![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie do osób, które używają Angulara. Mniej więcej wiem co robi itd. ale chciałbym żeby osoby które go używają zdradziły mi praktyczne przykłady gdzie go można użyć. Chciałbym się czegoś nauczyć a widzę że sporo firm używa Angulara (i dlatego się nim zainteresowałem), natomiast mam problem z pojęciem dlaczego mam używać Angulara zamiast PHP+JavaScript/jQuery. Z tego co czytałem, z poradników "Angular dla początkujących" nie znalazłem nic co przekonałoby mnie dlaczego używać Angulara zamiast PHP+jQuery. Są pewne plusy, że można dynamiczniej ładować treść, ale na razie widzę tylko to jako jedyny plus. Czy taki Angular jest bardziej optymalny w powiązaniu z bazami danych? Z chęcią Was wysłucham, bo chciałbym się uczyć ale nie chcę robić tego na siłę jeśli nie jestem przekonany do narzędzia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, trochę mi to rozjaśniło sens używania Angulara. Tak czy inaczej jeśli macie jeszcze jakieś materiały czy własne komentarze to zapraszam do wypowiedzi, chętnie wysłucham kolegów po fachu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Do funkcjonowania strony SPA potrzebujemy również co oczywiste serwerów, jednak nie wymagają one tak dużej mocy obliczeniowej i pojemności. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest prosta, gdyż cały proces ładowania strony przeniesiony jest na stronę użytkownika. Tak czytam ten artek i se myślę: "Serio generowanie HTML-a jest tak obciążające, że gdy nagle zaczniemy przesyłać same dane – wyciągane z tej samej bazy i formatowane do JSON-a zamiast HTML-a – to będzie można wywalić połowę serwerów?". Co najwyżej zaoszczędzimy na transferze nieco… Argument z cache też jakoś słaby, bo statyczne zasoby można cache'ować do końca świata. Cytat W kwestii technologicznej strona typu SPA oparta jest na JavaScript i złożona…z wielu elementów, czyli tak naprawdę podstron. Szkieletem jest jednak zainicjowana strona główna, która w momencie wczytywania pobiera JavaScript, HTML i CSS z serwera klienta. Jest to niezmienna struktura, a wyświetlane są tylko elementy potrzebne w danej chwili. Każdy z nich jest pobierany z serwera dynamicznie, nie powodując przeładowania całej strony, a jedynie dodania danych potrzebnych w określonym momencie. To jest opis app shellu, czyli modelu, w którym nie istnieje inicjalna treść. I to właśnie w takim modelu występują częściej problemy przy niestabilnej Sieci (bo treść zostanie pobrana dopiero po pobraniu całego silnika JS apki i jego inicjalizacji). Cytat Z racji tego, iż JavaScript nie jest całościowym językiem, a jedynie skryptem umożliwiającym dołączanie ogromnej ilości modułów trudno jest zgrać ze sobą wszystkie elementy w taki sposób, aby funkcjonowały bezproblemowo Bełkot… Cytat W 2012 roku z rozwiązania SPA, przy tworzeniu aplikacji mobilnej skorzystała znana platforma LinkedIn, co pozwoliło na zmniejszenie liczby funkcjonujących do jej obsługi serwerów z 30 do 3 i zwiększenie o 20x szybkości działania. I jest link do artykułu, w którym napisano, że LinkedIn przeszedł z RoR na node.js. To nie SPA pozwoliło zbić liczbę serwerów a właśnie zmiana technologii – co z tego artykułu jasno wynika: Cytat After evaluation, some of the advantages of Node.js were: Much better performance and lower memory overhead than other tested options, running up to 20x faster in some scenarios Więc twierdzenie, że to zasługa SPA, jest twierdzeniem wynikającym najprawdopodobniej z niewiedzy na temat tego, czym jest Node.js. Ba, w tym artku nigdzie nie pada słowo SPA a całość skupia się na backendzie, nie froncie. O Angularze swego czasu się wypowiadałem: http://www.webkrytyk.pl/krytyka/my-truth-about-angular-js/ -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.06.2025 - 10:17 |