![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Your other side Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robie system newsow, do panelu wstawilem mozliwosc dodawania newsow, ale gdy tylko cos wpisze i dodam news, otrzymuje blad:
Fatal error: Call to undefined function: () in /home/WWW/gry.o2.pl/WWW/admin/news.php on line 148 Bład jest gdzies tutaj: [php:1:e33849126a]<?php /// Dodawanie fotki $obraz=$_FILE('obraz'); //Jezeli obraz zostal dodany if ($obraz) { $y = 100; $x = 150; $ImgSize = getimagesize($obraz); $a = $ImgSize[1]; $b = $ImgSize[0]; $SrcImg = imagecreatefromjpeg($obraz); $miniatura = imagecreatetruecolor($x,$y); imagecopyresized($miniatura,$SrcImg,0,0,0,0,$x,$y,$b,$a); if (!(file_exists('../data/news/fot/list.txt'))) { $pliko=fopen('../data/news/fot/list.txt', 'w+'); $nazwa=1; fputs ($pliko, $nazwa); fclose($pliko); } else { $plik=fopen('../data/news/fot/list.txt', 'r+'); flock($pliko, 2); $nazwa=fgets ($plik, 100000); fseek($pliko, 0); $nazwa++; fputs ($pliko, $nazwa); flock($pliko, 3); fclose($pliko); } move_uploade_file ($miniatura,'../data/news/fot/'.$nazwa.'jpg'); fputs ($plikn, 'fot/'.$nazwa.'.jpg'."n"); //Wartosc jest dodawana do bazy danych na sererze (w *.txt) } //Jezeli obraz nie zostal dodany else { fputs ($plikn, "0"."n"); } //Koniec dodawania fotki ?>[/php:1:e33849126a] Co ciekawe, jesli nie dodam obrazka, warunek if ($obraz) jest spelniany... Pole dodawania obrazu: <p>5. Zdjęcie: <input type="file" name="obraz"></p> Form: <form enctype="multipart/form-data" method="POST" action="news.php"> Może mi ktoś pomóc i wyjaśnić, co zrobiłem źle? [zmoderowane] Poprawiłem BBCode /BzikOS |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
move_uploade_file -> move_uploaded_file
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Your other side Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ze mnie pacan, matko... Dzieki stary. Kazdemu sie zdarza (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Jak mi wstyd... ;>
|
|
|
![]()
|
|
I nadal ten sam błąd... Podmieniłem, sprawdzałem na kilku serwerach i nic. Może jakaś inna pomyłka?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linia 4 to chyba powinno być $_FILES['obraz']
|
|
|
![]()
|
|
Ok, poprawilem na $obraz=$_FILES('obraz'); i pokazuje mi się taki blad odnoszacy sie do tej linii: Fatal error: Call to undefined function: array() in /home/www-data/radio/www/o2/www/admin/news.php on line 148
Problem jest ze zmienna, ale dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego, że próbujesz odwoływać się do funkcji () a nie tablicy []
Jeżeli już przepisujesz to chociaż dokładnie... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:16 |