![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie:
Jak zrobić aby w jakimś formularzu przy zaznaczeniu "czekboxa" pokazać jakiś wynik .np mam formularz, klikam na "czekboxa" i pokazuje mi się rozwinięty formularz z większą ilością możliwości. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Najpierw ukryj coś, a potem to pokaż
![]() uzyj object.style.display="none" - ukrywanie object.style.display="" - pokazanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak tego użyć??
mam <input type="checkbox" name="c_tr" > i chcem aby po zaznaczeniu załadować dodatkowe opcje w formularzu a po odznaczeniu wrócić do pierwotnej wersji. gdzie mam wpisać Cytat object.style.display="none" - ukrywanie ??Prosszę o pomoc bo się całkowicie gubię...object.style.display="" - pokazanie Może inaczej powiem....Chciałbym aby kliknięcie pola CheckBox wywoływało automatycznie zdarzenie takie jak bym kliknął jednocześnie przycisk "submit" Ten post edytował patigo 1.03.2005, 09:37:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Możesz od razu zaladować potrzebne ci dane do formularza, a po wcisnieciu checkoxa je pokazac.
dodatkowe przykladowe dane:
funkcja do pokazania tego inputa:
Klieknięcie na checkbox:
Tak by to w skrócie wyglądało. trzeba by jeszcze dorobić chowanie po ponownym kliknięciu, ale to moglbyś w ramach praktyki sam zrobic -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie działa:(
Nie wiem co jest grane ale wyświetla mi błąd ze jakiś obiekt nie jest zainicjowany... A nie da się tego zrobić jakoś za pomocą php??Myślałem może żeby np checkbox był takim buttonem po naciśnięciu wywoływał np stronę index.php ze zmienną która po odczytaniu strony powodowałaby wyświetlenie jakiegoś innego formularza?? |
|
|
![]()
|
|
Pewnie krzyczy w funkcji show, ze nie ma obj. Pewnie input'a nie masz od id1 lub jest dla niego nie widoczny.Jakbyś rzucił kodem i błędem byłoby milo.
Można oczywiście w php:
edit: lub:
jesli chceckbox jest w formularzu. oczywiscie dobrze by bylo pewnie jakąs zmienna ustawic w formularzu, aby w submit skrypt wiedzial o co chodzi Ten post edytował nospor 1.03.2005, 10:41:54 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kod <center> <script language="JavaScript">function show() { obj=document.getElementById('id1'); obj.style.display=""; } </script> <table border="0"> <form name="index.php" method="post"> <tr> <td colspan="2"><input type="text" name="zapytanie" id="idl" name="zapytanie" style="display:none" value="" /></td> <td><input type="submit" name="action" value="Szukaj" /></td> </tr> <tr> <td colspan="3">Zaawansowane <input type="checkbox" onClick="show()" /> </td> </tr> </form> </table> Tak wygląda mój kod |
|
|
![]()
|
|
tak jak myslalem. masz input o id=idl a odwolujesz sie do id1. to jest lekka róznica
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie ślepy już jestem:)....
Teraz działa tylko mały problem z akcją odwrotną... napisałem coś takiego: Kod <center> <script language="JavaScript">function show() { obj=document.getElementById('idl'); obj.style.display=""; } function show1() { obj=document.getElementById('idl'); obj.style.display="none"; } </script> <table border="0"> <form name="index.php" method="post"> <tr> <td colspan="2"><input type="text" name="zapytanie" id="idl" name="zapytanie" style="display:none" value="" size="40"/></td> <td><input type="submit" name="action" value="Wyślij" /></td> </tr> <tr> <td colspan="3"> <input type="checkbox" onClick="show()" onBlur="show1()" /> </td> </tr> i teraz wykonuje się akcja odwrotna ale nie tak jak bym chciał, tzn. wraca do pozycji pierwotnej jak klikam gdziekolwiek. |
|
|
![]()
|
|
lekka modyfikacja funkcji show. Gdy jest zaznaczony checkbox to show. gdy odznaczony to hide. myslalem ze sam do tego dojdziesz.
z tym warunkiem to moze byc na adwrót. sprawdz Ten post edytował nospor 1.03.2005, 12:29:35 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję ci bardzo.Podobnie myślałem jeżeli chodzi o pętlę ale kompletnie nie znam skladni JavaScript zatem "rzeźbienie" na sucho by mnie tylko zmęczyło:).
mam nadzieję że będę miał kiedyś czas aby uczyć się JS. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
psze bardzo. cieszę się że pomogłem
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jakaś porażka znowu mi nie chodzi...Myślałem że już ok ale...
jak mam rozumieć tą linijkę: Cytat objCheck=document.getElementById('id twojego checkbox'); zwłaszcza to co jest w nawiasie i co powinienem wstawić do Kod <input type="checkbox" onClick="show()"> Znowu mam info że oczekiwano na obiekt.Proszę pomóż ostatni raz:) |
|
|
![]()
|
|
id twojego checkboxa to id jakie nadasz dla checbox czyli
checkbox:
obj:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak też zrobiłem no i.... Właśnie nie działa myślałem że może coś innego ma tam być. oto mój kod:
Kod <script language="JavaScript">
function show() { obj=document.getElementById('idl'); objCheck=document.getElementById('idBox'); if (objCheck.checked) obj.style.display=""; else obj.style.display="none"; } </script> <table border="0"> <form name="index.php" method="post"> <tr> <td colspan="2"><input type="text" name="zapytanie" id="idl" style="display:none" value="" size="40"/></td> <td><input type="submit" name="action" value="Szukaj" /></td> </tr> <tr> <td colspan="3">Sortuj wg <select name="opcja"><option value="data">daty <option value="alfa">alfabetycznie</select> zaawansowane <input type="checkbox" id="idBox" onClick="show()" /> </td> </tr> Ten post edytował patigo 1.03.2005, 13:43:13 |
|
|
![]()
|
|
Ale co nie działa? Jakiś komunikat o błędach
edit: u mnie działa. wklepalem ten kod co dales i dziala Ten post edytował nospor 1.03.2005, 13:53:57 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Na pasku przeglądarki że "oczekiwano na obiekt" nie wiem co jest
|
|
|
![]()
|
|
u mnie działa. wklepalem ten kod co dales i dziala
|
|
![]() ![]()
|
|
No w morde jeża....To już przesada za długo siedzę na kompie, za bardzo jestem przemęczony....czas zrobić sobie kilkudniową przerwę chyba:) WSZYSTKO OK
![]() Ten post edytował patigo 1.03.2005, 13:58:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
php pocz -> po stronie przegladarki (js)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:42 |