![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co masz do zaoferowania ludziom z wyłączonym JavaScriptem? Raczej botom, bo wątpię że ktoś normalny w dzisiejszych czasach wyłącza js.
Powód edycji: [Daiquiri]: Przeniesiona dyskusja na temat zasadności stosowania JS
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sugerujesz że większość webdeveloperów jest nienormalna? Coś w tym jest
![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sugerujesz że większość webdeveloperów jest nienormalna? Coś w tym jest ![]() Skoro rzucasz jakimiś pierdołami to poprzyj konkretnymi argumentami, nie będę się z Tobą wykłócał kto ma włączony JS a kto nie. W dzisiejszych czasach moim zdaniem obsługa JS jest tak samo potrzebna jak CSS. Telefony obsługują, tablety, smartfony gdzie tylko spojrzysz możesz wejść na stronę i zobaczyć ją normalnie. Z łaski swojej daj jakieś przynajmniej statystyki, aby potwierdzić Twoje chore teorie albo sobie odpuść. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 41 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam sie. W dzisiejszych czasach pisanie stron www bez js to po prostu cofanie sie wstecz...
A co do tekstu, że większość webdeveloperów ma wyłączoną obsługę js.... to cóż to za webdeveloper? Koduje tylko html, css? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mały offtop się robi ale nie mogłem się powstrzymać:
"Jestem alternatywny i mam wyłączony JS!" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam sie. W dzisiejszych czasach pisanie stron www bez js to po prostu cofanie sie wstecz... A co do tekstu, że większość webdeveloperów ma wyłączoną obsługę js.... to cóż to za webdeveloper? Koduje tylko html, css? Nie chodzi o to żeby nie używać JS, ale żeby robić to z głową i najważniejsze treści były prezentowany bez użycia JS. Jeśli ktoś nie używa to i tak je zobaczy, najwyżej dodatkowe elementy będą niewidoczne. U Ciebie niczego nie będzie widać bo opierasz najważniejsze elementy na JS, które spokojnie można napisać w prostszy sposób. Sam na każdej swojej stronie używam jQuery, ale nigdy nie zastosuje tego np w menu. Bo bez tego osoba nie posiadająca włączonego JS nic nie zrobi. Ale jak użyje sobie jquery do galerii no to nie ma problemu, każdy może sobie chodzić po stronie jedynie galerii nie zobaczy osoba bez JS> Ten post edytował Wilu88 30.06.2011, 13:27:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 41 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi o to żeby nie używać JS, ale żeby robić to z głową To mialem w domysle oczywiscie ![]() Ale dyskusja zeszla calkowicie z temtu wiec proponuje albo ją zakonczyc w tym miejscu albo przeniesc w inne miejsce na forum. Pozdrawiam PS: a Co do oceny stronki -> Bardzo mi sie podoba layout, czytelna czcionka, dobrze dobrane kolory. |
|
|
![]()
|
|
Raz:
Ale jak użyje sobie jquery do galerii no to nie ma problemu, każdy może sobie chodzić po stronie jedynie galerii nie zobaczy osoba bez JS> Dwa: najważniejsze treści były prezentowany bez użycia JS. Jeśli ktoś nie używa to i tak je zobaczy, najwyżej dodatkowe elementy będą niewidoczne Zdecyduj się. Jeżeli galeria to dla Ciebie coś nieistotnego to nie mamy o czym rozmawiać, wyobrażam sobie własnie jak wchodzę na stronę biura podróży i nie mogę zobaczyć zdjęć z wymarzonego kurortu. Sam na każdej swojej stronie używam jQuery, ale nigdy nie zastosuje tego np w menu. Bo bez tego osoba nie posiadająca włączonego JS nic nie zrobi. Da się zrobić i menu z użyciem JS i takie, które po wyłączeniu nadal będzie działało. :=) -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raz: Dwa: Zdecyduj się. Jeżeli galeria to dla Ciebie coś nieistotnego to nie mamy o czym rozmawiać, wyobrażam sobie właśnie jak wchodzę na stronę biura podróży i nie mogę zobaczyć zdjęć z wymarzonego kurortu. Da się zrobić i menu z użyciem JS i takie, które po wyłączeniu nadal będzie działało. :=) To według ciebie najważniejsza jest galeria a co z menu, które poprowadzi do tej galerii i innych podstron?? to chyba lepiej nie mieć galerii ale mieć menu które poprowadzi cię np do kontaktu, oferty itp. Niż mieć galerie a nie mieć menu które do niej poprowadzi. Skoro się da zrobić menu które będzie działało bez JS to dlaczego twoje nie działa? Tak naprawdę przez to że menu zrobiłeś za pomocą JS na twojej stronie niczego nie można zobaczyć |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Koniec OT Panowie. Chyba, że chcecie kontynuować - w takim układzie przenosimy.
|
|
|
![]()
|
|
Skoro się da zrobić menu które będzie działało bez JS to dlaczego twoje nie działa? Tak naprawdę przez to że menu zrobiłeś za pomocą JS na twojej stronie niczego nie można zobaczyć Zacznijmy od tego, że nie jest to ocena mojej strony. Koniec OT Panowie. Chyba, że chcecie kontynuować - w takim układzie przenosimy. Wydziel ten offtopic to sobie pogadamy jeszcze ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Fifi209 - dłuższą odpowiedź wysłałem ci na PW (w międzyczasie wątek został zablokowany i odblokowany tutaj, nie zauważyłem). Powiem tyle że moja wypowiedź (właściwie żart) została niezrozumiana - ja pisałem w kontekście tego że wydaje mi się że każdy webdeveloper testuje swoje strony przy wyłączonym JS i CSS (?). W reszcie zgadzam się opiniami @Wilu88 i @luckyps.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Wilu88 nie do końca ma rację, można zrobić przecież menu, które będzie działało z pomocą JS bez przeładowania strony i takie, które bez niego będzie działało odsyłając do konkretnej strony.
Najprostszym przykładem może być wpisanie w href względnego adresu do pliku, jeżeli jest włączony JS to podpinamy zdarzenie do <a w menu, który pobierze href ajaxem i wrzuci jako treść strony i zwróci false tak, aby przekierowanie nie nastąpiło. W przypadku wyłączonego JS po prostu zostaniemy przekierowani. Nie wiem, dlaczego miałbym nie używać JS dla menu. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Fifi209: jeżeli menu(lub jakikolwiek element na stronie) potrzebuje jakiś bajerów to wręcz powinno się je zrobić tak jak piszesz. Problemem jest jedynie podwójna robota, ale to temat do innej dyskusji
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@Fifi209
Ale kto w ogóle rzucił tutaj taką tezę? Użycie JSa jako zastępnika dla ograniczonego CSSa nie jest złe. Używanie AJAXa jako zastępnika dla normalnego zachowania href - dyskutowałbym. W większości wypadków jest to niepotrzebne (wizytówki, proste sklepy, strony informacyjne), porządnie zrealizowana polityka cache + dobrze ostylowany dokument (np. ukryte divy zawierające treść dla tooltipów) dadzą ten sam efekt przy mniejszej liczbie potencjalnych problemów. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Wszystko i tak zalezy od charakteru aktualnie tworzonej strony, jej zastosowania i przeznaczenia, rodzaju docelowych uzytkownikow (czy strona/aplikacja bedzie ogolniedostepna w sieci czy tylko w obrebie jednej firmy)... a druga i chyba najwazniesza sprawa to klient, ktory na cos sie uprze bo gdzies cos kiedys widzial i tez by tak chcial
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry, nie czytałem całego tematu, ale stawianie pytania "Czy warto stosować JS na stronach?" w dzisiejszych czasach jest jakimś niesmacznym żartem
-------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
sorry, nie czytałem całego tematu, ale stawianie pytania "Czy warto stosować JS na stronach?" w dzisiejszych czasach jest jakimś niesmacznym żartem No właśnie nie czytałeś, dyskutujemy o tym gdzie zaczyna się granica z przesadzaniem z JS i co wypada a co nie przedstawiać w JS. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie traktuj JS jako dodatku, tylko jako coś, co każdy internauta powinien mieć, a wyłączony JS to mają chyba tylko roboty i to nie wszystkie
![]() Oczywiście, ze względu na roboty, SEO i inne duperele po stronie powinno się dać poruszać bez JS, ale bez JS to IMHO może się nawet Site Map pokazać. Jeśli nie masz DirectX to sobie nie pograsz, jeśli nie masz włączonego JS to sobie nie poserfujesz po sieci, i tyle -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest chyba dobry temat. Powstają różne js ,jq, ajaxy i trzeba zapoznawać się z różnymi wynalazkami. Najlepiej chyba przeładowywać i pozostawać przy HTML,PHP MYsql itp...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:33 |