![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie mam funkcje:
I moje pytanie jest jak z lewej strony tego inputa wyswietlic jakis tekst. Np. Podaj imie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed "wkładaniem" inputa możesz dać:
Kod kontener.innerHTML = "Imie : "; nie wiem jak to będzie wyglądać w Twoim kodzie i czy Ciebie to zadowala ale takie coś przyszło mi pierwsze do głowy .. jeżeli będziesz chciał bardziej złozony efekt napisz wiecej szczegółów + jakiś kod html'a gdzie to się wyświetla ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomoglo tylko czesciowo bo moge wstawic ten kod tylko raz. A ja potrzebuje kilka takich tekstow przed kazdym
kontener.appendChild(znacznik); bo mam ich kilka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
tekst dodajesz na identycznej zasadzie co inputa - tworzysz obiekt tekstowy i appendChild.
Jakbys jednak skorzystał z gotowych libow, np. jQuery, to Twoj kod by wyglądał tak: Kod function dodaj_element(kontener){ $('#'+kontener).append('<p>Twoj jakis tekst: <input type="text" name="Imie" class="upload" /></p>'); } Przyjemniej, nieprawdaż? |
|
|
![]()
|
|
Pewnie ze przyjemniej ale ja jestem kompletnym laikiem w tej kwestii i czy aby korzystac z takiego liba, to pewnie trzeba cos na poczatku zaimportowac?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już dodajesz inputa, to zamiast paragrafu lepiej byłoby dodać label, ustawić atrybut for, dzięki czemu automatycznie kursor zostanie przeniesiony do danego inputa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
czyli korzystająć z przykładu nospora:
|
|
|
![]()
|
|
To jeszcze jedno pytanie jest dodaje sobie kilka pol to czy mozna je dodac w jakiejs tabeli aby byly ulozone. Nie wiem czy dobrze to wytlumaczylem chodzi mi o to aby bylo mniej wiecej tak :
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ? I pytanie drugie.... jesli chcialbym stworzyc przycisk usuwajacy dodany formularz to moge zrobic dokladnie taka sama funkcje i dac ja pod przycisk tylko zamiast append dac remove? Czy jest moze jakas funkcja usuwajaca wszystko od razy? I mozna to podpiac pod przycisk przy dodawaniu go w taki sposob: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żadnej tabelki nie potrzebujesz, css wystarczy
ustawiasz parametry dla label i input, wszystko razem jeszcze wrzucasz w div. Tworzenie inputow wraz z przyciskami do ich usuwania. Tworzysz linki a href z klasą add oraz id z nazwa kontenera.
|
|
|
![]()
|
|
Żadnej tabelki nie potrzebujesz, css wystarczy ustawiasz parametry dla label i input, wszystko razem jeszcze wrzucasz w div. Czyli co to normalnie mam wrzucic do html w miejscy gdzie chce aby te inputy sie pojawily? Ale ten div nie bedzie widoczny dopuki nie klikne dodaj nowy input? Cytat Tworzenie inputow wraz z przyciskami do ich usuwania. Tworzysz linki a href z klasą add oraz id z nazwa kontenera.
Ale ta funkcje dodaj_element(kontener) musze tez miec? |
|
|
![]()
|
|
Nie tej funkcji już nie musisz mieć, taka jest zaleta jquery, że sama wykryje, że kliknąłeś w odpowieni link ($("a.add").click)
- css wrzucasz tam gdzie zawsze wrzucasz css (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) - js wrzucasz w head - <a href="#" class="add" id="id_kontenera" title="Dodaj nowy input" >dodaj</a> wrzucasz w miejsce gdzie chcesz zeby tresc sie pojawiala (wrzucając to w diva o jakimś id, żeby jquery wiedziała gdzie dodać inputy) czyli np schemat dokumentu 1. nagłowek 2. head a w nim css, jquery z listingu 3. body a w nim div z kontenerem i w nim inputy zmieniłem jedną rzecz (żeby zachować poprawną semantykę, div w który js będzie wpisywać nowe wartości ma dodane na końcu _div, żeby nie było dwóch elementów na stronie o tym samym id) czyli w js trzeba zmienić linijkę:
Ten post edytował vokiel 14.11.2008, 14:41:10 |
|
|
![]()
|
|
Wiesz co nie wiem czy dobrze to zrobilem ale moja strona wyglada tak i troche to nie dziala, bo od razu mam wyswietlone inputy, a po kliknieciu w przycisk nic sie nie dzieje
|
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście nie mogło działać, przy tworzeniu diva nie ustawiłem go jako elementu dokumentu, tylko ciąg znaków. Poprawiona wersja:
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki, pomoglo. Nawet wiedzialem jak przerobic abym mial kilka przyciskow dodaj i kilka div'ow (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ale znow napotkalem na problem, otoz wyglada on nastepujaco, gdzies na forum juz pisalem o tym, ale chodzi o to: ze na stronie wyswietlam te div'y i przyciski dodaj w petli czyli mam ich kilka (to ma byc formularz kontaktowy) i jak mozna by zrobic aby po kliknieciu przycisku dodaj, wszystkie przyciski dodaj zostaly zablokowane tzn. po wysweitleniu jednego formularza nie dalo sie wysweitlic kolejnego.
Usuniecie licznika nie pomaga, bo po kliknieciu w dodaj zawsze jest dodawany formularz. Probowalem zrobic sobie zmienna na false i w funkcji zmieniac ja na true i przy pomocy tego sprawdzac if'em ktora jest jak na true to mialem wszystkie przyciski poblokowane. Jeszcze jeden problem. Czy ten link do usuwania (ta akcje mozna by jakos podpiac do buttona? Bo skoro mam przycisk submit to ladniej by to wygladalo jakby i usun bylo buttonem? Po raz kolejny dzieki za pomoc. Ten post edytował gregi1 16.11.2008, 14:23:08 |
|
|
![]()
|
|
(...)jak mozna by zrobic aby po kliknieciu przycisku dodaj, wszystkie przyciski dodaj zostaly zablokowane tzn. po wysweitleniu jednego formularza nie dalo sie wysweitlic kolejnego.(..) Możesz dodac na poczatku sprawdzanie warunku w funkcji
Czy ten link do usuwania (ta akcje mozna by jakos podpiac do buttona? Bo skoro mam przycisk submit to ladniej by to wygladalo jakby i usun bylo buttonem? Możesz ostylować link, żeby wyglądał jak button, albo po prostu wstawić button.
Trochę inną rzecz robisz, niż myślałem, kilka formularzy, a nie tak jak podejrzewałem dodawanie pól do jednego |
|
|
![]()
|
|
Wiesz co jestem kompletnym laikiem ale nie dziala mi za bardzo to co podales:
Mam cos takiego:
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki za pomoc, to mam jeszcze prosbe, potrzebna mi jeszcze jedna rzecz, a narazie nie mam czasu na nauke js - bo ucze sie Flasha:) wiec bylbym wdzieczny za pomoc.
Domyslam sie ze to mozna by zrobic przy pomocy obecnego skryptu. Chcialbym dodatkowo miec link "wiecej>>>" po kliknieciu ktorego w jego miejscu wyswietlaja sie slowa z bazy danych. Czyli wykonuje sie zapytanie sql i wyswieltaja sie wyniki, musi to byc bez przeladowania strony, bo inaczej strace rezultaty wyszukiwania. Dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki za link, hmm a mozna w kod funkcji wstawic nie odzielny plik a jakas zmienna php? Moze wyjasnie to na przykladzie : Mam cos takiego.......
Wiec jak powinien wygladac moj skrypt js? Mam cos takiego:
Z gory dzieki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 04:50 |