Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [CSS][PHP]Czy RWD ma sens?
szczemp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wiem, że dopasowanie strony do mobilnych sprzętów jest potrzebne. Ale czy dopasowywanie przez dyrektywy w css-ie ma sens? Np takie coś:
Kod
@media only screen and (max-width: 1023px) {}
@media handheld, only screen and (max-width: 767px) {}

Większość, jak nie wszystkie, obecnych smartfonów ma rozdzielczość hd. Jaki jest sens stosować takie zapisy w css-ach?
I jakim sposobem najlepiej rozpoznawać czy ktoś korzysta ze smartfona czy z desktopa? Zamierzam przerobić moje strony na przyjazne dla małych ekranów. Chciałbym, żeby adres strony nie ulegał zmianie (strona.pl dla desktopa i m.strona.pl dla smartfona) i zawsze był strona.pl. Myślałem, żeby walnąć ifa w skrypcie php i ładować tylko inne arkusze stylów. Jednak systemów mobilnych jest masa i chyba nie sposób zebrać wszystkie w jedno wyrażenie regularne.
Jakieś rady?
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin

-----

Cytat
Większość, jak nie wszystkie, obecnych smartfonów ma rozdzielczość hd.
Większość budżetowych telefonów nie ma rozdzielczości FullHD. Co więcej w CSS-ie jednostka "px" nie odpowiada fizycznym pikselom (device pixel ratio).
Cytat
Jaki jest sens stosować takie zapisy w css-ach?
Dostosowanie wyglądu strony, który może być mocno odmienny na różnych platformach. Oczywiście, najlepiej zawsze trzymać się możliwie prostych reguł, ale czasami wymagania są zbyt specyficzne i konieczne są tak wyspecjalizowane zapisy.
Cytat
I jakim sposobem najlepiej rozpoznawać czy ktoś korzysta ze smartfona czy z desktopa?
CSS-owe media albo nagłówek User-Agent?
Cytat
Myślałem, żeby walnąć ifa w skrypcie php i ładować tylko inne arkusze stylów.
Takie coś robi się na poziomie CSS-a - włącznie z ładowaniem całych arkuszy tylko dla danego urządzenia.
+Quote Post
Comandeer

-----

Nie ma sensu rozpoznawać czy to jest smartfon, czy desktop. Lepiej rozpoznać co umie przeglądarka (czy obsługuje Pointer Events, czy dotyk, czy myszkę) i jaki ekran ma user. Nic więcej Ci de facto nie jest potrzebne

Co do smarfonów i full HD - owszem, ekranik 5.6 cala ma Full HD, ale nie sądzisz, że używanie strony w takiej rozdzielczości na takim maleństwie to szaleństwo? wink.gif Stąd potrzeba takiego dopasowywania. Zresztą media queries używa się w ostateczności - po prostu przy tworzeniu strony myśli się proporcjami, a nie sztywnymi rozmiarami.

--------------------
+Quote Post
szczemp

-----

Wiem, że ratio pikseli jest różne na różnych urządzeniach. Ale mam stronę z mediami w ccs-ie i ta strona na smartfonie raz jest dopasowana do smartfona a raz dopasowuje się do desktopa na smartfonie. Zależy co akurat jest do wyświetlenia. Nie wiem czy moja przeglądarka dodatkowo zmienia sobie pixelratio w czasie pracy, czy kij wie co. Zaczęło mnie to złościć i zrobiłem workaround z ładowaniem różnych arkuszy stylów i teraz chciałbym prowizorkę zamienić na coś lepszego.
+Quote Post
Comandeer

-----

A masz meta[name=viewport]? Jak nie, to smartfon se będzie skalował jak chce.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:58