![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem XAMPP, zmieniłem hasło roota z pustego na własne.
Z http://localhost/xampp/index.php wywołałem phpMyAmdmin, przeszedłem na stronę http://localhost/phpmyadmin/ Pokazał się błąd: Witamy w phpMyAdmin 2.11.4 phpMyAdmin próbował połączyć się z serwerem MySQL, a serwer odrzucił połączenie. Powinieneś sprawdzić nazwę hosta, nazwę użytkownika i hasło w pliku config.inc.php i upewnić się, że odpowiadają one informacjom danym przez administratora serwera MySQL. Błąd MySQL zwrócił komunikat: Nie udało się nawiązać połączenia: błędne ustawienia. Odinstalowałem całkowicie i zainstalowałem znowy Xamppa ale to nic nie dało. W config.inc.php mam: =========================== <?php /* * This is needed for cookie based authentication to encrypt password in * cookie */ $cfg['blowfish_secret'] = 'xampp'; /* YOU SHOULD CHANGE THIS FOR A MORE SECURE COOKIE AUTH! */ /* * Servers configuration */ $i = 0; /* * First server */ $i++; /* Authentication type and info */ $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config'; $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; $cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; $cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysql'; /* User for advanced features */ $cfg['Servers'][$i]['controluser'] = 'pma'; $cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = ''; /* Advanced phpMyAdmin features */ $cfg['Servers'][$i]['pmadb'] = 'phpmyadmin'; $cfg['Servers'][$i]['bookmarktable'] = 'pma_bookmark'; $cfg['Servers'][$i]['relation'] = 'pma_relation'; $cfg['Servers'][$i]['table_info'] = 'pma_table_info'; $cfg['Servers'][$i]['table_coords'] = 'pma_table_coords'; $cfg['Servers'][$i]['pdf_pages'] = 'pma_pdf_pages'; $cfg['Servers'][$i]['column_info'] = 'pma_column_info'; $cfg['Servers'][$i]['history'] = 'pma_history'; $cfg['Servers'][$i]['designer_coords'] = 'pma_designer_coords'; /* * End of servers configuration */ ?> =========================== |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';
Tak jest, a co trzeba zmienić aby działało? Czy wyrzucić tą linię? Zakomentarzowałem ale nadal nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<facepalm>
A nie przyszł Ci do głowy wstawić tutaj nowego hasła? |
|
|
![]()
|
|
A jakiego? Wstawienie dowolnego np. 'root' nic nie daje. Należy "upewnić się, że odpowiadają one informacjom danym przez administratora serwera MySQL" - skąd wziąć nazwę roota i hasło?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"nazwa roota" nie powinna byc specjalnie trudna do zdobycia ;P
haslo zdaje sie ze jest defaultowo puste w xampp ? a tak zupelnie btw. jestes pewien ze mysql poprawnie wstal ? ustaw sobie tez 'host' na 'localhost' tzn. $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; tak na wszelki wypadek ![]() Ten post edytował yevaud 19.06.2010, 14:27:57 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
ustaw sobie tez 'host' na 'localhost' tzn. $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost' nie pomogło "serwer odrzucił połączenie" Czy to znaczy że phpMyAdmin usiłuje łączyć się z bazą przez użytkownika root i puste hasło a baza ma inne hasło? Jak je zresetować? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jestem już bliżej Wykonałem mysqld-nt.exe --init-file=C:\\install\\mysql-init.txt gdzie w pliku mysql-init.txt UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD('root') WHERE User='root'; FLUSH PRIVILEGES; Ale gdy uruchomiłem XAMPPa to miałem ERROR: MySql service not started [-1] |
|
|
![]()
|
|
Może prościej będzie odinstalować XAMPPa, pokasować katalogi i zainstalować od nowa?
|
|
|
![]()
|
|
Już to robiłem. Zastanawiam się aby odinstalować i zainstalować coś innego ale nie chciałbym ponieważ przerabiam kurs na którym użyto właśnie XAMPPa
Odinstalowałem XAMPPa, pokasowałem katalogi, zrestartowałem Windows a okazuje się że usługa MySql nadal jest tylko nie daje się uruchomić. Prawdopodobnie dlatego że Wykonałem mysqld-nt.exe --init-file=C:\\install\\mysql-init.txt gdzie w pliku mysql-init.txt UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD('root') WHERE User='root'; FLUSH PRIVILEGES; A gdy uruchomiłem XAMPPa to miałem ERROR: MySql service not started [-1] Teraz będzie błąd nawet gdy zainstaluję innego WAMPa. Sam Windows ma libmySQL.dll czy to odpowiada za usługę? Jak ją zresetować. Obecnie nie mogę uruchomić MySql, pojawia się błąd Mam w rejestrach HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\Root\LEGACY_MYSQL - co można zmienić w rejestrach? Legacy jest ustawione na 1 HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MySql - chyba najważniejszy klucz ImagePath wskazuje na c:\usr/MYSQL/bin/mysqld.exe - jest to katalog Krasnala który usunąłem Uruchamiam XAMPPa,gdy próbuję wystartować MySql wypisuje Busy... Error: MySql serivce not started [-1] Poszło! W http://forum.pcformat.pl/thread-137294.html znalazłem mi wyskakiwał tylko ten problem "MySql service not started [-1]" zrobiłem tak: pozamykałem wszystkie aplikacje związne z xampp, w menadżerze urządzeń sprawdziłem czy nic nie ma i uruchomiłem: - mysql\resetroot.bat i mysql\mysql_uninstallservice.bat - potem installservice.bat (konsola wyświetliła ze wszystko poszło pomyślnie), następnie odpaliłem xampp i działa. I udało się wejść na http://localhost/phpmyadmin/ ! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 06:32 |