![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 4.08.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, użytkownicy. Otóż mam taki problem że nie wiem jakie są wbudowane programy do linuksa, w windzie jest outlock, defragmentator, win media player itd...
a w linuksie? Szukałem już w google i innych przeglądarkach i nie znalazłem, więc komentarze typu szukaj w google możecie sobie darować... A jeśli wy znajdziecie to poproszę o link, najwyraźniej nie uważnie szukałem. ![]() ![]() Z góry thx, KrzysiekKCN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programy masz takie jakie sobie zainstalujesz oraz te które dana dystrybucja (Linux to tylko jądro systemu) instaluje domyślnie przy instalacji...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 4.08.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie chodzi mi o te domyślne, np Ubuntu lub Debian. Np program pocztowy itp. Wiesz może jakie to są?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linux nie ma wbudowanych programów. Linux to jądro systemu operacyjnego. Nawet podsystem graficzny X nie jest de facto częścią Linuxa. Natomiast GNU/Linux oznacza Linux (jądro) + oprogramowania na licencji GNU. A to jakie oprogramowanie jest częścią dystrybucji zależy już od tej dystrybucji, od podsystemu graficznego (jeśli jest) i tego co zainstalujesz lub nie. Inne oprogramowani jest częścią KDE inne Gnome.
Ale jest takie proste ćwiczenie które szybko Ci pomoże. Uruchom swoją dystrybucję GNU/Linuxa. Potem wejdź w menu programów i zobacz co tam masz to będziesz wiedział. A ja chcę wiedzieć jakim samochodem mogę pojechać z Wrocławia do Warszawy. Ktoś mi powie? Ten post edytował sztosz 5.09.2009, 11:15:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
By szybko sprawdzić co się ma zainstalowane (większość rzeczy) wystarczy włączyć terminal, dwa razy wcisnąć TAB i potwierdzić przez "y"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Proszę o poprawienie tytułu na konkretny.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No tak ale ja nie mam Linuksa, jest mi to potrzebne do szkoły.
No tak ale ja nie mam Linuksa, jest mi to potrzebne do szkoły. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wydrukuj ten temat, pokaż nauczycielowi i powiedz mu że jest idiotą(ką), albo nawet nie mów, po prostu pokaż wydrukowany
![]() A tak na trochę bardziej serio poszukaj na przykład to programów: http://kde-apps.org/ wypisz je i powiedz że te są wbudowane w większość dystrybucji linuxa z KDE, albo jeszcze lepiej powiedz jej że te są wbudowane w linuxa: "unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hehe tez dobre, jutro mam SOiSK wiec jak się zapytam po zaprę się forum ^.^
Dobra co będzie co będzie. Wielkie dzięki. Temat do zamknięcia. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zrób jej listing z komend linuxowych
![]() ![]() ![]() Nie żartuję bynajmniej. Gdy pierwszy raz zobaczyłem na kompie Aero w Vista (znajomy był beta testerem) to się zapytałem go, co mu się stało że zainstalował Linuxa z KDE na firmowym serwerze (do tej pory był tam Win2kServer). Dopiero znaczek w menu start mnie uświadomił, że mam do czynienia z Windowsem ![]() Linux się mocno zmienił, tyle że ludzie wciąż myślą o nim jak o systemie dla geeków i fanatyków. Duża w tym zasługa propagandy made by M$ i niechęci do zmian. Ludzie którzy nie mieli jakiegoś lepszego kontaktu z windowsem używają linuxa równie wprawnie jak windę. To kwestia przyzwyczajeń tak naprawdę. A prawda jest między innymi taka, że jeśli user to idiota to nieważne na czym pracuje - i tak to rozwali ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Jest jeszcze prawda że wiele gier i programów exe nie działa na linuxach nawet z wine, to też odstrasza userów windowsa.
Ale to już rozmowa na inny temat. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
To ja odpowiem na temat (odpowiedniki domyślnie instalowanych w Windows aplikacji), może się komuś przyda:
1. dystrybucje z domyślnie instalowanym Gnome (lub Gnome doinstalowane) poczta/kontakty/kalendarz/zadania - Evolution Mail przeglądarka - Firefox komunikatory - Pidgin, Ekiga notatnik - Gedit audio - Rhytmbox video - Totem menedżer plików - Nautilus 2. dystrybucje z domyślnie instalowanym KDE (lub KDE doinstalowane) poczta/kontakty/kalendarz/zadania - Kontact/Kmail przeglądarka - Firefox, Konqueror komunikatory - Kopete notatnik - Kwrite, Kate audio - Amarok video - Mplayer mendżer plików - Dolphin (KDE 4), Konqueror (KDE 3) -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:49 |