![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2014 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
/ rozwiazane
Ten post edytował Salur 25.08.2015, 17:38:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam dziwny problem, dokładniej problem chyba z dopasowaniem rozdzielczości. Zakodowałem stronę i teraz np. ja mam wszystko dobrze i znajomy też, lecz juz drugi kolega ma na dole pod tłem biały pasek. W czym może być problem? Strona: http://188.68.238.161/kodowanie/ Oto problem: ![]() Mogles dac jeszcze screen "bez problemu".. Ale zgaduje ze ta biala polowa miala byc czarna? masz tak?
Ten post edytował KsaR 25.08.2015, 16:39:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2014 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No własnie nie miało być czarne, na stronie jest tło graficzne ono nie jest stałe kolorystycznie, chce aby się rozciągneło.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 4 Dołączył: 16.04.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
bawisz sie w określanie height elementów z floatowaniem bez clearowania etc itd.
Widze, że jesteś nowy, poczytaj na internecie na temat google chrome development extension ( nacisnij f12 ) w trybie live mozesz edytować css i widziec co sie dzieje ( TAK HTML I JS TEŻ ). dzięki temu zaczniesz rozumieć co robisz. Generalnie relativy wywal (uzywane tylko zeby top okresla ), do tego uzyj paddingu / marginesu / transform: translateY(XXpx) link w headerze nie klikalny bawisz sie background imageami nadajac size: 100% auto; to uzyskujesz 100% auto gdzie 100% == dopasuj mi szerokość backgroundy to szerokosci okna, natiomiast wysokość zrob z proporcji szerokości. do nauki polecam: wywalic wszystkie elementy obrazkowe ( jako backgroundy ) i na początek ulozyc sobie kolorkami, byś widizał jaka strukture uzyskałeś ogolnie. i te height na sztywno pls.... a twoj specyficzny problem lezy wlasnie w RELATIVACH: #content { position: relative; <- wyjeb width: 1263px; margin: 0 auto; top: 80px; <- wyjeb } body { background-image: url(../img/bg.jpg); background-repeat: no-repeat; background-size: cover; <- zmień na takei i powinno działać } ale oczywiscie strona zakodowana 0/10, duzo nauki przed tobą pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Dziekuję za pomoc i wszystkie uwagi. Wezmę to do serca.
Jeszcze jedno pytanie, div #content, kazałes usunąć reltive i top, a to było przesunięcie strony w dół. Jak mogę to inaczej zrobić w takim razie? bo strona jest za wysoko. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 4 Dołączył: 16.04.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
margin-top: xxpx;
padding-top: xxpx; etc albo zmien height #header |
|
|
![]()
|
|
Kurczę, jeżeli dam w #content margin-top: x lub padding-top: x, to znów niektórzy mają biały pasek o wysokosci takiej jakiej jest margin-top.
Edit: zmiany wysokosci header też próbowałem. Ten post edytował Salur 25.08.2015, 17:02:12 |
|
|
![]()
|
|
bo dalej używasz relative i top w elementach content przez co sztucnie wydłużasz strone a body nie łapie tych wymiarów jakie powinno
pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:02 |