![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tej stronie
http://dn.codegear.com/php dostepne sa dwa filmiki prezentujace nowe dziecko Borlanda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Trzeba przyznac, ze zapowiada sie bardziej niz interesujaco (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem sceptycznie nastawiony.
Sam RAD (z tego co widzę) działa świetnie i maksymalnie przyspiesza pracę. Zresztą do tego właśnie są edytory wizualne. Martwię się jednak o jakość kodu generowanego przez aplikację. Aby wygenerować kod maksymalnie dobrej jakości wypada robić to w języku, który jest maksymalnie obiektowy a doskonale wiadomo, że PHP tutaj bardzo kuleje. Zresztą już na pierwszym video widać jakieś ciągi includów potem jakieś globale by zaraz ujrzeć definicję klasy. Mi się to nie podoba. Kolejna moja obawa jest związana z tym że widok generowany z PHP to najczęściej XHTML/CSS co też prawdopodobnie będzie generowane. Co do CSS moje obawy są mniejsze aczkolwiek z generowaniem kodu XHTML już edytory WYSIWYG walczą długi czas i są dalekie od doskonałości. Śledzę ten projekt uważnie i moim zdaniem jest skazany na porażkę jeśli jakość stosowanej tam biblioteki (VCL) nie będzie dobra. A na razie jest dużo lepszych narzędzi. Ten post edytował mike_mech 12.03.2007, 11:25:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe WYSIWYG dla PHP trochę przegięli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike_mech: Na to samo zwrocilem uwage - globale. Ale sadze, ze skoro maja juz moje podstawy i wszystko dziala to kwestia dopracowania wymaga tylko czasu.
Narazie rowniez tylko sie przygladam, ale kto wie co bedzie za rok (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Chociaz uwazam, ze Prado w tej dziedzinie jest znacznie lepsze i gdyby posiadalo taki wizualny edytor to dopiero mozna by mowic o przelomie. @orglee: Dlaczego tak uwazasz? ASP.NET od momentu swojego powstania mialo juz taki edytor. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Seth: Tracisz kontrole nad kodem. Wyobraź sobie że musisz dodać szybko jakąś niewielką poprawkę no uruchamiasz swoją wspaniała aplikację za 500 $ i szukasz pliku w projekcie. Zobacz na tych filmach ile oni inkludują plików pomocniczych to już lepiej jest użyć ZDE i jakiegoś frameworka.
Ta aplikacja będzie zostawiać taki śmietnik w kodzie że szok zresztą sami zwróciliście uwagę na zmienne globalne. |
|
|
![]()
|
|
Inlcuduja kody niezbedne do dzialania frameworka, a nie te, ktore Ty "uzupelniasz". Masz podstawowa klase strony i to w niej siedza wszystkie Twoje funkcje - tzn kazda klasa to osobna strona (tutaj klasa strony to Unit).
To samo jest we wspomnianym przeze mnie Prado z tym, ze tam o wiele lepiej to zrobili bo poza definicja klasy strony i metod oblugujacych jakies zdarzenia i logike, nic nie ma w takim pliku. Co do globali to chodzilo nam raczej o to, ze to zly nawyk i powod do powstawania pewnych bledow, anizeli zasmiecanie kodu. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam mieszane uczucia co do tego. Bo zaawansowani uzytkownicy szczesto sceptycznie beda podchodzic do tego właśnie z powodu małej kontroli i ewentyualnych przerókach tego co wygeneruje aplikacja. Początkujący znowu musza sobie poradzic z obiektowościa i wszystkim do okoła. Jesli bedzie tam cos co naprawde bardzie dobre to moze to być godna uwagi aplikacja "pomocnicza".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja również mam mieszane uczucia. Jednak jestem dość ciekaw co z tego wyjdzie, z pewnością będę śledził ten projekt.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam trochę inne zdanie na ten temat. Ostatnio sporo korzystam z narzędzi Borlanda oraz biblioteki VCL i uważam, że to może się sprawdzić także w przypadku PHP.
Faktycznie te globale trochę kłują w oczy, ale kilka include już mi nie przeszkadza. Myślę, że to taka naleciałość z innych języków do których Borland robi IDE (patrz chociażby #include w C++ czy import w Javie), w tamtych językach jakoś nikogo nie razi to, że ma kilka, a czasem nawet kilkanaście takich linijek na początku pliku. Moim zdaniem - kwestia przyzwyczajenia. Odnośnie jakości kodu. W sprawie generowanego XHTML mam podobne obawy jak mike_mech, natomiast jeśli chodzi o kod PHP to tu już bym się tak nie obawiał. Generalnie środowiska typu Delphi nie ingerują zbytnio w kod który pisze programista. Zawartość różnych bibliotek użytkownika obchodzić zbytnio nie powinna, bo po co się tym interesować skoro działa... A reszta? No cóż: wyklikasz sobie na formatce kilka komponentów wybierzesz na jakie zdarzenia mają reagować, a IDE tylko wrzuci do pliku puste metody z odpowiednimi nagłówkami. Reszta zależy tylko od Ciebie. orglee: Nie programowałeś chyba nigdy w żadnym środowisku Borlanda. Jeśli sam nie narobisz sobie burdelu w projekcie, to jesteś w stanie odpowiednie miejsce w kodzie znaleźć w ciągu kilku sekund. Moim zdaniem czas jest taki sam ja czas odnalezienia odpowiedniego pliku PHP w drzewie katalogów na dysku. Reasumując: jeśli biblioteka VCL dla PHP jest tak samo dobra jak dla innych języków programowania, to nie ma się o co bać, a Delphi for PHP na pewno nie będzie niewypałem. |
|
|
![]()
|
|
Przez dwa miesiące bawiłem się borlandowskim środowiskiem do Turbo Pascala.
Było ono fajne i to bardzo fajne, ale co z tego ? Takie rozwiązanie nie pasuje po prostu do PHP. Chcesz mieć bagno zamiast kodu, inkludować klasy do łączenia się z bazą danych których nigdy nie używałeś, uczyć się przez dwa tygodnie obsługi softu tylko po to żeby wepchać x$ w cztery litery firmie Borland ? Proszę bardzo ja pozostaję przy swojej aplikacji ... notatniku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Tak się składa, że temat tego "edytora" śledzę już od listopada. Wszystko zaczęło się od: http://www.qadram.com/. W FAQ nawet podano, kiedy beta ma wyjść. I co? Gó.... Borland położył łapę na dobrze zapowiadający się RAD dla PHP. Poszperałem w sieci i udało mi się znaleźć bardzo wczesną wersję programu. Jest łudząco podobny do wszystkich tego typu programów.
Na podanej wcześniej stronie znajdowały się filmiki prezentujące co ten program będzie mógł robić. Z tego co udało mi się zobaczyć: - tworzenie forum, - wysiwyg na stronie www (wyglądało jak FCKEditor), - programowanie oparte na zdarzeniach (kod przypominał nieco Prado), - proste tworzenie formularzy i ich walidacja. W połowie grudnia dostałem wiadomość z newslettera, że premiera przesunęła sie na początek stycznia, a następnie info, że teraz będzie Delphi for PHP. Cena około 250$ w promocji 100$. Zobaczymy jak się sprawa rozwinie. Pewnie będzie kolejny badziew ze stajni Borlanda. edit Zapomniałem dodać, że program miał być darmowy. Ten post edytował batman 16.03.2007, 21:10:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobaczymy jak się sprawa rozwinie. Pewnie będzie kolejny badziew ze stajni Borlanda. edit Zapomniałem dodać, że program miał być darmowy. Nie przesadzaj z tym "badziewnym Borlandem", firma wypuściła wiele naprawdę dobrych IDE (choć z .NET wciąż daleko w tyle jest moim zdaniem) i do tego wiele darmowych rozbudowanych narzędzi. Ich IDE to tak samo jak Visual Studio M$, prawdziwe RAD. Moim zdaniem, programowanie to nie mozolna dłubanina w kodzie, a Projektowanie, potem sprawdzanie i przeprojektowywanie a na końcu klepnąć trzeba trochę kodu. I jeżeli to PHP VCL będzie się fajnie integrować z Borland Together, a jeszcze powiedzmy Jbuilderem i C++Builderem to ja widzę ogromny potencjał. Wtedy bez problemu można stworzyć potężne zintegrowane aplikacje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Nie przesadzaj z tym "badziewnym Borlandem", firma wypuściła wiele naprawdę dobrych IDE Nie można się z tym nie zgodzić, jednak mam nieprzyjemne wspomnienia związane z pomocą techniczną. Kiedyś używałem interbase-a. Tak się zdarzyło, że zmieniłem pudło na nowszy model z prockiem dwurdzeniowym i niestety interbase zaczął strasznie się mulić. Odpowiedź pomocy technicznej była mniej więcej taka (oczywiście napisana bardziej wyplomatycznym językiem): "Nic nas to nie obchodzi. Nie trzeba było zmieniać kompa. Ściągnij pan nowszą wersję, a najlepiej ją kup". W związku z powyższym oraz z ceną jaką trzeba zapłacić za ten program mogę śmiało założyć, iż nie będę należał do jego fanów. Mam jednak nadzieję, że to narzędzie zapoczątkuje nową erę w programowaniu w PHP i z czasem pojawi się więcej takich narzędzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akurat jedyna naprawdę "pomocna" pomoc techniczna z jaką się spotkałem to ta za którą trzeba było słono zapłacić. Nie sposób się z tobą nie zgodzić :/ Cena dla programisty freelancera i małych studiów programistycznych żeczywiście jest odstraszająca (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś posiada i używa D F PHP?
Przyznam ,że jestem raczej początkującym programistą i gotów byłbym dać te 250$ jeżeli to jest dobry program. Czy jest gdzieć jakieś demo? |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a nie raczyłeś zobaczyć ze tego jeszcze nie ma? że jeszcze nie zostało to wydane? i tylko wymieniamy sie odczuciami po obejrzeniu video o tym narzędziu....
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a nie raczyłeś zobaczyć ze tego jeszcze nie ma? że jeszcze nie zostało to wydane? To fakt, że nie zostało wydane, ale wczesne wersje beta krążą po sieciach p2p. Tak się składa, że miałem okazję zainstalować bardzo wczesną wersję. Wyglądem bardzo przypomina buildery ze stajni Borlanda. Reszta pozostaje w sferze "wishlist" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie borland.pl piszą,że wypuścili 1 marca...chyba ,że ten bal to fotomontaż (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dzis bylem na konferencji na ktorej byl prezentowany pakiet Delphi for PHP. Byl tez praktyczny pokaz mozliwosci. Wywarl on na mnie kolosalne wrazenie. Nie spodziewalem sie ze mozna w taki sposob pisac (a wlasciwie przenosic myszka elementy i wybierac odpowiednie opcje) aplikacje pod php. Tak szybko aplikacji bazodanowej nie mozna napisac w zaden inny sposob. W ciagu 3 minut mozna bylo uzyskac dostep do dowolnej tabeli z pelna edycja dowolnych komorek. Tak naprawde to nie trzeba pisac zadnego kodu - korzystamy tylko z kontrolek. Oczywiscie ten pakiet nie nadaje sie sie do wszystkiego i jak przyznaja pracownicy BSC tworzony kod nie jest szybki (gdyz duzo w nim "ajaxu" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Ale do napisania panelu administracyjnego lub czesci portalu z ktorej nie korzysta sie zbyt czesto jest wysmienitym narzedziem. Idealne narzedzie do formularzy. Tworzony kod jest bardzo czytelny (jak ktos pisal np w Borland Builderze to bedzie sie czul jak w domu) a ze na poczatku pliku jest kilka includow to komu to bedzie przeszkadzalo - przeciez sami tez dolaczamy pewne klasy lub pliki. Dodam ze jest to czysty kod php. Moim zdaniem to przelom w pisaniu aplikacji dla php (oczywiscie nie we wszystkich dziedzinach) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Chłopaki z Borlanda deklarują ,że od kwietnia będzie do pobrania trial/demo DfPHP.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:16 |