Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Co to jest klasa natywna?
changer2004
post 2.05.2011, 11:09:00
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam serdecznie, proszę o wyjaśnienie zagadnienia klasy natywnej. Ogólnie metody lub funkcji natywnej. Nie rozumiem tego zagadnienia a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.

Znalazłęm tylko takie wytłumaczenie, ale nic mi ona nie pomogło:(

Natywny - łac. nativus "urodzony, wrodzony". Natywny program, to program "wrodzony" w daną platformę sprzętowo-programową, a więc działający na niej bezpośrednio, bez pomocy innych programów, takich jak emulatory czy maszyny wirtualne. To inaczej w przybliżeniu "dedykowany". Inaczej mówiąc - natywny program lub system, to taki, który działa bez konieczności emulacji procesora innej maszyny i/lub stosowania wrapperów

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Ten post edytował changer2004 2.05.2011, 11:11:44
Go to the top of the page
+Quote Post
Bags_Bunny
post 2.05.2011, 11:47:07
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

O ile nie ma to jakiegoś magicznego znaczenia (a PHP lubi magię), to jest to po prostu klasa w jakiś sposób wbudowana w PHP, standardowa, np. PDO, Exception.
Jeśli Ty piszesz swoją, to nie jest natywna.

Oxford Dictionaries ma ładną definicję:
Cytat(Oxford Dictionaries)
designed for or built into a given system, especially denoting the language associated with a given processor, computer, or compiler, and programs written in it.

Czyli: zaprojektowany dla (danego systemu - p.t.) albo wbudowany w dany system, w szczególności wskazujący język powiązany z danym procesorem, komputerem albo kompilatorem, a także programy w nim napisane.

Ten post edytował Bags_Bunny 2.05.2011, 11:48:16

--------------------
rm -rf /*
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.05.2025 - 09:08