![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
korzystając z gotowej funkcji insertAtCursor napisałem funkcje która dodaje mi do textarea listę numerowaną. Wszystko ładnie działa tylko chciałbym żeby to dodawało w czasie realnym (tak jak jest w IPB). Niestety nie wiem jakby się za to zabrać :/ Proszę o pomoc. Kod function insertAtCursor(txtarea, open, close, newTXT) {
if (document.selection) { txtSel = (document.selection.createRange().text) ? document.selection.createRange().text : newTXT; txtarea.focus(); sel = document.selection.createRange(); sel.text = open + txtSel + close; } else if (txtarea.selectionStart || txtarea.selectionStart == '0') { var selLength = txtarea.textLength; var selStart = txtarea.selectionStart; var selEnd = txtarea.selectionEnd; strSelect = txtarea.value.substr(txtarea.selectionStart, txtarea.selectionEnd - txtarea.selectionStart) txtSel = (strSelect != '') ? open + strSelect + close : open + newTXT + close; newTXT = txtSel; var startPos = txtarea.selectionStart; var endPos = txtarea.selectionEnd; txtarea.value = txtarea.value.substring(0, startPos)+ newTXT + txtarea.value.substring(endPos, txtarea.value.length); } else { txtarea.value += newTXT; } } var list = "[ol]\n"; function list_ordered() { var element; element = prompt('Wprowadź element listy:'); if(element) { list += "[li]" + element + "[/li]\n"; list_ordered(); } else { insertAtCursor(document.getElementById('tresc'), list, '[/ol]', ''); list = "[ol]\n"; } } -------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
Jeśli udało Ci się rozwiązać problem podziękuj osobom, które ci pomogły. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No to wywołaj po prostu np. z linka insertAtCursor, tylko sobie pobierz jakoś uchwyt do textarea.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
erix: ?
Widziałeś tą moją funkcje w ogóle? (jest na dole) -------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale nie pobieraj uchwytu via DOM, tylko spróbuj z document.forms.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Co za różnica? To i to zwróci to samo.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie zawsze.
![]() Miałem kiedyś taki przypadek (nie pamiętam dokładnie kontekstu), że tylko przez standardowe tablice niektóre akcje działały. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No ale czytaj ze zrozumieniem: wszystko działa tylko mi chodzi żeby to wszystko pokazywało się w realnym czasie (zobacz sobie jak to jest z tymi listami w IPB). W moim skrypcie dopiero jak się wpisze wszystkie dane to pojawia się lista.
-------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
|
|
![]()
|
|
Fakt, mój błąd:
Kod list += "[li]" + element + "[/li]\n"; Zamiast dopisywania do zmiennej, dorzuć tu insertAtCursor. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ja rozumiem ze chodzi ci o WYSIWYGA tak?
Jeżeli tak to uzyj tinymce z pluginem bbcode, ponieważ pisane wlasnego jest dużo trudniejsze. Ten post edytował wookieb 24.06.2009, 15:19:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Fakt, mój błąd: Kod list += "[li]" + element + "[/li]\n"; Zamiast dopisywania do zmiennej, dorzuć tu insertAtCursor. tylko że np. kursor jest na początku i się da insert [ ul ] i [ /ul ] to kursor jest nadal na początku. Dobrym planem byłoby przerobienie funkcji insertAtCursor aby po dodaniu tagów dawał kursor między nimi. Ja rozumiem ze chodzi ci o WYSIWYGA tak? Jeżeli tak to uzyj tinymce z pluginem bbcode, ponieważ pisane wlasnego jest dużo trudniejsze. Nie chodzi mi o WYSIWYGA ![]() ![]() ![]() -------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
|
|
![]()
|
|
Hmm, stosuję takiego małego hacka na forum [;
Kod var cS = area.value.substr(0, area.selectionStart); var cE = area.value.substr(area.selectionStart); area.value = cS+'[manual]'+func+'[/manual]'+cE; area.focus(); I przyda się jeszcze to: http://blog.vishalon.net/index.php/javascr...on-in-textarea/ -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
I przyda się jeszcze to: http://blog.vishalon.net/index.php/javascr...on-in-textarea/ No i elegancko wszystko działa ![]() Daje kod jakby się komuś przydał: Kod function insertAtCursor(txtarea, open, close, newTXT) { if (document.selection) { txtSel = (document.selection.createRange().text) ? document.selection.createRange().text : newTXT; txtarea.focus(); // PRZY Internet Explorer POZBYWAMY SIE \n open = (open == "[ul]\n") ? "[ul]" : open; open = (open == "[ol]\n") ? "[ol]" : open; close = (close == "[/li]\n") ? "[/li]" : close; // --------------- sel = document.selection.createRange(); sel.text = open + txtSel + close; setCaretPosition(txtarea, (txtarea.value.length - sel.text.length - close.length)); } else if (txtarea.selectionStart || txtarea.selectionStart == '0') { var selLength = txtarea.textLength; var selStart = txtarea.selectionStart; var selEnd = txtarea.selectionEnd; strSelect = txtarea.value.substr(txtarea.selectionStart, txtarea.selectionEnd - txtarea.selectionStart) txtSel = (strSelect != '') ? open + strSelect + close : open + newTXT + close; eee = (newTXT != '') ? newTXT + close : ''; newTXT = txtSel; var startPos = txtarea.selectionStart; var endPos = txtarea.selectionEnd; cos = txtarea.value.substring(0, startPos); txtarea.value = txtarea.value.substring(0, startPos)+ newTXT + txtarea.value.substring(endPos, txtarea.value.length); poss = (strSelect != '') ? (cos.length + txtSel.length) : (eee.length + selStart + open.length); setCaretPosition(txtarea, poss); } else { txtarea.value += newTXT; } } function setCaretPosition(ctrl, pos){ if(ctrl.setSelectionRange) { ctrl.focus(); ctrl.setSelectionRange(pos,pos); } else if (ctrl.createTextRange) { var range = ctrl.createTextRange(); range.collapse(true); range.moveEnd('character', pos); range.moveStart('character', pos); range.select(); } } function doGetCaretPosition (ctrl) { var CaretPos = 0; // IE Support if (document.selection) { ctrl.focus (); var Sel = document.selection.createRange (); Sel.moveStart ('character', -ctrl.value.length); CaretPos = Sel.text.length; } // Firefox support else if (ctrl.selectionStart || ctrl.selectionStart == '0') CaretPos = ctrl.selectionStart; return (CaretPos); } function list_ordered() { insertAtCursor(document.getElementById('tresc'), "[ol]\n", "[/ol]", ''); list(); } function list_unordered() { insertAtCursor(document.getElementById('tresc'), "[ul]\n", "[/ul]", ''); list(); } function list() { var element; element = prompt('Wprowadź element listy:', ''); if(element) { insertAtCursor(document.getElementById('tresc'), "[li]", "[/li]\n", element); list(); } else { // kursor na koniec setCaretPosition(document.getElementById('tresc'), (doGetCaretPosition(document.getElementById('tresc')) + 5)); } } Sprawdzałem na Chrome, IE i FF. Jeśli ktoś mógłby sprawdzić na inny przeglądarkach byłbym wdzięczny ![]() pozdrawiam -------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:53 |