![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam jakąś grafikę o rozmiarze np. 600X800 i grafika wygląda normalnie ale chcę zrobić za pomocą css'a mniejszy rozmiar tej grafiki ale koniecznie, żeby był wycentrowany w pionie (tzn. żeby jego "miniatura" nie była brana z górnego punktu tylko żeby pod uwagę był brany środek zdjęcia...)
Wygląda to w tej chwili tak:
i zdjęcie-miniatura zmniejsza się prawidłowo ale niestety nie widać środka, tylko jego górną część ![]() Jak to zrobić, żeby brał środek zdjęcia w miniaturze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest miniatura.
Miniatura to małe zdjęcie, a nie duże które sobie zmniejszysz w css. Zrób miniaturę w php. Potem zastanowisz się nad css. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić np tak:
lub
css:
Wycentrować możesz w taki sposób, ale to tylko dotyczy tła:
lub znając rozmiary grafiki, obliczyć jej przesunięcie Ten post edytował kujol 30.03.2014, 15:51:14 -------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A jak zrobic takie przesuniecie? I czy da sie zrobic przesuniecie o np 50% wysokosci? Jesli chodzi o miniature - faktycznie źle to nazwałem - chodzi o zmniejszenie całości zdjęcia ale tak żeby jego wysokość maksymalna była jak w przykładzie i żeby w tej "miniaturze" było wycentrowane w pionie czyli jak np. Zdjęcie ma wysokości 800px to np po zmniejszeniu ma sie wyświetlać np. 200px - czyli przesunięte od góry o 200px, bo zdjecie ma 200px i kolejne 200px - niewidzialnego spodu...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
Niestety żadna z podanych porad nie działa prawidłowo
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw jako tło i zrób jak kolega Kujol pisał:
Innej opcji bez tony javascriptu nie ma -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Nie mogę tego zrobić jako background.
Zatem nie da się... ok |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież zmniejszenie img za pomocą css nie powoduje jego ucięcia, a jedynie zmianę wielkości, co tu chcesz centrować? To jest ten sam img, tylko nieco mniejszy? Pokaż kod HTML, bo to o czym piszesz nie ma sensu.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.06.2025 - 18:21 |