![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chce zrobić półprzeźroczyste tło, a na nim tekst bez przeźroczystości.
Pomyślałem, że po prostu jeden div będzie tłem, a drugi (div w divie z tłem) będzie zawartością. Zrobiłem tak i kolor czcionki normalnie się ustawił, ale przeźroczystość jest ta sama co w divie pod. Jeśli ustawie diva osobno, to jest ok, czyli jakby dziedziczył tą przeźroczystość. index.php
style.css Kod @CHARSET "UTF-8"; body{ background-image: url("images/background.png"); } #search{ -moz-border-radius: 40px 10px; border-radius: 40px 10px; margin: 0 auto; width: 500px; filter:alpha(opacity=60); opacity: 0.6; -moz-opacity: 0.6; background-color: #000000; } #searcha{ text-align: center; color: #ffffff; filter:alpha(opacity=100); opacity: 100; -moz-opacity: 100; } wie ktoś jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadpisz style na takie jakich potrzebujesz.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie w tym problem, że nadpisałem przeźroczystość na 100, ale mimo wszystko wciąż jest 60% (sprawdzałem w gimpie, i tekst jest jasnozielony, a tło jest zielone)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj clear: both;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie w tym problem, że nadpisałem przeźroczystość na 100, ale mimo wszystko wciąż jest 60% (sprawdzałem w gimpie, i tekst jest jasnozielony, a tło jest zielone) dlatego takie okienka robi sie na pol przezroczystym png. Nie da sie tego "wymazac", chyba ze w css3 to zrobili. -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 09:12 |