![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam próbuje przerobić skrypt z PHP na ASP ,no i niby wszystko jest tak jak powinno ,a nie chce działać.
Jest to w miarę prosty skrypt usuwania plików z folderu przy pomocy AJAXA. Kod HTML File: Code: <html> <head> <script type="text/javascript"> function deleteFileAjax(filename) { scriptitem = document.createElement('script'); scriptitem.type = 'text/javascript'; scriptitem.src = 'ajax.php?filename=' + filename; scriptitem.id = 'ajax'; document.body.appendChild(scriptitem); setTimeout('document.body.removeChild(document.getElementById("ajax"))', 500); } </script> </head> <body> <a href="java script:deleteFileAjax('log.txt');">Delete</a> </body> </html> Ajax.php Code: [Select] <?php if (isset($_GET['filename'])) { if (unlink(htmlentities($_GET['filename']))) { echo "alert('Great success!');"; } } ?> Przykład tej funkcji jest na stronie http://www.phpfreaks.com/forums/index.php?topic=159544.0 I mam teraz prośbę dla Forumowiczów ,czy aby ten skrypt jest poprawny,czy Ktoś mógłby to sprawdzić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Toż to nawet nie jest AJAX
![]()
O bezpieczeństwie nawet nie wspomną bo go tu nie ma, za pomocą tego skryptu możesz usunąć jakikolwiek plik na serwerze, przykład:
Ten post edytował krowal 30.05.2011, 09:20:28 -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bezpieczeństwem ,to ja będę martwił się później,żeby ten skrypt jeszcze u mnie działał
![]() Nie wiem,te rozwiązanie o ile zadziała jest najłatwiejsze u mnie do wdrożenia,gdyż pliki są ściągane asynchronicznie,i wyświetlane na bieżąco i tak też muszę je usuwać. Zrobiłem ![]() A pro po Pana wypowiedzi: Cytat Toż to nawet nie jest AJAX to jest wstawienie tagu <script> w body, który w src ma podaną ścieżkę do skryptu php usuwającego podany plik Może i tak ,ale efekt jest bardzo,ale to bardzo zbliżony do tego Ajaxowego. Mam u siebie ,możliwość podejrzenia requestów i co otrzymuje: GET: Kod https://localhost:44300/przedmiot.aspx?filename=34bdc0818a33cde3.jpg gdzie ,34bdc0818a33cde3.jpg jest podaną nazwą pliku do usunięcia. Dzieje, się to wszystko bez przeładowania strony(Czy nie jest tak w Ajaxie? ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Rid 30.05.2011, 11:24:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:25 |