![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam sobie stronę http://vanilagroup.com/wiadomosci/index.php?section=news
i teraz z z pierwszego elementu (li) każdej listy chciałbym usunąć pointer (kropkę) oraz pogrubić tekst, jak to zrobić za pomocą first-child? Jak dodaję takie coś do style.css:
to nie działa i nie wiem czemu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak nie dla listy? przeciez dla dowolnego elementu mogę sobie ustawić:
i tak by to zadziałało, ale ja chcę to zrobić za pomocą CSS bardziej uniwersalnie, czyli próbuję kombinować z first-child. Jak to zrobić? Poza tym jak bym zrobił tak jak mowisz to by mi pierwsze dziecko z kazdego li pogrubilo, a ja chce pogrubic tylko pierwszy li z calej listy ul |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Poza tym jak bym zrobił tak jak mowisz to by mi pierwsze dziecko z kazdego li pogrubilo, a ja chce pogrubic tylko pierwszy li z calej listy ul http://www.w3schools.com/css/pr_pseudo_first-child.asp Pytania? |
|
|
![]()
|
|
Nie. Zagiąłeś moją niewiedzę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Jednak mam pytanie... dodaję regułę do style.css:
ale nie wiem czemu nie działa. w firebugu reguła jest przekreślona, ale nie wiem czemu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może być nadpisana przez jakąś bardziej szczegółową regółę,zrób dla próby font-weight: bold !important; i zobacz czy zadziała
|
|
|
![]()
|
|
już próbowałem, nie działa
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż cały CSS.
|
|
|
![]()
|
|
Ok, z tym jakoś udało mi się rozwiązać problem, ale teraz jest inny:
w Mozilli jest wszystko ok, ale nie wiem czemu w IE nie pokazują się kropki dla li i w niektórych miejscach się pogrubiają 2 li zamiast 1 CSS wygląda tak:
DOCTYPE jest zadeklarowany |
|
|
![]()
|
|
Zapomnij o first-child w większości wersji IE.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomnij o first-child w większości wersji IE. no, na siłę można stosować http://code.google.com/p/ie7-js/ (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Skoro mam zapomnieć o first-child to po co ono jest? I najważniejsze... to co mam zrobić żeby działało pod każdą przzeglądarką?
W takim razie chociaż jak zrobić żeby te kropki do listy się wyświetlały w IE? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro mam zapomnieć o first-child to po co ono jest? to, że coś istnieje nie oznacza, że wszyscy się do tego stosują... a IE słynie z tego, że odbiega od standardów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I najważniejsze... to co mam zrobić żeby działało pod każdą przzeglądarką? nadaj ręcznie klasę, np. ".first" |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
@erix, a można spytać co to jest? bo nie wygląda mi to ani jak CSS ani jak JS (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Czy to działa w ten sposob, że jak uzyję tego w kodzie to każde pierwsze li z każdej listy zostanie przypisany klasie .first? |
|
|
![]()
|
|
To jest CSS dla IE. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Google: expression. I wygląda jak CSS, tylko musisz poczytać i wszystko stanie się jasne. Cytat Czy to działa w ten sposob, że jak uzyję tego w kodzie to każde pierwsze li z każdej listy zostanie przypisany klasie .first? A jeśli spróbujesz, to komp Cię wciągnie do środka i pożre? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:05 |