![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Po wyeksportowaniu bazy danych z jednego hostingu i importowaniu tej bazy na drugi hosting zauważyłem, że na tej nowej stronie nie ma polskich znaków. Zamiast nich są na całej
stronie znaki zapytania. Co mogę zrobić, aby przywrócić polskie znaki ? Gdy dodaje nową treść z polskimi znakami to działają normalnie i dobrze się pokazują. Problem jest ze starą treścią Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie są ok? Charset na stronie ustawiony poprawnie? Jakie masz ustawione collation w ten nowej oraz starej bazie?
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie tej nowej też są znaki zapytania przy polskich literach. Charset ustawiony jest na obydwu stronach na UTF-8. Tak samo jest z collation ma on ustawienie w bazie utf8_general_ci
Dodam tylko, że oprogramowanie to PHP-FUSION 7 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja robiłeś eksport z poprzedniego serwera, to w pliku wynikowym jest wszystko ze znakami ok?
|
|
|
![]()
|
|
Sam zerknij, wysłałem Ci na PW link do tego pliku sql
|
|
|
![]()
|
|
Masz problem z eksportem, bo już tam nie ma polskich znaków. Jak robisz eksport z PMA, to masz ustawiony charset UTF-8?
|
|
|
![]()
|
|
Tak http://iv.pl/images/41188177009936906585.png
W starej bazie mam wersje PMA 4.0.5 a w nowej 3.5- Czy możliwe jest, że to przez wersje tak się dzieję ? |
|
|
![]()
|
|
Plik SQL ma kodowanie poprawne, więc to na etapie eksportu jest coś zwalone. Co do wersji PMA - raczej nie, ale wykluczyć w stu procentach tego nie można. Systemy porównań są ok, charset poprawny, kodowanie pliku też - chyba nie mam pomysłu więcej.
Najprostszą metodą byłoby zrobienie dumpa z poziomu terminala ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ja rowniez mam problem z polskimi znakami. Polskie znaki na samej stronie html dzialaja bez zarzutu wszystko ladnie smiga na utf-8.
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;" charset="utf-8" /> Problem pojawia sie z transferem danych do bazy danych. Gdy wrzuce jakies polskie literki bezposrednio z bazy danych wszystko jest wyswietlane dobrze(uzywam php my admin), ale gdy wrzucam jakies polskie litery z formularza do bazy danych, to nie sa one wyswietlane w bazie danych prawidlowo. Nie wiem co mam robic, uzywam mysqli a nie mysql! Musicie mi pomoc, inaczej dostane mocno po mordzie jezeli tego nie zrobie. Kuzyn jest wsciekly. Dobra po wielu eksperymentach udalo mi sie odnalezc problem. Widze jednak ze na forum kompletnie nikt nie interesuje sie tym co pisze, wiec nie mam zamiaru pisac o tym co bylo nie tak.To taka mala kara z mojej strony. Ten post edytował Xtreeme 2.11.2014, 12:16:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.05.2025 - 03:56 |