi. Naprawdę dużo łatwiej jest go obsłużyć
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja tam przy pomocy vi znalazłem to co chciałem tylko teraz nie wiem jak zapisać wprowadzone zmiany bo trochę dziwnie kolega to napisał
![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm... jedno pytanie dotyczące zapisu zmian bo all wprowadziłem ale jakoś nie mogę rozszyfrować 2-giej części pkt. 5 a dokładniej Co mam zrobić po zmianie? no widzisz, ja to wyłożyłem bardzo dokładnie, ponieważ edytor vi jest to edytor o wielkich możliwościach, jednak w początkowej fazie jego użytkowania może sprawiać kłopoty i to wielkie, więc wytłumaczę: po otwarciu pliku należy wcisnąć "i" (lub klawisz [insert]), aby przejść do trybu edycji, zauważ, że zanim naciśniesz ten klawisz nie możesz nic wprowadzać, a aby skończyć tryb edycji należy nacisnąć klawisz [esc] następnie aby zapisać zmiany i wyjść z edytora vi piszemy (już nie w trybie edycji): Kod :wq dlatego tak aby wszystkiego nie tłumaczyć napisałem wszystko w jednym ciągu ![]() Pozdrawiam Eee... proponowałbym jednak nano, zamiast vi. Naprawdę dużo łatwiej jest go obsłużyć ![]() być może jest łatwiej go obsłużyć, ale nie jest to program dostępny wszędzie, na przykład ja używam fedory (podobnie jak autor) i nie posiadam tego oprogramowania. Natomiast vi jest zawsze i wszędzie, więc nauka jego obsługi jest w zasadzie czymś obowiązkowym dla każdego, kto używa konsoli linuksowej Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystko działa jak należy, świetne forum, świetni ludzie ; )
Mam jeszcze jedno pytanko więc plik php.ini jest zazwyczaj dosyć obszerny i teraz pytanie czy jest możliwość jakąś komendą poszukać słów czy funkcji, któe chce się edytować coś na wzór ctrl+f ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
vim to świetna zabawa, ale faktycznie trzeba się nauczyć jego użytkowania, w zasadzie w nim wszystko można zrobić i znaleźć, aby wyszukać ciąg możesz tak jak polecił empathon,
.. ja natomiast proponuję przejrzeć wszystkie możliwości VIM w dokumentacji, znajdziesz tam między innymi wyszukiwanie po wyrażeniach regularnych, co (w moim przypadku) baaardzo często jest używane ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
być może jest łatwiej go obsłużyć, ale nie jest to program dostępny wszędzie, na przykład ja używam fedory (podobnie jak autor) i nie posiadam tego oprogramowania. To ciekawe, bo ja też używam fedory i w standardzie było ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.05.2025 - 04:36 |