![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Nighthanter- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dopiero uczę się tworzenia stron, znalazłem masę poradników na necie, ale zawsze coś nie tak.
Mój xhtml wygląda tak:
A CSS tak:
Stronka do zobaczenia. Niestety na zmianie koloru tła na niebieski działanie CSSa kończy się, dalej ma wszystko gdzieś. Jak widać próbowałem nawet lokalnie obramować divy z zerowym rezultatem. Sprawdzane na IE8, Firefox 4 i najnowszym Chromie. Co ciekawe, po usunięciu linijki z deklaracją typu dokumentu "<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">" CSS zaczyna działać, przynajmniej na IE i Chromie, na Firefoxie jak go nie było, tak nie ma. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 32 Dołączył: 9.09.2010 Skąd: Brzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm nie wiem może głupie pytanie, ale w czym problem masz
![]() |
|
|
-Nighthanter- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jak napisałem, jedyne, co robi CSS, to koloruje mi tło pierwszego diva na niebiesko i tyle, a reszta CSSa? Teraz strona u mnie i u kolegi wygląda tak:
![]() a powinna wyglądać (przynajmniej w założeniach) tak: ![]() W tym jest właśnie problem. chyba, że tobie pokazują się te obramowania. Nie wiem tylko, dlaczego ten trzeci div jest pod spodem, teoretycznie powinien się zmieścić obok pozostałych dwóch. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolorów nie podaje się tak: FFB301, tylko tak: #FFB301
Edit: poza tym, ściągnij sobie firebuga do firefoxa albo chrome i zobaczysz co jest z css czytane a z czym są błędy Ten post edytował krzywy36 9.04.2011, 22:06:59 -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W operze od dawna jest wbudowany "firebug" zwie się "opera-dragonfly" , wystarczy prawym kliknąć -> inspektuj element. Obydwa narzędzia są niezwykle podobne do siebie . Wystarczyłoby abyś włączył tego "dragonfly'a" zakładka konsola błędów i masz dokładnie jaki błąd w której linii , jakiego pliku.
|
|
|
-Nighthanter- |
![]()
|
Goście ![]() |
No więc tak, problemem rzeczywiście był brak # przed kolorem.
A co do Firebuga, to dzięki, na pewno się przyda. Tak więc dzięki wielkie za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:50 |