![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czytałem w manualu aby nie stosować tej funkcji. Więc jak powinien wyglądać poprawnie funkcja renderowania html?
Co takiego złego jest w tym eval? Ten post edytował MESSIAH :) 4.08.2015, 20:43:20 -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A po grzyba ci tu eval? O include nie slyszal?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko… Już lepiej po prostu
Kod echo file_get_contents($path); Chyba że w środku jest PHP, więc można pokombinować z buforem i include (albo po prostu zaincludować). -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Słyszałem o include i stosuje to. Mam mały system renderowania html w którym używam preg_replace i np mam kod html:
Dlatego użyłem eval aby oddzielić php od html. -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i po co ci tu eval? Przeciez to zwykly tekst.... eval nie ma tu nic do roboty.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat eval — Evaluate a string as PHP code Poprawny kod wygląda następująco:
-------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
No i dobrze... nadal sie pytam po grzyba ci tu eval?? Czemu preg_replacem nie zamieniasz od razu na wartosc jaka ma byc? Bo teraz rozumiem, ze zamieniasz to na zmienna a potem evalem parsujesz... bez sensu totalnie.
ps: i nie cytuj mi tu prosze definicji. Ja wiem co robi eval. To ty bez sensu kombinujesz a nie ja ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Bez eval wyświetla mi się pusta strona. Więc jest on potrzebny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może dlatego, że nie ma nigdzie echo?
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
@Comandeer o echo juz pisales w pierwszym poscie. Chyba nie podejrzewasz tegoż tu autora o nieczytanie tego co się do niego pisze
![]() Cytat Bez eval wyświetla mi się pusta strona. Więc jest on potrzebny. No tak, nie ma to jak wyciągnac logiczny wniosek ![]() Nie dam rady poleciec do sklepu oddalonego o 200 metrow - musze kupic helikopter.... Ale zeby pomyslec zeby uzyc nóg, to już ciezko na to wpaść. Tak jak juz wspominano wczesniej: by sie cos wyswietlilo na ekranie, to trzeba uzyc echo. Wiesz, takie tam podstawy, ktore powinno sie znac od samego początku. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@nospor im dłuższy staż na forach, tym bardziej podejrzliwym człowiekiem się staję
![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać ale z pewnością go uzyskasz bez używania eval
![]() |
|
|
![]()
|
|
@Comandeer to sobie pomysl jaką ja mam fazę
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@nospor jestem adminem na (konkurencyjnym?) forum, więc też już mam odpowiednią…
Co do tematu: nie łatwiej już wziąć jakiś super mega prosty system szablonów, skoro i tak ten kod go ma przypominać? -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Więc sprawa wygląda następująco. Nie mogę używać echo lub tym podobne gdyż moje if, else i endif będą miały postać komentarza html czyli:
I tutaj będę podmieniał tylko wartość dla if. Więc eval jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Echo wyświetla wszystko i psuje output preg_replace. -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli masz tam if to najlepszy znak tego, że potrzebujesz systemu szablonów, a nie rzeźbienia czegoś takiego na szybko.
Najprostszy system szablonów można uzyskać używając PHP (tzw. PHP Views), np. przy pomocy output bufferingu + include jak wspominałem.
I plik view.php:
Zero eval. Oczywiście PHP Views są najmniej przyjemne w pracy (ale za to masz dostęp do całego PHP, co w zależności od punktu widzenia jest plusem lub minusem) i warto zaznajomić się choćby z Twigiem czy jakąś implementacją wąsów dla PHP -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
W moim pliku z View używam tylko html - php odpada. Chcę mieć w nim czysty html
Moim celem jest przetworzenie na i ponownie na html. Czy bez eval się nie obędzie? -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
Cytat W moim pliku z View używam tylko html - php odpada. Chcę mieć w nim czysty html Jest ku temu jakiś konkretny powód czy zwykły kaprys?
|
|
![]()
|
|
Chcę po prostu sprawdzić zachowanie takiego renderowania. Muszę przetestować kilka opcji i wybrać tą najlepszą dla mnie.
|
|
|
![]()
|
|
Aaaaa, to ty..... ten co nie slucha innych tylko robi po swojemu... juz sobie przypomnialem
![]() Dobra, powodzenia ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 11:04 |