![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam potrzębuę pomocy przy funkcji, która konwertuje tablicę na XML. Pojawia się problem i nie mam pojkećia jak go rozwiązać.
Wyskakuje w firefox: CODE Błąd parsowania XML: deklaracja XML lub tekstu nie jest na początku jednostki Obszar: http://localhost/sklep_grywus/catalog/categories Numer linii: 3, kolumna 1:<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><categories><node><id><![CDATA[2]]></id><name><![CDATA[Gry]]></name></node><node><id><![CDATA[3]]></id><name><![CDATA[Karty]]></name></node><node><id><![CDATA[4]]></id><name><![CDATA[Modele]]></name></node><node><id><![CDATA[1]]></id><name><![CDATA[Puzzle]]></name></node><node><id><![CDATA[5]]></id><name><![CDATA[Zabawki]]></name></node></categories> ^ Tutaj mam funkcje w modelu home
A funkcja wyświetlania w kontrolerze catalog wygląda tak:
Męczę się z tym już dwa dni i nie wiem w czym jest problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 20 Dołączył: 20.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś w reszcie skryptu Ci wyrzuca puste linie, problemem jest to, że <?xml ?> pojawia się dopiero w 3 linii, a powinno być w pierwszej... Spróbuj usunąć spację po header, może to ona Ci bruździ. Jak nie, to może jakieś include robisz? Jeśli include zamykasz znacznikiem ?> (co nie jest konieczne) i masz po nim enter, to Ci go wyrzuci do kodu. Ewentualnie profilaktycznie usuń wszystkie białe znaki (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif)
Ten post edytował wdev 4.04.2011, 21:51:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie. Chodziło o białe znaki. Po <?php ..... ?> miałem kilka spacji i tu tkwił problem. Dzięki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XML nie generuje się poprzez ręczne łączenie tekstu. To najprostsza droga do błędów. Już na chwilę obecną Twój kod jest podatny na błędy (wystarczy, że w $value będzie "]]>" i XML się posypie).
Masz odpowiednie narzędzia do generowania XML-i, więc użyj ich: DOM. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:31 |