Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Doktorat informatyka
Damonsson
post 25.01.2014, 22:20:11
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy jest tutaj może ktoś, kto może się poszczycić tytułem dr, bądź planuje go zdobyć? I pisał/napisał pracę doktorską (w oparciu/zahaczając/na podstawie) PHP/SQL? Fajnie byłoby poczytać temat pracy, spostrzeżenia, uwagi itp.
Go to the top of the page
+Quote Post
rzymek01
post 26.01.2014, 11:26:12
Post #2

-----

Możesz poszukać wśród udostępnionych prac tutaj.

IMO nie znajdziesz pracy odnośnie PHP. Jaki temat miała taka praca?
Odnośnie Javy to i owszem, np. w kontekście Web Services, Grid Computing czy Middleware.
PHP nie jest popularny w środowisku akademickim wink.gif

PS. nie skupiałbym się na konkretnej technologii tylko na danym problemie

Ten post edytował rzymek01 26.01.2014, 11:27:39

--------------------
:]
+Quote Post
IceManSpy
post 26.01.2014, 17:05:59
Post #3

-----

Ja dostałem propozycję robienia dr. Niestety nie ma on nic wspólnego z PHP - jest do wykonania projekt/aplikacja w C++, która ma posłużyć rozwiązaniu problemu.

Ogólnie praca doktorska polega na postawieniu problemu / tezy i rozwiazaniu go / postawienie jakiś wniosków. Ponadto doktorat ma służyć rozwojowi nauki, więc to coś ma być innowacyjnego, a nie kolejny CMS lub system zarządzania hotelmi lub rezerwacjami wink.gif

Ten post edytował IceManSpy 26.01.2014, 17:09:59

--------------------
+Quote Post
Volume
post 28.01.2014, 22:03:08
Post #4

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jak wyzej kolega napisal doktorat to powinno byc cos odkrywczego a informatyka to typowe rzemioslo, nie wiem co by mozna bylo tu odkryc... nawet jesli ktos wymyslilby nowy super optymalny jezyk programistyczny to ciagle byloby to stworzenie czegos nizeli odkrycie.

Ten post edytował Volume 28.01.2014, 22:04:14
+Quote Post
Spawnm
post 28.01.2014, 22:24:21
Post #5

Grupa: Moderatorzy

W informatyce/programowaniu mamy algorytmy, a o tym można pisać nieskończenie wiele wink.gif
+Quote Post
Volume
post 28.01.2014, 22:44:12
Post #6

X----

prace inzynierskie i owszem, tu trzeba by zglebic definicje znaczenia pracy doktorskiej. Informatyka jest bardzo kreatywna i obszerna ale to mimo wszystko tylko rzemioslo, co bys chcial tu odkryc? Schecia wyslucham propozycje.

Tak swoja droga juz nawet praca magisterska jest praca naukowa i ona powinna zawierac elementy innowacji, ci co bronili tego typu prace (nie tylko z informatyki) na seminarkach powinni miec to wyjasnione. Nie zmienia to jednak zwyczaju, ze wiekszosc prac mgisterskich nie ma poprawnej formy, sa to zazwyczaj schematy nic albo malo co soba wnoszace.

Ten post edytował Volume 28.01.2014, 22:50:04
+Quote Post
Spawnm
post 28.01.2014, 22:54:11
Post #7

Cytat
co bys chcial tu odkryc? Schecia wyslucham propozycje.

Tak na hura:
Sieć neuronowa analizująca social media w celu wyznaczania potencjalnych przestępców, psychopatów itd.
+Quote Post
vermis
post 28.01.2014, 23:46:43
Post #8

-----

Cytat(Volume @ 28.01.2014, 22:03:08 ) *
Jak wyzej kolega napisal doktorat to powinno byc cos odkrywczego a informatyka to typowe rzemioslo, nie wiem co by mozna bylo tu odkryc... nawet jesli ktos wymyslilby nowy super optymalny jezyk programistyczny to ciagle byloby to stworzenie czegos nizeli odkrycie.

Praca doktorska powinna wnosić coś do rozwoju nauki. W mojej opinii optymalny język pozwalający na skrócenie pewnych obliczeń koniecznych np. na potrzeby medycyny o 20-30% jest bardzo dużym wkładem w rozwój nauki.
Dziś mamy takie czasy, że właśnie tworzenie jest istotnym wkładem w rozwój nauki. Internet został stworzony i był to niewątpliwie kamień milowy w dostępie do wiedzy i badań innych naukowców.

--------------------
+Quote Post
nasty
post 29.01.2014, 03:17:59
Post #9

-----

Jesli zaczynasz myslec o jezyku programowania przed problemem ktory chcesz rozwiazac, to nie polecam robienie doktoratu. Na Twoim miejscu bym najpierw sie rozgladal za nierowiazanym problemem w informatyce (a jest ich nieskonczenie wiele) a jezyk programowania zostaw na sam koniec - na sekcje o "przykladowej implementacji".
+Quote Post
Damonsson
post 29.01.2014, 08:00:36
Post #10

-----

Uwielbiam pytać o kolor słońca, a dostawać odpowiedzi, żebym na nim nie stawał bo parzy... wink.gif

Pytam z ciekawości, czy jeżeli ktoś pisał taką pracę, to oparł się może o PHP, bądź całkowicie wziął na tapetę ten język.

Co do tego "odkrywcza", to dokładniej badawcza, a nie żadna odkrywcza, bo to nie wynalazek, tylko praca doktorska. To wszystko można podpiąć pod badanie, ubierając w dobre słowa.

Choćby spotkałem się z tematem pracy doktorskiej: "Open Source’owe Systemy Zarządzania Treścią jako platforma realizacji elektronicznych usług bibliotecznych", więc można i zrobić doktorat z Joomli na upartego smile.gif
+Quote Post
Volume
post 29.01.2014, 10:42:55
Post #11

X----

Cytat
Co do tego "odkrywcza", to dokładniej badawcza, a nie żadna odkrywcza, bo to nie wynalazek, tylko praca doktorska. To wszystko mozna podpiac pod badanie, ubierając w dobre słowa.

Odkrywcza to coś więcej niż badawcza, można zrobić badania z których nic nie wynika (pełno takich magisterek jest, udowadniaja ze nie warto dalej analizować badanej sprawy, ostatecznie to taka praca tez ma sens, tyle ze nie wnosi za duzo w rozwoj danej dziedziny). Czyli w pracy doktorskiej i magsiterskiej należało by przedstawić i udowodnić coś nowego, odkrywczego, czegoś czego ktoś wcześniej nie robił. To że przyjeło się dopuszczac byle co do obrony to nie znaczy, że nie warto zwracać uwagi na poprawna forme i idee pracy.

Cytat
"Open Source?owe Systemy Zarządzania Treścią jako platforma realizacji elektronicznych usług bibliotecznych"
i właśnie ludzie zamist coś konkretnego odkrywac to manipuluja slowami i wciskaja w czasie obrony, ze praca ktora powinna byc co najwyzej praca inzynierska pretenduje do miana pracy magisterskiej (nie wspominajac o doktorskiej).
W ogole w Polsce na oko pewnei z 90% prac magisterskich to naciagane bzdury, nic nie wnoszące, wymuszane i dyktowane sytuacja polityczna na rynku pracy, ze jesli po studiach to tylko magister...

To to samo jak poglad, ze dobry przebieg uzywanego samochodu to 150 tys km, i jakims cudem wszystkie samochody w komisach oscyluja w okol tej magicznej liczby:) Odchodze od tematu? Nie sadze... wszystko jest ze soba powiazane;]

Ten post edytował Volume 29.01.2014, 11:02:13
+Quote Post
pyro
post 29.01.2014, 11:03:09
Post #12

-----

Cytat(Volume @ 28.01.2014, 22:03:08 ) *
Jak wyzej kolega napisal doktorat to powinno byc cos odkrywczego a informatyka to typowe rzemioslo, nie wiem co by mozna bylo tu odkryc...

Bardzo ograniczone myślenie. Możliwość kolejnych odkryć w dziedzinie informatyki jest nieskończone.

Co do tematu - raczej ciężko coś wymyśleć innowacyjnego w PHP / MySQL, bo język to sam sposób implementacji jakiegoś rozwiązania. Generalnie możesz wymyśleć coś i zaimplementować w w/w i można wtedy powiedzieć, że praca jest na nich oparta ;p

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
Volume
post 29.01.2014, 11:09:20
Post #13

X----

Cytat
Bardzo ograniczone myślenie. Możliwość kolejnych odkryć w dziedzinie informatyki jest nieskończone.

Ja bym powiedział, że w informatyce można coś stworzyć niżeli odkryć - a to trochę przeczy idei pracy naukowej
+Quote Post
pyro
post 29.01.2014, 11:27:44
Post #14

-----

Cytat(Volume @ 29.01.2014, 11:09:20 ) *
Ja bym powiedział, że w informatyce można coś stworzyć niżeli odkryć - a to trochę przeczy idei pracy naukowej

Nie, miałem konkretnie ma myśli odkrywanie. Można np. odkryć:
- metodę silniejszej kompresji
- metodę szyfrowania
- sposób na łamanie szyfrów
- nowy rodzaj ataku
- wzorzec projektowy
- inne...

Sam zresztą wpadłem na pomysły, które poniekąd rozważałem, ale nie miałem tyle czasu, żeby je poświęcić na kompletne wyczerpanie tematu:
- Fragmentarily enchanced Blind SQL Injections
- One-sided track connections
- i parę innych wink.gif

--------------------
+Quote Post
Damonsson
post 29.01.2014, 12:02:52
Post #15

-----

Właśnie myślami też krążyłem wokół tematu bezpieczeństwa, bo wydaje mi się, że można w tym kierunku zrobić coś badawczego, a nawet odkrywczego. I dodatkowo można się tutaj oprzeć na przykład o PHP/MySQL.
+Quote Post
pyro
post 29.01.2014, 12:31:19
Post #16

-----

Cytat(Damonsson @ 29.01.2014, 12:02:52 ) *
Właśnie myślami też krążyłem wokół tematu bezpieczeństwa, bo wydaje mi się, że można w tym kierunku zrobić coś badawczego, a nawet odkrywczego. I dodatkowo można się tutaj oprzeć na przykład o PHP/MySQL.

No tak, ale pamiętaj, że PHP/MySQL to tylko sposób implementacji, a cały sęk w problemie, który przedstawiasz, który równie dobrze mógłbyś przedstawić w innym języku.

Swoją drogą wybrałeś sobie bardzo trudny temat. Jak coś odkryjesz ciekawego, to daj znać, pogadamy oneeyedsmiley02.png

--------------------
+Quote Post
Damonsson
post 29.01.2014, 16:11:55
Post #17

-----

Tak dokładnie, o to mi chodzi, żeby znaleźć coś do czego mogę użyć np PHP/MySQL międzyinnymi.

Spokojnie, póki co trzeba skończyć pisać pracę inż, później mgr i można myśleć dalej, czy jest sens i są możliwości. Na razie badam teren smile.gif

Ten post edytował Damonsson 29.01.2014, 16:12:45
+Quote Post
solificati
post 30.01.2014, 17:42:19
Post #18

-----

Cytat(Volume @ 29.01.2014, 11:09:20 ) *

Odkryć można wyspę, pierwiastek albo nowy gatunek ptaka. Reszta w nauce to tworzenie. Ostatnio modne "odkrywanie" cząstek to nawet bardziej tworzenie niż odkrywanie.

Pracę doktorską pisze się z dwóch powodów: aby pomóc sobie w zatrudnieniu albo by rozwijać się naukowo. W obu wypadkach musi być dobry temat, bo jak ktoś wymaga podczas przyjęcia do pracy doktoratu to przeczyta temat Twojej pracy.

Doktorat mam, ale koło PHP nie leżał.
+Quote Post
Daiquiri
post 1.02.2014, 16:54:27
Post #19

Grupa: Administratorzy

Cytat(Damonsson @ 25.01.2014, 22:20:11 ) *
Czy jest tutaj może ktoś, kto może się poszczycić tytułem dr, bądź planuje go zdobyć? I pisał/napisał pracę doktorską (w oparciu/zahaczając/na podstawie) PHP/SQL? Fajnie byłoby poczytać temat pracy, spostrzeżenia, uwagi itp.
Jestem w trakcie studiów doktoranckich, ale na mechanice (polecam!) smile.gif. Niemniej jednak u nas doktoranci z informatyki zajmują się raczej sztuczną inteligencją, projektami w stylu inteligentnych programowalnych amortyzatorów, czy zabaw z odczytywaniem obrazów smile.gif.

Aczkolwiek jeżeli znalazłbyś sobie fajną tematykę badawczą, to język raczej nie będzie Twojemu opiekunowi przeszkadzał.
+Quote Post
thek
post 1.02.2014, 21:29:44
Post #20

Daiquiri... Bo na polibudzie naszej, właśnie od strony Artificial Inteligency jest najwięcej do pokombinowania. Sam skończyłem tę specjalizację i wiem ilu znajomych z niej na doktoranckich wylądowało smile.gif

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.04.2025 - 06:51