![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
mam pewien problem, używająć CSS chciałbym zrobić tło strony która ma po prawej i lewej tronie cień. I teraz w czym kłopot: 1. jak robie sobie 2 klasy cień lewy i prawy, po dodaniu do diva main wyświetlany jest tylko jeden ( ale już wiem ze nie da się tego tak zrobić ) 2. jak chciałbym rozdzielić swojego diva main na 3 lewy, środkowy i prawy to będę musiał deklarować stałą wielkość lewego i prawego ( chyba ? ) Zalezy mi na tym aby div main miał inny kolor niż tło oraz aby wydłużał sie do odpowiedniej wielkości. Teoretycznie można to rozwiązać wrzucając grafikę jako bg, tylko dochodzą kwestie monitora i przybliżania przegladarki ( tzn tekst zjerzdza z przeznaczonego miejsca ) Jak to rozwiązać? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale jeśli chcesz zrobić układ 3 kolumn <div> to nie muszą one mieć narzuconej szerokości można zrobić to tak: dajesz jeden duży div w nim trzy małe czyli lewy prawy i środkowy. Każdemu z tych małych dajesz float: left już masz 3 kolumny, ich szerokości możesz określić procentowo lub zakresami min-width i max-width. Stałą szerokość ustaw tylko dużemu divowi np 960px. Jak chcesz żeby każda z tych kolumn była tej samej długości to w dużym divie po trzech małych dodaje diva z takimi atrybutami width:100%, clear:both; i pozamiatane. Możesz też zapoznać się z css3 i box shadow ale nie wszystkie przeglądarki sobie z tym radzą.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jestem do konca pewny czy dobrze zrozumiałem pytanie.
ad 1. dajesz diva, a w nim drugiego diva. jednemu dajesz cien lewy a drugiemu cien prawy. content wstawiasz oczywiscie do tego wewnętrznego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
AD1 mam jednego diva main i tworze sobie dwie klasy jedna to lewy cień przy użyniu CSS3 a druga to prawy cień. Dodając teraz sobie to <div class="lewy_cien prawy_cien"> jeden znika tak jak pisałem wiem już dlaczego. AD2 używając : <div style="float: left; width: 10px;"></div> // i tu jakis tam background cieniu <div style="float:left; width: 900px;"> Treść strony </div> <div style="float: left; width: 10px;"></div> // i tu jakis tam background cieniu Divy pierwszy i ostatni nie będą się rozszeżać adekwatnie do środkowego, bynajmniej u mnie tak nie ma, nawet jak to wszystko dam jeszcze w jakiś inny div. Ten post edytował Micchaleq 27.01.2012, 10:47:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMO od czasu kiedy znalazłem generator dla box-shadow i text-shadow, życie stało się łatwiejsze
![]() |
|
|
![]()
|
|
Sprawde jak to działa.
Ten post edytował Micchaleq 27.01.2012, 12:40:35 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 05:47 |