Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [CSS] DIV width interpretacja FF vs. IE
zaaap

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Mam DIVa z pozycja absolute (jako, ze chce aby znajdowal sie on bezposrednio nad innym divem) i dałem mu width: 100%. Na IE 100% znaczy sto procent szerokosci DIVa ktory go ogranicza (tak jak chce, aby to wygladalo), natomiast FF interpretuje to jako: sto procent szerokosci poprzedniego diva z pozycją absolute (akurat poprzedni jest prawie na cała strone, wiec nie bardzo mi to pasuje).

I teraz pomyslalem, ze zastosuje
  1. <!--[if IE]>
  2. <link href="css/style-ie.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
  3. <![endif]-->

(wrzucony po normalnym style.css w kolejnosci wczytywania i zawiera jedynie opis ów problematycznego diva. Skoro FF tak chce pogrywac to jemu dalem width: 50%, a dla IE dalem 100%).
Jednaki nie chce mi to działać pod IE, czyt. jakby wcale nie załadowalo tego CSSa.
Prosze o porade jak to złozyc do kupy
Go to the top of the page
+Quote Post
SirZooro

-----

Kod wydaje się być poprawny. Wstaw ten arkusz żeby zawsze się ładował (bez tej instrukcji warunkowej) i sprawdź czy wtedy wszystko działa. Jeżeli też nie będzie działać, to błąd jest gdzie indziej.
+Quote Post
hiszpanespaniol

-----

dodaj position: relative do div'a którym chcesz mierzyć rozpiętość tego co ma absolute i po sprawie (czyli do tego który obejmuje ten z absolute). dla elementów pozycjonowanych absolutnie istnieją tylko inne elementy pozycjonowane.

Chociaż hacki css nie są zalecane, to jednak puki co są niezawodne. Jeżeli warunek dla ie Ci nie zadziałał, to na pewno zadziała takie coś zaserwowane w takiej kolejności:

1. .klasa { //to dla wszystkich przeglądarek
  2. position: absolute;
  3. width: 100%;
  4. }
  5.  
  6. * html .klasa { // to dla ie6-
  7. position: absolute;
  8. width: 50%;
  9. }
  10.  
  11. *+html .klasa { // to dla ie7+
  12. position: absolute;
  13. width: 12%;
  14. }

pamiętaj jednak, że hacki/if'y css'owe to ostateczność. W większości przypadków da się ich uniknąć i to zazwyczaj za pomocą usuwania reguł, a nie dopisywania.

pozdrawiam

Ten post edytował hiszpanespaniol 12.12.2008, 23:35:08
+Quote Post
zaaap

-----

@hiszpan: wielkie dzieki. Twoje rady zawsze sa na poziomie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Mała kombinacje z ustawieniem relative i wystarczyło.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:40