![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Na dole podalem przyklad pelnego sprawdzonego uzycia z banami w pliku txt
Niezmiernie sie nudzilem :-) wiec napisalem cos takiego moze komus sie przyda :-P Co prawda nie ma cache itp (banow na hosty) ale powino wystarczyc dla mniej wymagajacych ;-) (zawsze mozna rozbudowac)
To cala funkcja nastepnie... Proste uzycie
a to chyba najbardziej wygodne
Chyba glowny plus to maski wiec dzialaja one tak * dowolna liczba z zakresu 0-255 czyli np 10.0.0.* Banuje 10.1.1.0 10.1.1.1 ... 10.1.1.255 ? dowolna liczba z zarkesu od 9-0 czyli 10.?.0.0 Banuje 10.1.0.0 10.2.0.0 10.3.0.0 ... 10.9.0.0 Ale juz nie 10.10.0.0 :-) (jakby bylo zamias ? * to by byl ban) Mozna oczywsice z ? kozystac w polaczeniu np 10.12?.1.1 Banuje 10.120.1.1 10.121.1.1 ... 10.129.1.1 Jak i laczyc wszytko np *.23?.*.* |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CZY NIKT MI NIE PODPOWIE JAK SIE UMEISZCA TEN SKRYPT NA STRONIE WWW ?
![]() Świetnie bo to jest to czego szukam tylko mam pytanie bo nie wiele wiem o php wiec czy moze ktoś pomóc i opisać czy ten kod wstawia sie w jakies pliki .txt a któro wstawia się do samego index.php dla was to jest trywialne dla mnie jednak nie ![]() i czy ten skrypt blokuje ip na wszytskich przegladarkach tzn jak ktos wchodzi z IE czy z FireFoxa ? bo ja mialem taki co blokuje ale tylko pod firefoxa ![]() Ten post edytował Caw 30.03.2005, 20:44:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 1. poprostu wstawiasz na poczatku strony
Plik do ktorego to wstawiasz musi byc plikiem php, jak masz plik html to wstaw to na poaczatku strony i zmien rozszerzenie na np index.php. pozniej zrob plik block.php i wstaw tam kod
i potem w tablicy
Wpisujesz ip ktore chcesz banowac Ten post edytował Dex1987 1.04.2005, 18:49:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory ale to nie działa
![]() Kod <?php include ("block.php"); $array = array( '83.12.23.35', ); $ip = '83.12.23.35'; //$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; if( ban( $array, $ip ) ) { echo 'Zbanowany'; } else { echo 'NieBan'; } ?> <HTML> <HEAD> moj index.php wygląda tak Kod <? include "gora.php" ?><? include "pliki/start.php" ?><? include "dol.php" ?> <? include "prawa.php" ?> plik góra.php to poczatek strony tam sa znaczniki <HTML><HEAD><BODY> przykładowo wpisałem swoje IP aby sprawdzić czy banuje i co widze :| wchodze na strone a tam pojawia się tylko napis na samej gorze zbanowany :| a strona działa normlanie więc nie wiem o co chodzi. Jak wstawiłem ten skrypt do pliku index.php to całkiem strona nie chciała się wyświetlić ![]() nie wiem o co chodzi :/ plikowi block.php nadałem atrybuty 777 na serwerze. Ktoś wie o co chodzi ?:/ Aha sprawdzałem to pod IE 6 ----------------------------------------------------------------------------- A gdzie mam wsadzic te piec linijek ![]() ![]() Kod <?php
if( !ban( file( 'plik.bany.txt' ), $_SERVER['REMOTE_ADDR'] ) ) { die( 'Aaa... Twoje ip jest zbanowane...' ); } ?> Ten post edytował Caw 2.04.2005, 21:08:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest dosyc proste wstawiasz kod strony tam gdzie ma przechodzic warunek i tyle!!! robisz includa po ifie zbanowane czy tam nie zbanowane... i wszystko hula
![]() -------------------- www.tanieprogramy.edu.pl
www.zamkor.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Strona.php (gdzie kolwiek)
plik.bany.txt Kod 83.12.23.35 83.12.*.?32 Na ten kod nie ma wplywu przegladarka... jak os nie dziala dalej daj znac:) |
|
|
![]()
|
|
sory ale jestem chyba jakiś inny
![]() Zrobiłem takl jak hwao napisałeś stowrzyłem plik.bany.txt wkleiłem ten kod tak jak tu pisze: Kod <?php <php //.. zalacz funkcje alob wklej :-) if( !ban( array_map( 'trim', file( 'plik.bany.txt' ) ), $_SERVER['REMOTE_ADDR'] ) ) { die( 'Aaa... Twoje ip jest zbanowane... ' . $_SERVER['REMOTE_ADDR'] ); } ?> i nie dzieje się nic pozatym że strona rozwaliła się wszystkei tabelki się rozsypały :| kod wkleiłem zaraz pod znacznikiem <BODY> jedna sprawa jest napisane takie coś: //.. zalacz funkcje alob wklej :-) czy to ma znaczyć że mam tu cos wkleić ? ![]() BARDZO BEDE WDZIECZNY JESLI KTOS NAPISZE MI DOKŁADNY KOD JAKI MAM WKLEIĆ DO PLIKU.php NIC WIECEJ NIE CHCE JEDYNIE ZEBY TO RUSZYŁO ![]() |
|
|
![]()
|
|
W pliku plik.bany.txt umiesc liste.. jak cos nie dziala daj znac (jak bedzie dzialac to tez daj znac bo calosc z glowy) |
|
|
![]()
|
|
chyba trafił ci sie natretny pechowiec
![]() ![]() ![]() Nie wiem moze testowałeś to na jakiejś www czy to działa na 100% ![]() Nie wiem co mogłem zrobić źle bo wkleiłem zaraz pod <BODY> dokładnie to co tu napisałes w osttanim poscie zrobiłem plik.bany.txt napisałem w nim swoje IP zapodałem to na serwer i kicha :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może dogadajcie sie przez PW...
To forum ma być archiwum dobrych i użytecznych klas, a jak widać przenosimy tu "php Początkujący"... Hwao: Bądź tak miły po dogadaniu się o co chodzi jakoś uporządkować ten wątek... Krok po kroku jak ma wyglądać instalacja i co ma być w jakim pliku... bo jak widać niedostatecznie to opisałeś... z góry dzięki... będę miał mniej pracy w moim dziale ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
hwao jeszcze jedno
![]() ![]() Lol mozesz powiedziec o co chodzi ? ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ok no to wersja testowana przezemnie i dziala
![]() ban.lib.php
ban.db Kod 127.0.0.2 *.?.?.?1 11.33.24.54 127.0.*.1 test.php
Wszytko dziala sprawdzalem ;P ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zrobic by dostep do strony byl tylko dla osob, ktorych IP jest w spisie, a dla calej reszty nie ma.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bojakki @ 2005-12-24 13:24:09) A jak zrobic by dostep do strony byl tylko dla osob, ktorych IP jest w spisie, a dla calej reszty nie ma. Ok, to jak sam nie potrafisz mysleć to ja pomyslę za Ciebie ![]() Skoro to banuje wszystkich na liście:
To znaczy że to zbanuje tych których na liście nie ma:
Przecież wystarczy warunki odrwócić LOL ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dziś z nudów napisałem prostą funkcję obsługi banów....jedynie trzeba sobie do niej stworzyć forma...zastosowałem metodę banowania przez host....IP się często zmienia i łatwo je zmienić a host już nie...przykład do Neostrada TP gdzie IP sie dynamiczne ale host masz ten sam...
Oto kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no, ale to co Ty napisałeś nie ma masek ;]
Banicja jest niemożliwa, jak jakiś upierdliwy użytkownik zna się choć trochę na internecie :/. -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:22 |