![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 23 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może pytanie wydaje się banalne, ale męczę się nad tym już jakiś czas. Jak zrobić w IE (ja mam akurat IE6, ale myślę, że w późniejszych wersjach jest podobny problem) poziomą linię (niech będzie, że na całą szerokość) o wysokości dokładnie 1px. Próbowałem hr i div, ale zawsze wychodzi wysokość 2px mimo, że daję height:1. Zorientowałem się, że w IE blok nie może mieć mniejszej wysokości niż jedna linia czcionki dlatego daję font-size:0.
Naprawdę nie rozumiem czemu jest z tym aż taki kłopot. Nie chcę przecież nic innego jak dać na stronie element blokowy (obojętnie już jaki), który będzie miał jakiś tam mój kolor i wysokość 1. Tylko tyle. HTML
CSS
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 23 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Chyba zrobię po prostu tak, że dam div (nad tym miejscem, w którym planowałem linię) z border-bottom: 1px solid #FF0000. Lepsze by było rozwiązanie z hr, bo blok powyżej mógłbym modelować z większą swobodą (np. margin w takim wypadku odpada - muszę zagnieździć kolejnego div), ale mimo zerowania marginesów i obramowania hr w IE wciąż ma jakieś pozostałości po kilka px u góry i dołu (gdy zaznaczam kursorem w przeglądarce).
Może ktoś inny ma jeszcze jakąś propozycję? "Dlaczego ustawiasz height na 1?" Chcę mieć po prostu linie oddzielające tekst. Jakiś margines sobie dołożę potem, ale linia ma mieć właśnie 1px i tu jest problem, bo gdy już będę chciał wszystko dokładnie ułożyć, to w Firefoxie i IE będzie to inaczej wyglądało ze względu właśnie na ten dziwny dodatek do hr w IE. Ten post edytował aeaeae 16.05.2011, 17:28:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Bardziej ciekawił mnie 1 zamiast 1px.
|
|
|
![]()
|
|
Aaa, o to Ci chodziło. Z głupoty.
![]() Mimo wszystko skopiowałem Twoje rozwiązanie (z "px") i hr w ie(6) wciąż ma po 7px dodatkowych u góry i dołu ... Teraz moja linia wygląda tak: Zostaje tylko sprawa tego, że jedna przeglądarka zalicza border do height a druga nie (chyba ![]() Ten post edytował aeaeae 16.05.2011, 18:08:14 |
|
|
![]()
|
|
Nawet display: block, dla hr nie pomaga na ie6? Ona chyba wyświetla hr jako element inline, a reszta przeglądarek jako block, ale głowy nie dam.
Tak też nie pomaga na tę 10letnią przeglądarkę?
|
|
|
![]()
|
|
Jest niewzruszona.
![]() Właśnie sprawdziłem na IE7 pod Vistą. Tam też identyczny problem. Czy mógłby ktoś sprawdzić dla nowszych IE? Z tego, co czytam teraz na necie, to tragedia jest z kompatybilnością hr. Każda przeglądarka zupełnie inaczej to wyświetla: niektóre np. budują hr z border, podczas gdy inne inaczej. OMG, ja chcę prostą stronę napisać (przynajmniej pod względem html/css), a tu takie zabawy, no nie ... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:35 |