Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [CSS][HTML]Wielkość czcionki w CSS, Kłopot z użyciem jednostki w CSS
szymkow

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam problem z wielkością czcionki w przeglądarkach IE oraz Opera, który nie pojawia się w FF, Safari czy Chrome. Wygląda to tak, że w np. IE tekst który umieściłem (font-size: large;) jest większy niż w np. FF i wszystko mi się "wylewa" na dole strony. Użyłem też dla próby innych jednostek. np. px czy procentowo (12px, 110%) i nadal ten sam problem się pojawia. Rozumiem, że niektóre przeglądarki "zachowują" się inaczej, ale gdzie tutaj jest błąd? Autor książki z której zbierałem wiedzę pisze w niej, że używanie jednostek medium, large, x-large itd. jest kompatybilne w przypadku tych przeglądarek o których piszę a z którymi mam kłopoty.

z góry dziękuję
Go to the top of the page
+Quote Post
user767

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

size: 10px;
+Quote Post
szymkow

-----

Nie chodzi o to żeby zmniejszyć tylko do rozmiaru 10px. Raczej gdy zmniejszam do 10 to w np. IE wszystko będzie "gitara" ale już w FF jest to mniejsze. Mam kłopot z róznicą w wielkości w poszczególnych przeglądarkach tekstu przy tych samych stylach CSS.
+Quote Post
yevaud

-----

generalnie jesli podasz font-size w pixelach to nie powinno byc problemu
jesli problem sie pojawia to prawdopodobnie uzywasz roznych czcionek pod roznymi przegladarkami i w gre zaczynaja wchodzic roznice w kerningu.
uzywaj standardowych czcionek
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

A jaka to czcionka? Próbowałeś może z jednostką em?

@ user767 - czytasz Ty w ogóle tematy zanim odpisujesz?
+Quote Post
user767

XX---

u mnie działa w td, table, body size:10px do font - jest to wielkość size czcionki i nikt mi nie powie, że tak nie jest, bo działa

Ten post edytował user767 22.09.2010, 22:41:57
+Quote Post
szymkow

-----

Czcionka to Trebuchnet MS; jeśli chodzi o jednostkę em to jej test nie rozwiązał kłopotu. Jednak i w przypadku tej czcionki przy podaniu 1em i 1,5em to w tej pierwszej opcji jest taka sama rozbierzność podczas wyświetlania przeglądarek a w przypadku 1,5em już mniej. Możesz napisać o chodzi z tym zapytaniem o rodzaj czcionki? Domyślam się że niektóre czcionki mogą sprawiać kłopoty.
+Quote Post
Daiquiri

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, to załapiesz, że problem leży w różnym wyświetlaniu rozmiaru czcionki w kilku przeglądarkach. To, czy będzie to 10px czy 18px - nie zmienia faktu, że wielkość fonta się różni.
+Quote Post
Damonsson

-----

A nie masz przypadkiem zmniejszonego okna przeglądarki, nie bawiłeś się CTRL?

Bo to jest jedyne wytłumaczenie, według mnie. Nie ma takiej opcji, żeby różniły się wielkością i to na dodatek tak podstawowa czcionka jak Trebuchet MS, bez jakiejś przyczyny zewnętrznej.

A wstaw gdzieś to co masz na żywo.
Może coś w kodzie namieszałeś?

Ten post edytował Damonsson 22.09.2010, 22:58:16
+Quote Post
user767

XX---

mi też się różni offtopic.gif
+Quote Post
szymkow

-----

No więc zrobiłem mały test w osobnych plikach html i css umieściłem tylko ten tekst i style który sprawia trudności i wszystko wyszło w FF Opera i IE dobrze czyli jest tekst równo wyświetlany reszty nie sprawdzam. Wyszło w na to że faktycznie coś przekombinowałem w tym kodzie choć nie wiem co. Domyślam się że inne elementy HTML lub CSS są "niekompatybilne" w tym przypadku dla wszystkich przeglądarek.

Ten post edytował szymkow 22.09.2010, 23:13:13
+Quote Post
Daiquiri

Ja różnice zauważyłam przy "przenoszeniu" tekstu do nowej linii. IE przenosiła mi wyraz do następnej linii, natomiast FireFox i Safari nie smile.gif.
+Quote Post
szymkow

-----

Rozwiązałem problem z odmiennym (wyświetlaniem wielkości czcionek, wylewem tekstu za pojemnik) wyświetlaniem przeglądarek . Zmieniłem wszystkie elementy z bold na brak pogrubienia. Odpowiednio dopasowałem rozmiar czcionki i chociaż nadal w IE i Opera tekst jest ciut dłuższy to już nie wylewa mi się tekst. W przeglądarkach nie ma już dzięki temu problemu: tekst odpowiedni dla przeglądarki jest w IE i Opera wylewany poza określony długością pojemnik.

Czy ktoś może się podzielić wiedzą na temat wspomnianych (dwunasty post w tym topic-u) róznic w wielkości czcionki? Problem w przyszłości (w innych stronach) może się pojawić taki: na danej strnonie jest masę tekstu. Powiedzmy 25 stronic Worda. I wtedy taki myk jaki zastosowałem w przypadku zniesienia pogrubienia nie wystarczy. Jedna przeglądarka znów wyświetli "wszystko dobrze" (czyli mniejsze) a druga
wyświetli większe litery i na samym dole będzie "wylewać" tekst. Podam jeszcze raz że te "większe" czionki są wyświtlane w IE oraz Opera a mniejsze w FF Chrome i Safari.

Ten post edytował szymkow 23.09.2010, 14:10:24
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Problemem nie jest tutaj różna wielkość tekstu różnych przeglądarkach, ale fakt, że treści jest więcej niż pojemnik może zmieścić. W takim przypadku zazwyczaj ustawia się w css overflow (hidden, scroll) lub przycina tekst.
Nie da się tak przygotować tekstu, aby w każdej przeglądarce tak samo się wyświetlał. Zależy to od sposobu renderowania czcionek w przeglądarce.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
Daiquiri

@batman - ale to bywa denerwujące - nawet jak nie wylewa się poza kontener. Czasami IE przenosi po prostu jakiś wyraz do nowej linii i nie wygląda to za dobrze.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:40