![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_TakiTam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jestem confused.
Mam zasadnicze pytanie: Kiedy lepiej użyć zmiennej, a kiedy stała lepiej się spisze? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Rozróżniasz pojęcia stojące za słowami stała i zmienna?
Równie dobrze możesz zapytać co się lepiej spisze: okno, czy mur. -------------------- |
|
|
-Gość_TakiTam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Rozróżniam te pojęcia. I wiem już nawet jakie są konsekwencje zastosowania zmiennej lub stałej. I dodam coś jeszcze: wiedzy tej nie zdobyłem dzięki takim ludziom jak Scanner.
1. Stałe nie mają znaku dolara ($) przed nazwą; 2. Stałe mogą być definiowane oraz używane wszędzie bez zważania na zasady dotyczące zakresu ich dostępności; 3. Stałe nie mogą być redefiniowane lub undefined po tym jak raz zostały zdefiniowane; 4. Stałe mogą zawierać tylko wartości skalarne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
No więc czego nie rozumiesz jeśli chodzi o stosowanie stałych i zmiennych?
-------------------- |
|
|
-Gość_TakiTam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy uzasadnione jest stwierdzenie, że co do zasady wszędzie gdzie się da należy stosować stałe, a tylko tam, gdzie to jest konieczne - zmienne?
|
|
|
![]()
|
|
Osobiście stosuję stałe tylko do wartość, które są niezmienne przez cały czas działania skryptu.
Np. HomeDir pakietu, Bazowy URL, prefix tabel w bazie... Co do tej zasady o której mówisz - nigdy o niej nie słyszałem... -------------------- |
|
|
-Gość_TakiTam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(scanner @ 2004-12-22 11:53:56) Osobiście stosuję stałe tylko do wartość, które są niezmienne przez cały czas działania skryptu. Np. HomeDir pakietu, Bazowy URL, prefix tabel w bazie... No, i teraz się czegoś od Scannera dowiedziałem ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:18 |