![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 2.07.2012 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie drodzy użytkownicy!
Od razu przejdę do problemu, z którym się jeszcze nigdy nie spotkałem. Posiadam plik index.php w którym na samej górze mam db_connect() (jak sama nazwa wskazuje funkcja do łączenia się z bazą) oraz na samym dole db_close(). Do tego pliku includuje odpowiednie pliki (system podstron w switchu). Gdy zaincludowałem sobie plik odpowiadający za rejestrację napotkałem problem, parser wyrzuca mi: Fatal error: Cannot redeclare db_connect() (previously declared in D:\wamp\www\inc\config.php:9) in D:\wamp\www\inc\config.php on line 15 wiem że tutaj nie wystawia się błędów parsera ale z tym się jeszcze nie spotkałem ktoś może wytłumaczyć o co chodzi ? Z tego co widzę chodzi o ponowną deklarację db_connect ale przecież mam połączenie tylko w index a nie register i index |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
tutaj nie chodzi o to ile razy wywołasz daną fukcję, lecz ile razy ją tworzysz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 2.07.2012 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(previously declared in D:\wamp\www\inc\config.php:9) in D:\wamp\www\inc\config.php on line 12
czyli wcześniejsza deklaracja w config.php linia 9: linijki 9-12 cała funkcja
przecież tu jest wszystko ok |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale masz 2 razy include
wywal jedno lub daj include_once |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem że tutaj nie wystawia się błędów parsera ale z tym się jeszcze nie spotkałem ktoś może wytłumaczyć o co chodzi ? Ale że what ? (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) Poza tym pokaż plik config.php. I tak jak kolega zauważył zacznij od include_once/require_once ale ostatecznie po prostu powinieneś unikać wielokrotnych prób ładowania jednego pliku. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:02 |