![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt, który ma dynamicznie dodawać kolejne divy, a w nich pola tekstowe
i wszystko działa jak należy. Problem w tym, że nie potrafię stworzyć działającej funkcji na usuwanie stworzonych pól. Kombinowałem na różne sposoby, ale coś nie działa.
Próbowałem z usuwaniem konkretnego pola tekstowego, ale funkcja nie przyjmowała prawidłowego parametru funkcji. W funkcji usuwającej podawałem numer id pola do usuniecia, ale funkcja zwracała zupełnie inny numer. Tak czy inaczej optymalnym rozwiązaniem byłoby usuwanie diva wraz z zawartością, w którym znajduje się button 'usun'. Problem wydaje się prosty, ale ja nie mam za dużego doświadczenia w JS, a skakanie po węzłach i funkcja .removeChild jest dla mnie nowością. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://jquery.com/ - jedna z najlepszych bibliotek JS, wystarczy dolaczyc plik tej biblioteki aby z niej korzystac (dolaczyc przed Twoimi skryptami). W pierwszej kolejnosci zainteresuj sie selektorami, bardzo ulatwiaja poruszanie sie po drzewie DOM.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.dustindiaz.com/add-remove-elements-reprise/ - ja znalazlem taki link, moze bedzie pomocny.
Natomiast w jQuery wygladaloby to po prostu tak:
Zapoznaj sie tez z poleceniem empty() Ten post edytował Kaloryfer 6.11.2011, 13:06:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, ale nie chcę (narazie) stosować JQ. Po pierwsze po co do 2 funkcji podczepiać JQ? Po drugie chcę nauczyć się póki co czystego JS.
A problem rozwiązałem tak:
Teraz próbuje na nowo nadać numery wszystkim elementom, ale nie bardzo wiem jak dobrać się do każdego TextNode we wszystkich pozostałych div'ach. EDIT
Wszystko znika jak należy, ale pytanie co się dzieje z wszystkimi obiektami, które znajdowały się w usuniętym divie, bo gdzieś czytałem, że trzeba wszystkie elementy usunąć przed usunięciem elementu nadrzędnego? Inputy, które miały id które miały id z tablicy nadal zajmują miejsce w tej tablicy? Ten post edytował di@blo 6.11.2011, 15:34:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 07:24 |