![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam,
mam pewien problem... niedawno zainstalowałem najnowszą wersję PHP czyli 5.2.6. Po upgradzie PHP nie widzi rozszerzeń dla PostgresSQL ![]() Kod [PHP_PDO_PGSQL] extension=php_pdo_pgsql.dll [PHP_PGSQL] extension=php_pgsql.dll Odpowiednie pliki znajdują się w folderze ext. Skrypty korzystające z PostgreSQL zwracają wyjątek o braku drivera. Spoglądając w phpinfo() faktycznie tych rozszerzeń nie widać. Próbowałem przeinstalować PHP i przy oknie zmiany rozszerzeń są one zaznaczone jak byk (no bo faktycznie są zainstalowane). Downgrade do PHP 5.2.5 również nie pomaga... Miał ktoś podobny problem? Pozdrawiam, pion |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrym pomysłem było by śledzenie błędów podczas uruchomienia - ustaw display_startup_errors na On i sprawdź czy odczytywany jest odpowiedni plik konfiguracyjny przez phpinfo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Faktycznie, dostaję błędy:
Kod PHP Startup: Unable do load dynamic library 'C:\Program Files\PHP5\ext\php_pdo_pgsql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu. PHP Startup: Unable do load dynamic library 'C:\Program Files\PHP5\ext\php_pgsql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu. Błędy te pojawiają się dwukrotnie (nie powinny raz?). Tylko kurcze pod podanymi ścieżkami te pliki fizycznie istnieją... sprawdziłem ich rozmiary i mają odpowiednio 28kB i 96kB. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może są uszkodzone, pobierz binarki ponownie (php_pdo.dll ~93KB i php_pgsql.dll ~97KB w mojej paczce) lub spróbuj załadować je dynamicznie.
|
|
|
![]()
|
|
Chyba faktycznie jest jakiś bug w tej wersji:
http://bugs.php.net/bug.php?id=44905&edit=2 Spróbuję jak radzisz i dam znać co i jak ![]() // EDIT: Załadowanie dll-ek z PHP 5.2.5 pomogło. Dzięki za naprowadzenie! Ten post edytował phpion 11.05.2008, 09:26:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja także miałem ten problem.
Reinstalacja WAMP 2.0c nie pomagała. Zainstalowałem WebServ 2.0, skopiowałem jego binarkę php_pg.sql do katalogu php w WAMP-ie. Różniły się rozmiarem i to dość znacznie. Teraz śmiga bez problemu. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie co jest odpalilem wampa i chce dodac php_pgsql.dll i dostaje przy starcie
PHP STARTUP : Unable to load dynamic library 'c:/wamp/.../php_pgsql.dll' - Nie mozna odnalezc okreslonego modułu. Plik mam na bank w tym katalogu |
|
|
![]()
|
|
Panowie co jest odpalilem wampa i chce dodac php_pgsql.dll i dostaje przy starcie PHP STARTUP : Unable to load dynamic library 'c:/wamp/.../php_pgsql.dll' - Nie mozna odnalezc okreslonego modułu. Czytając takie posty zastanawiam się nad sensem istnienia "pomógł" - przecież miałem dokładnie ten sam błąd i otrzymałem rozwiązanie! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No patrz a ja mam dokładnie ten sam problem tylko ze akurat ta solucja nicht worken.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:14 |