![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2004 Skąd: LDZ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może w tworzeniu www nie jestem raczkującym ale w tworzeniu takie formularza skomplikowanego tak
![]() Chcialbym zrobic taki formularz ktory wyglada tak : [input 1][input 2] [input 3] [input 4] [select (TAK/NIE)] [6 input 7] [BUTTON(DODAJ)] 1. I to jest jedna linijka, jak nacisne BUTTON dodaj to chcialbym zeby mi sie dodala kolejna taka sama linijka z polami formularza tylko przydaly by się inne indeksy. 2. Kiedy w polu select wybior NIE to nic sie nie dzieje, jednak jezeli wybiore w polu select TAK to chcialbym aby mi pod spodem stworzyla sie linijka z polami formularza ale z innymi niz poprzednia. Na przyklad taka : [wczytaj plik] [input1] [select (1,2,3-10)] [input 2] [input 3] [input 4]. Wczytaj plik - wczytywany będzie jakiś plik z projektem i ten będzie resamplowany powiedzmy do miniatury 100x100. W zalezności od wyboru w polu select 1,2,3 lub 10 miały by się pojawiać dynamiczne pola input do wprowadzenia danych. To jest taki skrypt do przyjmowania zleceń, chciałem sobie ułatwić pracę i wszystko zapisywać do bazy danych a nie jak teraz do każdego pliku oddzielnie. Wiadomo przeglądanie bazy jest łatwiejesze, szybko się robi zestawienia itp. ![]() Jakiej metody do tego użyć php, javascript czy może coś innego? Żeby się nie narobić a w miare sprawnie to zrobić. ![]() A może już jest jakiś taki gotowy 'skrypt'? Docelowo ten formularz ma się wydrukować w takim szablonie : http://www.toya.net.pl/~saturn/fpz.pdf Uprzejmie dziękuję za pomoc ![]() -------------------- Hardware : <span style="font-weight: bold;">OrangePi+ 2E | 2GB RAM | HDD: 1TB </span>
Software : <span style="font-weight: bold;">Debian GNU/Linux 8 (jessie) 3.4.113-sun8i </span> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tworzenia takiego interaktywnego formularza najwygodniej byloby uzyc javascript, bo co przesylac dane mieszy klientem a serverem w trakcie wypelniania formularza, ale jednak z drugiej strony co z klientami nie obslugujacymi javascriptu? mimo tego i tak bym uzyl js, co do skryptu to jest on calkiem prosty, ale nie bede ci pisal gotowca, napewno trzeba do pola select dolaczyc zdarzenie onChange="funkcja_js()". funkcja_js() powinna sprawdzic aktualnie wybrana opcje w polu select (document.form.pole_select.selectedIndex (albo.value)) wyswietlic kolejna linijke formularza jesli wybrano odpowiednia opcje (document.writeln("<input .....>") .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2004 Skąd: LDZ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dobra w takim wypadku praca nad moim formularzem nie poszła na marne
![]() Jeżeli chodzi o obsługę JS to nie ma problemu bo tak naprawdę to to robie dla siebie ![]() Kolega mi jeszcze coś podpowiada o AJAX-ie, muszę trochę to poczytać ![]() Tylko nie ma nic po polsku a jak czytam po EN to tak wolno mi idzie, że szkoda gadać :/ -------------------- Hardware : <span style="font-weight: bold;">OrangePi+ 2E | 2GB RAM | HDD: 1TB </span>
Software : <span style="font-weight: bold;">Debian GNU/Linux 8 (jessie) 3.4.113-sun8i </span> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 30.08.2006 Skąd: Far Far Away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ja mam podobny problem tylko że ja nie moge użyć javascriptu, ze względu opisanego wyżej. Muszę to zrobić całkowicie w php tylko nie wiem jak to ugryźć. Muszę to zrobić na sesjach dla zalogowanego usera.
Mój formularz ma wyglądać mniej więcej tak : [select1] [select2] [input] [DODAJ POLE] [WYśLIJ]. I tak, klient wchodzi na strone wybiera z pola [select] producenta, strona sie przeładowuje, pobiera dane do pola [select2], klient wybiera marke, dodaje opis w polu [INPUT] i jeżeli kliknie [DODAJ POLE], strona sie przeładowuje i dodaje nowy formularz jak wyżej, lub wysyła to do bazy danych i na maila. Teoretycznie to wiem jak to zrobić ale praktycznie to jestem zielony, więc jeśli mógłbym prosić o łopatologiczne podejście do tematu ![]() Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja nie moge użyć javascriptu, ze względu opisanego wyżej. Muszę to zrobić całkowicie w php bez czegos dzialajacego po stronie klienta to co piszesz jest niewykonalne, php dziala po stronie serwera wiec za wiele tu nie pomoze
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mozesz jasniej? php nie bedzie niczego przekazywac bo nie ma totalnie zielonego pojecia co Ty robisz z wygenerowanym formularzem, dopiero wyslanie go do serwera spowoduje jakas akcje okreslona w skrypcie obslugujacym zdarzenie
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze uzupelnic tytul topika o odpowiedni tag ( szczegoly )
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 187 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
według mnie to możesz to zrobić tylko w javiescript i tak by było najprościej szybko i banalnie
![]() -------------------- c++ , javascript , PHP , SQL , MYSQL , CSS - wszystko czego potrzebuje prawdziwy mężczyzna LoL
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod [input 1][input 2] [input 3] [input 4] [select (TAK/NIE)] [6 input 7] [BUTTON(DODAJ)] 1. I to jest jedna linijka, jak nacisne BUTTON dodaj to chcialbym zeby mi sie dodala kolejna taka sama linijka z polami formularza tylko przydaly by się inne indeksy. looknij sobie na to. moze ci sie przyda jak juz ktos wczesniej wspomnial to bedziesz musial to zrobi w JS klick -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 30.08.2006 Skąd: Far Far Away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko ładnie pięknie tylko option do [select2] ma być pobierane z mysql a z tego co się orientuje to javascript nie współpracuje z bazą danych. Wiem że AJAX by mógł pomóc ale ja nie znam javascriptu a co dopiero mówić o ajaxie. Może ma ktoś jakiś gotowy skrypt który mógłbym dostosować do własnych potrzeb lub wzorować się na nim?
|
|
|
![]()
|
|
jesli masz nieduzo danych to pobierz wszystko od razu a javascriptem tylko uzupelniaj selecty odpowiednimi wartosciami
widze ze ktos sobie usunal posta ![]() -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:13 |