![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Podczas pisania systemu administracji do pseudo-CMS'a natknąłem się na trzy problemy związane z cookies. Pytania są następujące: 1) Czy istnieje jakaś funkcja, która pozwalałaby na sprawdzenie, czy użytkownik ma włączoną obsługę cookies? 2) W jaki sposób sprawdzić, czy ciasteczko istnieje już u użytkownika? Dotychczas sprawdzałem, czy istnieją wartości np. $_COOKIE['nick']. 3) W jaki sposób usunąć ciastczko w czasie wylogowywania? Ustawiłem czas time()+1800 (30 minut), ale lepiej jakbym je usuwał razem z naciśnięciem przycisku "wyloguj". Z góry dziękuję za odpowiedzi. internex |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
1. Raczej nie sprawdzisz za pomocą php.
2. Tak. Wywołaj w $_COOKIE["cookie_name"] 3. Temu samemu cookie możesz ustawić czas ujemny i wtedy zostanie usuniete. 4. http://pl.php.net/manual/pl/function.setcookie.php - nie powiedziałem nic ponadto -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Raczej nie sprawdzisz za pomocą php. raczej sprawdzisz ![]() 1. ustawiasz ciasteczko 2. przeladowujesz strone ( header() ) 3. jesli testowe ciastko jest ustawione - ciacha sa wlaczone. jesli nie - nie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
No to to wiadomo - nie sprawdzisz jednak, czy przeglądarka obsuguje cookies (no chyba, że coś się zmieniło)
To, że możesz to sprawdzić sprawdzając $_COOKIES[name] to przecież podałem. Żeby było jeszcze proście - musisz rzucić przeglądarce ciastko - jak ci odrzuci, to wnioskujesz, że przeglądarka obsługuje cookies. Problem w tym, że najpierw musisz spróbowaćje ustawić, żeby sprawdzić, a nie sprawdzić, czy mozna i potem spróbować ustawić cookie Ten post edytował Cysiaczek 4.07.2006, 16:24:34 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to to wiadomo - nie sprawdzisz jednak, czy przeglądarka obsuguje cookies (no chyba, że coś się zmieniło) ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak będzie chyba czytelnie Ten post edytował Cysiaczek 4.07.2006, 17:40:19 -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Cytat 3) W jaki sposób usunąć ciastczko w czasie wylogowywania? Ustawiłem czas time()+1800 (30 minut), ale lepiej jakbym je usuwał razem z naciśnięciem przycisku "wyloguj". Wyslanie ciasteczka z sama jego nazwa, bez wartosci, powoduje jego usuniecie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 7.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry że odkopuje stary temat ale ludzie szukajacy podobną odpowiedz napotyka sie na ten tamet w google.. A phpion zle naprowadził.. Dodatkowo trzeba podac pusta wartość i odjąc czas aby zrobił sie na "przeterminowany", wtedy usuwa nam całkowicie a nie pozostawia pusta wartość..
Tak to powinno wyglądać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ten sposób działa , jednakże ciastko nie jest usuwane a jedynie traci datę ważności,żeby fizycznie usunąć ciastko z komputera trzeba zastosować JS.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 10:06 |