![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zastanawiałem się ostatnio jak można by wykorzystać cron`a w PHP. Napisałem klasę, w której jest możliwość dodania zadania i zapisanie do tablicy crontab. Ale zanim można zapisać kolejne zadania trzeba podać ścieżkę do crontab. Czy w taki sposób wykorzystuje się cron`a dla aplikacji ? Mam tez dodatkowy pomysł aby zapisywać wszystkie zadania do bazy danych a następnie gdy użytkownik zatwierdzi dane to dane są zapisywane w crontab. Wydaje mi się, że taki pomysł jest dobry ponieważ nie muszę za pomocą wyrażeń regularnych sprawdzać linii w pliku. Moje pytanie, jak wy używacie cron`a, czy mój sposób jest w porządku ? Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron. Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie zadziała na żadnym hostingu współdzielonym. Raczej bym zrobił skrypt, który ma w sobie zadania do wykonania z ustawionymi godzinami i jest uruchamiany np. co 5 minut ( czy ile tam potrzebujesz ) przez crona. Skrypt sprawdza czy jest coś do wykonania, jeśli tak to wykonuje daną rzecz i zapisuje, że ją wykonał.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Główny CRON co minutę - jak najczęściej się da.
Jedno zapytanie na minutę nie zajdzie serwera (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Teraz pytanie czy mowa o ustawianiu sobie cronów w aplikacji czy na serwerze. Bo jeżeli to pierwsze to zrobiłbym bazę w styl: | klasa (kontroler) | metoda | interwał Jeżeli te drugie to raczej normalnie wywoływany URL. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapis zadań w BD i flagowanie ich.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron. Jeżeli planujesz wystawić swoją aplikację na jakiś hosting, to radziłbym uważać, gdyż zarządzanie cronem na nim może różnić się od zarządzania cronem lokalnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko teraz pytanie jak zarządzać cron`em pod Windows`em ?
Mam zainstalowanego Pycron`a oraz gdzieś znalazłem Cron.exe(w głównym folderze jest crontab). Jak odpalam w konsoli pycron to mam listę: -help, -install, -remove, -auto, -disabled, -interactive, -user, -password. Jak odpalam w konsoli cron to nic nie piszę ale w logach pisze, że cron został odpalony i wykonują się zadania z crontab. Niestety nie używałem cron`a w linuxie i nie wiem jak się za to zabrać :/ Jakieś pomysły albo konkretne przykłady macie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.09.2025 - 23:59 |