![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ze jak!? A no tak. Być może ~Jabol trochę uogólnił i przesadził ale tablice asocjacyjne to implementacja tablic mieszających, które przy bardzo dobrej funkcji skrótu, w dobrych warunkach mogą być dużo szybsze nić indeksowane numerycznie.Kolega wspolpracowal kiedys z tablicami asocjacyjnymi? Proponuje porownac np 5cio wymiarowa tablica numeryczna vs 5cio wymiarowa tablica asocjacyjna... Nobla temu kto udowodni że asocjacyjna bedzie szybsza ... Nie mniej jednak, uogólnianie tutaj nie jest wskazane. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Nic tylko stek bzdur... Tak jak kiedys slyszalem ze operator kropki jest jedynym slusznym sposobem na laczenie lancuchow i przez to jest uzywany w kazdym projekcie - a to wynika raczej z nie wiedzy ze implode() jest srednio ponad 2-3x szybsze a przy tym tylko raz alokuje pamiec, przy czym kropa wiele razy... Nie wiem czy masz rację czy nie, ale przeprowadziłem test (dla zaspokojenia ciekawości) i to co napisałeś ma się nijak do rzeczywistości przynajmniej na tym testowym przykładzie:
Mniej więcej za każdym razem uzyskuję takie wyniki na moim dosyć słabym kompie: Kod wynik dla kropki: 0.733394861221 wynik dla sprintf: 7.77051281929 wynik dla inicjowania tekstu: 0.288715839386 wynik dla implode: 10.5542991161 wynik dla inicjowania tablicy: 8.17178821564 Czyli sam mechanizm implode jest ok 3x dłuższy, a dochodzi jeszcze czas aby zainicjować tablicę. Sorki za offtop 8) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czytaj dokładniej. Pisałem, że tablice mieszające są zawsze szybsze od list (gdzie nie można efektywnie zastosować szukania binarnego - oczywiście przy dobrej funkcji hashującej) i tylko czasami od tablic (gdzie szukanie binarne czasami może być wolniejsze od zastosowania tablicy mieszającej). A potem przychodzą tacy którzy nie rozumieją takich podstaw i piszą, że studia to tylko wbijanie sobie do głowy farmazonów. Oczywiście chodzi tylko o problemy w których dziedziną naszego odwzorowania nie są liczby naturalne mniejsze od x. A tablice wielowymiarowe właśnie należą do tej niewielkiej klasy problemów kiedy dziedzina to właśnie liczby naturalne mniejsze od...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%)
|
Cytat Zreszta troche ciezko Ci pomóc bo masz problem z przekazem swojego dziwnego problemu. To chyba ty masz problem ze zrozumieniem go. @pejjot nie mam zamiaru inwestowac w interpunkcje jak cie irytuja moje poste nie czytaj ich proste (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) nikt ci nie kaze. Ad phpion & Ship to w sumie napewno lepiej sie na tym znacie odemnie i tym bardziej ze nigdy nie kodzilem ani w C# ani w Javie lecz wydaje mi sie ze IDE C# tez jest fajne,z dokumentacja nie wiem jak jest bo nie sprawdzalem chodz mysle ze bedzie ona gorsza od tej od Javy. Przeciez C# tez jest w pelni obiektowy. Nie wiem jak zaczne kodzic w C# i mi on nie podejdzie najwyzej zostane przy samym Delphi(i oczywscie przy ukochanym PHP) a jak nie moge zawsze zaczac Jave. Cytat Powiem Ci (@marcio), że mi kompletnie to nie leży. Chociażby taka pierda jak odwoływanie się do składowych poprzez bezpośrednie obiekt.Text. Zdecydowanie wolę obiekt.getText() W sumie racja obiekt.getText() jest bardziej takie PHP-owe w sumie tez trudno bedzie mi sie przyzwyczaic do obiekt.Text bez standartowych () i get&set. Jednak w Delphi jak i w C# tak samo to wyglada obiekt.Text a samo VCL od .Net duzo sie nie rozni wiec mysle ze nie bede mial sporych problemow jesli w ktoryms z nich czegos nie zrozumie a od javy jednak pisanie samego API sie rozni. Ogolnie dziekuje ze ktos pomogl,pomaga i bedzie pomagal inni poprostu wola czepiac sie glupot mysle ze jak bym zmienial jezyk co kilka dni bo cos mi w nim nie pasi byloby gorsze niz dobre zastanowienie sie nad jezykiem i w miedzy czasie poswiecic troche nauki na niego. P.S oczywiscie nie urazam sie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
I w całym projekcie raz łączysz stringi? Pewnie tylko razu używasz pętli i maksymalnie dwa razy if...else (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Może nie wykonujesz tych czynności milion razy ale więcej niż raz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 1.01.2026 - 01:58 |