![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej chciałem zapytać czym się różni python od php.
Wpisywałem w google PHP vs Python ale po angielsku nic mi do końca nie mówi. Wiem ze obydwa języki to języki wysokiego poziomu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej chciałem zapytać czym się różni python od php. Wpisywałem w google PHP vs Python ale po angielsku nic mi do końca nie mówi. Wiem ze obydwa języki to języki wysokiego poziomu. "Vs" a wystarczyło że byś napisał "kontra" i byś miał po polsku (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował KsaR 5.09.2015, 10:29:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok mam
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- Python ma inną składnię, nie używa się klamerek {}, w PHP jak i w innych C-podobnych językach się ich używa. W Pythonie nie używa się klamerek, ale ważne są znaki tabulacji, spacje na poczatku linijek.
- w Pythonie każda zmienna po utworzeniu ma przypisany typ, i jeśli jest to liczba, to nie możesz jej użyć jako tekstu (chyba, że jawnie przekonwertujesz). PHP jest częściowo słabo typowany, przeważnie zmienne nie mają ustalonych typów (co ma wady jak i zalety, zależy jak patrzysz). - Jednak jeśli zmienna jest obiektem, to wtedy ten typ faktycznie ma nawet w PHP. W PHP obiektówka zostawa wzięta z Javy, oparta na interfejsach i jawnych typach. W Pythonie jest duck typing, czyli obiekt nie musi mieć określonego typu, a jedynie implementować daną metodę. - Python jest językiem do wszystkiego, a PHP głównie się używa do stron. - W PHP masz więcej wyjątków od reguł języka (tzw. WTFów), Python jest jaki jest, można go lubić, można nie, ale jest w miarę spójny, pythoniasty. - w Pythonie dużo rzeczy robi się wygodniej niż w PHP, zapewnia wysokopoziomowe konstrukcje np. array comprehension (chyba, że już w PHP też to dodali? Poprawcie mnie jeśli tak jest). - PHP masz wszędzie, na niemal każdym serwerze, nawet darmowym. Jeśli chcesz korzystać z Pythona i robić w nim strony, to musisz szukać serwera, który obsługuje Pythona Ten post edytował PrinceOfPersia 5.09.2015, 12:11:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 01:40 |