![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracodawcy poszukują osoby: biegła znajomość html/css.
Co oznacza konkretnie? Że zna wszystkie właściwości css na pamięć? Jestem ciekawa jak wygląda wiedza kodera html/css, który siedzi nad tym np rok, zerka na manuale i gotowce css czy wszystko sam pisze od nowa w html i css. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Biegła znajomość to pojęcie relatywne i nie da się określić co ktoś ma przez to dokładnie na myśli. To tak samo jak z duży dom - nie powiesz na tej podstawie czy ma on 500 czy 2500 m^2.
Biegła znajomość oznacza, że jesteś w stanie bez najmniejszych problemów wykorzystywać możliwości języka oraz jego standardową bibliotekę. Nie oznacza to znajomości wszystkiego na pamięć. Sam biegle znam np. PHP, ale muszę od czasu do czasu zobaczyć w manualu "jak to dokładnie ma być" - ale dotyczy to wyłącznie rzadziej używanych funkcji/elementów. W przypadku HTML/CSS dochodzi do tego fakt, że te technologie są tak ograniczone/proste, że raczej zna się na pamięć ich wszystkie możliwości (może z wyjątkiem rzadziej używanych właściwości CSS, np. list-style-type: decimal-leading-zero). Masz znać mniej-więcej wszystko. To, że Ci się zapomni jak się coś uruchamiało itp. - od tego właśnie jest manual, wszelkiego rodzaju tablice, encyklopedie itp. - masz wiedzieć, że takie coś istnieje - bo szczegóły zawsze możesz sobie wyszukać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tego dochodzi fakt, że nazwy wszystkich funkcji/elementów/właściwości pochodzą z j.angielskiego, więc znając choćby same podstawy jesteś w stanie w ciemno strzelić nazwę właściwości odpowiedzialnej za np. kolor czy czcionkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Koder html i css z reguły pamięta większość. Oczywiście, że raczej nie wszystko, ale zna możliwości i wie co do czego służy. Przydatne w wielu momentach są CheatSheety, czyli podręczna lista np właściwości css i poszczególnych wartości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koder html i css z reguły pamięta większość. Oczywiście, że raczej nie wszystko, ale zna możliwości i wie co do czego służy. Czy nie wszystko? Dobry koder HTML/CSS według mnie jednak zna wszystko na pamięć. I nie mówię tu o tym, że np. wychodzi technologia HTML5, która tak naprawdę jeszcze nie wyszła i on już ją całą zna na pamięć. Mam tu na myśli stabilnie i powszechnie działające już technologie, w tym przypadku HTML4(XHTML)/CSS2. Rzecz jasna każdemu zdarza się zapomnieć jakiejś nazwy, jednak wątpię żeby jakikolwiek dobry koder zmusił się do pracy z notatnikiem. Od tego są już wspomniane CheatSheety. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jeszcze dodam, że biegłość poza samą znajomością suchych właściwości z teoretycznego punktu widzenia ma się czasem nijak jeśli weźmie się pod uwagę praktykę - czyli teoretycznej biegłości CSS/HTML można się nauczyć jak wierszyka w pare godzin/dni to najwłaściwsze metody ich wykorzystania poznaje się czasem latami a nawet dłużej bo tak jak w medycynie wszystko się ciągle zmienia (nawet semantyczna strona tych języków bywa dyskusyjna) dlatego należało by być ciągle w tych tematach na bieżąco.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wolutku po wolutki , małymi kroczkami i tego czego chcemy to się tego nauczymy , znam to ze swojej skóry.
Na początku (x)html,css wydawał się dla mnie trudny ale jakoś się nauczyłem , ale raczej nie znam na pamięć wszystkiego , ale z wyszukaniem jak rozwiązać problem nie mam problemu.Gorzej jest z php u mnie , żeby zapamiętać jakaś funkcje mam problemy , a żeby jej użyć jeszcze większe , ale myśle , że z biegiem czasu to samo przychodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ważne jest , żeby wiedzieć gdzie szukać. Ten post edytował gigzorr 27.05.2010, 20:58:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Co oznacza konkretnie? Że zna wszystkie właściwości css na pamięć? Dla mnie oznacza znajomość stosowania tego w praktyce z uwzględnieniem wszelkich różnic w stosowaniu różnych własności pod wszystkimi przeglądarkami. Sama teoria, to pikuś, bo CSS w teorii jest piękny. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Gorzej z jego interpretacją przez przeglądarki i wtedy dopiero zaczyna się pole do popisu, na czym polega biegłość w stosowaniu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi o to, żeby znać wszystko na pamięć(Sam np. bardzo rzadko używam znaczników: dd, dt, code). Ważne jest, abyś, po tym jak szef każe Ci zakodować przygotowany przed grafików design, wiedział jak się do tego zabrać oraz wykonał swoją pracę poprawnie i w bardzo krótkim czasie. Szefa raczej nie będzie obchodziło czy zaglądasz do książki i/lub internetu jeżeli będziesz potrafił te informacje znaleźć w ułamek sekundy. Jeśli zakodujesz to bardzo szybko, będzie to oznaczało, że wykonujesz swoją pracę biegle (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . I tak po pewnym czasie nauczysz się wszystkiego na pamięć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Gorzej jest z ludźmi, którzy niby wszystko umieją a jak dochodzi co do czego to wstawiają div-y do linków lub robią szablon strony na tabelkach lub jeszcze gorzej - tabelki na div-ach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gorzej jest z ludźmi, którzy niby wszystko umieją a jak dochodzi co do czego to wstawiają div-y do linków lub robią szablon strony na tabelkach lub jeszcze gorzej - tabelki na div-ach. Niektórych szefów to też nie będzie obchodzić dopóki będzie działać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale rozumiem o co ci w sumie chodzi i się zgadzam, brak mądrości z wiedzą to problem, lepiej żeby ktoś nie posiadał ani tego ani tego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy można zdobyć trochę więcej praktyki i wiedzy jeśli samemu przetestuje chociaż kilkanaście przykładowych szablonów ze strony http://www.freecsstemplates.org/ ?
Nie za bardzo mi idzie cięcie layoutu do kodu html/css na początek. Jak się zaczęło u Was, że cięcie layoutu szło coraz lepiej? Ten post edytował olkaa 1.06.2010, 15:28:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.
Do tego lektura magazynów A List Apart, Smashing Magazine, czy Quirksmode.org; jest tego trochę. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Powiedzmy, że ze strony ściągnęłam prosty szablon css. Popatrzyłam jak to wygląda, a później spróbować samej pisać reguły w css czy w inny sposób? Albo przejrzeć kilka różnych szablonów css?
Proszę o rady jak zacząć, żeby nabrać więcej wprawy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisz, pisz i jeszcze raz pisz.
Rób szablony, przerabiaj, pisz od nowa. Ja np. html znam od 2 lat. Od 1,5 roku css. Ale po ok. 2-4 miesiącach używania danego języka większość komend które używam same wchodzą w głowę. Obecnie znam dość dobrze 3 języki i uczę się kolejnych dwóch, jednocześnie pogłębiając tamtą wiedzę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Piszę, piszę i piszę...
Szablon ze strony http://www.freecsstemplates.org/css-templates/40/ Name: outoftheblue
Zrobiłam u siebie (tylko sam layout bez tekstów):
Może tak być? Czy można zrobić layout css, tak jak mi wygodnie jak powyżej? Ten post edytował olkaa 3.06.2010, 21:55:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm , a dlaczego niby nie?;p
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Biegła znajomość oznacza, że musisz umieć w biegu zakodować jakąś grafikę (bez zatrzymywania się na forum). Musisz umieć też dokonywać poprawek kodu w pełnym galopie i online, bo często zdarza się, że jakiś artykuł rozwala stronę itp. itd. etc.
|
|
|
![]()
|
|
Czy warto umieć stare formatowanie z html np http://www.kurshtml.boo.pl/html/tekst.html?
Wystarczą style z css? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 11 Dołączył: 29.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tagi prezentacyjne w (X)HTMLu są przestarzałe. Warto wiedzieć jedynie, że coś takiego istniało w poprzednich wersjach. Reasumując - jeżeli nie piszesz stron pod (bardzo) stare przeglądarki - nie warto ich się uczyć/pamiętać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy warto umieć stare formatowanie z html np http://www.kurshtml.boo.pl/html/tekst.html? Wystarczą style z css? Warto a nawet należy widzieć do czego służy znacznik <p>,<h1> czy <pre>. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:27 |