![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Przekopałem trochę 'internetów' i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie mianowicie: czy jest możliwe przejście do nowe linii div'em, coś a'la <br>. Nie chodzi mi tu o sytuacje float'owania, ustalania wymiarów, clear:both itd. Czy jeśli mam trzy div'y obok siebie (nieważne jakie są rozmiary i stosunek do całości strony) i chcę, żeby ten najbardziej z prawej 'przeszedł do nowej linii'. Czy mogę to zrobić w CSS jakimś konkretnym poleceniem? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie tylko niestety funkcja clear przenosi 'pod spód' wszystkich div'ów. Załóżmy, że mam nagłówek, środek i stopkę. Jeśli chcę 'przenieść na doł' div'a w obrębie środka to funkcja clear i tak przerzuca go do stopki (czyli na sam dół strony). Mnie zależy, żeby funkcja zadziałała w obrębie jakiegoś kontenera. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to pokaż kod a nie każesz się domyślać.
|
|
|
![]()
|
|
DIV o klasie 'ten-pod-poprzednie' powinien się znaleźć pod DIV'ami o klasie 1 i 2 ale nad DIV o klasie 'stopka'. Poniżej grafika na szybko zrobiona. http://zapodaj.net/34f44c54a6158.png.html - chodzi o kwadrat nr 3. Ten post edytował L0k0 4.02.2015, 14:33:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://jsfiddle.net/mktx0Lkz/
a jak div z klasą "stopka" będzie miał position: absolute lub position: fixed to w ogóle nie widzę problemu... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 10 Dołączył: 13.03.2014 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje pytanie brzmi: Co właściwie chcesz osiągnąć?
Aby ten 3 był niżej daj 2 pierwszym:
Z tym że przy dispaly jeśli ładnie piszesz kod będziesz miał małą przerwę. Możesz ją obejść albo dając dwa divy obok siebie bez spacji, przejścia w nową linie itp. (<div class="1"></div><div class="2"></div>). Albo dając między nimi komentarz. A tamtemu 3 dać:
Tylko mam pytanie. czemu nie użyjesz br? czemu nie możesz tych 3 divów wrzucić w jeszcze jeden który będzie miał odpowiedni width który sprawi że 3 "nie zmieści się" i zejdzie niżej? Jeśli nadal będziesz miał problem to napisz. Az Ci to napiszę. Ten post edytował NickOver 4.02.2015, 15:01:36 |
|
|
![]()
|
|
Tylko mam pytanie. czemu nie użyjesz br? czemu nie możesz tych 3 divów wrzucić w jeszcze jeden który będzie miał odpowiedni width który sprawi że 3 "nie zmieści się" i zejdzie niżej? Po pierwsze: <br> jest znacznikiem do wykorzystania w tekście, a nie układania szkiletu strony. http://stackoverflow.com/questions/2732168...e-current-accep Po drugie: wiem, że mogę to zrobić z odpowiednią szerokością, floatami i innymi bajerami. Jestem tego świadomy. Jednak zastanawiałem się nad prostszym i szybszym rozwiązaniem. Po trzecie: Kod display: block nie jestem ekspertem ale div jest elementem blokowym więc to chyba nie ma sensu. Sens by to miało w przypadku <span>No i po czwarte: Kolega wyżej rozwiązał mój problem ![]() Pozdrawiam Ten post edytował L0k0 4.02.2015, 15:43:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 06:21 |