Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dane w tabeli
KubasGC

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie.

Mam pewien problem i siedzę już od jakiegoś czasu zastanawiając się nad tym. Ciężko to wytłumaczyć, także zrobiłem "szkic" w paincie. Wybaczcie za niechlujność, ale o tej porze na touchpadzie dzieła sztuki nie wychodzą ^^

Teraz po kolei omówię o co mi chodzi.

Imiona uczestników ma pobierać z bazy danych z tabeli `czlonkowie`.
Nazwy spotkan (1 spotkanie, 2 spotkanie etc.) ma pobierac z bazy danych z tabeli `spotkania`.
Te koślawe kwadraty to checkbox'y.

Być może już ktoś się domyśla o co chodzi. Mianowicie - chcę stworzyć w bazie danych spotkanie, a potem uruchomić to i masowo ustawić kto na którym spotkaniu był i móc zobaczyć kto jakie zebranie opuścił. Ale ciągle nie mam pojęcia jak to zrobić.

Nie wiem od czego zacząć przy budowaniu tabeli. Która pętla ma być w której, aby wszystkie checkbox'y się zgadzały. Myślałem też nad sposobem zapisywania. Kombinowałem coś ze zrobieniem osobnej tabeli w której jeden rekord odwoływałby się do jednego spotkania jednej osoby. Myślałem też nad zrobieniem ogólnej tablicy dla każdego czlonka osobno i zapisywania jej serializowanej postaci w bazie danych. Ale nie wiem co tu najlepiej będzie pasować. Siedzę z tym od godziny 17:00, jeśli mój zegarek dobrze działa to mamy 00:35, ciągle nie potrafię znaleźć metody rozwiązania. Liczę na waszą pomoc, dzięki z góry smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Strukura bazy:

Tabela UZYTKOWNIK
ID
IMIE
NAZWISKO

Tabela SPOTKANIE
ID
NAZWA
MIEJSCE
JAKIES IINE DANE

Tabela łączaca UZYTKOWNIK_SPOTKANIE
ID_UZYTKOWNIK
ID_SPOTKANIE

Zas sama prezentacja tego to zwykla tabelka HTML

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
in5ane

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Zacznij od stworzenia bazy, proponuję coś takiego:
czlonkowie: id|fistName|lastName|innePolaOpisujaceUzytkownikaNpAdresZameldowania|meetings
spotkania: id|nameOfMeeting
I teraz w polu meetings tabeli czlonkowie będziesz przechowywał ID spotkanie po przecinku (np. 2,3,6,11,14 - w takiej formie). Taką formę łatwo później poprzez explode rozdzielić. A jak dodawać pewnie spytasz, po prostu pobierasz meetings danego użytkownika i dopisujesz przecinek i ID spotkania.
Oczywiście, gdy tworzysz taką tabelkę, a nie pojedynczo edytujesz każdy rekord musisz sobie dobrze nazwać checkboxy, a potem po odpowiednich nazwach będziesz mógł prowadzić operacje (przykładowa nazwa checkboxa: 4_5 - co oznacza użytkownika o ID 4 i spotkanie o ID 5).
Dalej to już kwestia popracowania nad tym i voil?.

@edit: tabelka podana przez nospor'a też jest bardzo dobra. Ba, a nawet lepsza, bo możesz później wprowadzić system zarządzania użytkownikami, o tych danych spotkania (jakieś adnotacje, system premiowany czy coś takiego) - będzie na pewno łatwiej.

Ten post edytował in5ane 27.09.2013, 08:41:21

--------------------
> > > Tworzenie stron < < <
+Quote Post
nospor

Cytat
I teraz w polu meetings tabeli czlonkowie będziesz przechowywał ID spotkanie po przecinku (np. 2,3,6,11,14 - w takiej formie).
To jest zle podejscie. Nic normalnie potem z tym nie zrobisz. Powinna byc tabela łącząca jak to napisalem

edit down: widze, ale jak pisalem posta to edycji nie bylo wink.gif

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
in5ane

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(nospor @ 27.09.2013, 09:41:37 ) *
To jest zle podejscie. Nic normalnie potem z tym nie zrobisz. Powinna byc tabela łącząca jak to napisalem

Dlatego edytowałem swojego posta, informując o tym, że Twój pomysł jest lepszy graduated.gif

Ten post edytował in5ane 27.09.2013, 08:57:01

--------------------
> > > Tworzenie stron < < <
+Quote Post
KubasGC

-----

Dzięki panowie za pomoc. Ale...

Jeśli chodzi o zapisywanie danych to w sumie wiedziałem jak to zrobić i zacząłem pisać to sposobem nospor'a jeszcze wczoraj. Tyle, ze miałem po prostu problem z wyświetleniem tego ^^. Pierwszy znacznik tr wyświetlał by nazwy spotkań (spotkanie 1, spotkanie 2 etc. Reszta to byłoby wyświetlanie użytkowników. Tylko chodzi o samo polaczenie id spotkań z chceckboxami. Z reszta bym sobie poradził smile.gif
+Quote Post
nospor

Skoro wiesz jak zbudowac tabelke to za bardzo nie wiem w czym masz problem.
Zas same checkboxy to tez prosta sprawa: nadaj kazdemu checkboxowi nazwe tablicową: name="blabla[]" zas wartosc o taką: value="IDUSERA_IDSPOTKANIA"
Teraz jak wyslesz forma to w $_POST['blabla'] masz tablice zaznaczonych checkboxow z wartosciami ktore maja info o userze i spotkaniu. Dzieki temu wiesz jaki user jest przypisany do spotkania

--------------------

+Quote Post
KubasGC

-----

No właśnie, nie rozumiecie. Jestem teraz na telefonie, gdybym był na kompie to pewnie bym to jakoś napisał. Chodzi mi o to, ze na początku tworzę petle która wypisuje mi wszystkie spotkania. Potem muszę zrobić petle która pokazuje userow i chceckboxy. Wiem jakam nazwać checkboxa, tyle ze właśnie nie wiem jak pobrać id spotkania.

Ten post edytował KubasGC 27.09.2013, 14:17:47
+Quote Post
nospor

Cytat
Wiem jakam nazwać checkboxa, tyle ze właśnie nie wiem jak pobrać id spotkania.

Przeciez robiac petle po userach, by uzyskac wiersze z userami, w jej wnetrzu musisz zrobic petle po spotkaniach, by wyswietlic tyle kolumn dla usera ile jest spotkan. I wlasnie z tej petli spotkan bedziesz mial ID spotkania

--------------------

+Quote Post
KubasGC

-----

Dlaczego ja o tym wcześniej nie pomyślałem... Dzięki wielkie, właśnie o to mi chodziło smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:41